Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:36
Kuran Meali
Yönetici

YÂSÎN SURESİ Hakkında Bilgi

YÂSÎN SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
YÂSÎN SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure ismini, iki harften ibaret olan ilk ayetten almıştır. Bu sureye "Kalbü’l-Kur’an" (Kur’an’ın kalbi), "el-Azıme" (Büyük, yüce sure), "el-Muımme (dünya ve ahiret hayrını yaygınlaştıran), "el-Müdâfi’a" (dünya ve ahiret sıkıntılarını, korku ve kötülükleri uzaklaştıran), "el-Kadıye" (istek ve ihtiyaçları yerine getiren) isimleri de verilmiştir. "Yâ-sîn", huruf-ı mukatta’adandır. Bunların gerçek anlamını Allah bilir. Ancak "Yâsîn"in Arap dilinin Tayy kabilesi lehçesinde ("ya enis"in kısaltılmışı olarak) "ey insan!" anlamına geldiği ve bununla Hz. Peygamber’e hitap edilmiş olduğu genellikle kabul edilir.1 Yâsîn suresi 83 ayettir. Mekke’de, Cin suresinden sonra inmiştir. 45. ayetinin Medine’de indiğine dair rivayet vardır. Mushaftaki resmi sırası itibarıyla 36., iniş tarihine göre ise 41. suredir. Yâsîn suresi Kur’ân’ın kalbi kabul edilmiş ve Müslümanlar arasında ayrı bir özellik kazanmıştır. Bu surenin faziletiyle ilgili birçok hadis nakledilmiştir. Bunların bazılarında Peygamberimiz (s.a.), Yâsîn okuyanın çok sevap kazanacağını, mağfiret olunacağını, sabahleyin bu sureyi okuyana kolaylık verileceğini, gece okuyanın bağışlanmış olarak sabahlayacağını bildirmiştir. Başka bir hadislerinde de şöyle buyurmuştur: "Yâsîn, Kur’an’ın kalbidir. Sadece Allah’ı ve ahiret yurdunu isteyerek onu okuyan kimseyi Allah mağfiret eder. Ölmüşlerinize Yasin okuyunuz."2 Bilginlerden bazıları da, bu tür hadislerin ışığında, herhangi bir zor iş için Yâsîn okunursa, Allah’ın o işi kolaylaştıracağını; ölünün başında okunursa, üzerine mağfiret ve rahmet ineceğini, ölmekte olan kimsenin ruhunun alınmasını kolaylaştıracağını söylemişlerdir. Fazileti hakkındaki bu hadislerden dolayı Yâsîn, hastalara, can çekişme halinde bulunanlara okunur. Belirtmek gerekir ki, Kur’an veya herhangi bir suresinin faziletleri ile ilgili açıklamaları değerlendirirken, bu konudaki temel ilkenin göz önünde tutulması gerekir; bu ilke şudur: Kur’an okumaktaki asıl maksat, bir takım maddi sonuçlar beklemek veya manevi tasarruflarda bulunmayı ummak değil, onu anlamak ve gereğini yapmaktır.

Okudunuz mu?  KÂRİA SURESİ Hakkında Bilgi

Surenin temel konuları

Bu surede, Peygamberimizin gerçek bir peygamber olduğu ve Kur’an’ın Yüce Allah tarafından indirildiği bildirilmekte, bu gerçekleri kabul etmeyen inkarcılar şiddetle kınanmaktadır.
Peygamberimizi ve müminleri teselli etmek ve bir ibret olmak üzere, bir davet (imana çağrı) öyküsü de anlatılmaktadır.
Ayrıca, Yüce Allah’ın kudretine işaret etmek ve bunu delillendirmek amacıyla, göklerdeki ve yerdeki varlıklara ve olaylara dikkat çekilmekte, Cenab-ı Hakk’ın yegâne ilah ve kâinatın hükümranı olduğu ve öldükten sonra dirilmenin kaçınılmaz bir gerçek olduğu belirtilmektedir.

Okudunuz mu?  İlk Kuran meali ne zaman yapılmıştır?

Surenin temel mesajları

Hz. Muhammed, dosdoğru bir yol üzerinde bulunan ve insanları uyarmak üzere gönderilen gerçek Allah elçisidir.

Kur’an, Allah tarafından indirilmiş ilahî bir kitaptır. O bir şiir değildir; dirileri, akıl sahiplerini uyarmak üzere gönderilmiş apaçık bir kitaptır.

Kur’an’a Allah korkusu taşıyan iyi niyetli kimseler uyar. Onlar için Allah’tan mağfiret ve mükâfat vardır.

Okudunuz mu?  Kalp ile ilgili ayetler

Çıkarlarına düşkün kibirli kimseler ise inkâr ederler ve bu yüzden onlar azabı hak etmişlerdir.

İnkarda inat edenlerin Allah basiretlerini bağlar. Bu kişilere uyarı fayda vermez.

Allah, ölüleri diriltecek ve hesaplarını soracaktır. Allah iyi ve kötü bütün yapılanları tespit etmektedir.

Geçmişte, kendilerine elçiler gönderilen fakat bunlara karşı çıkıp inkarda direnen ve bu yüzden korkunç bir çığlıkla helak edilen şehir halkı önemli bir ibret örneğidir.

Okudunuz mu?  TEKVİR SURESİ Hakkında Bilgi

Allah, bir toplumu cezalandırmak isterse, gökten ordu indirmesine gerek yoktur. Bir çığlık, bir deprem, bir felaket, onların işini bitirmeye yeter. Bundan ders alınmalıdır.

İnsanların, kupkuru topraktan nice bitki ve meyvelerin bitmesinden, yerden çıkan sulardan, çift çift yaratılan canlılardan, gece ve gündüzden, güneş ve aydan, suyun kaldırma kuvvetiyle gemilerin denizlerde yüzmesinden ibret alıp Allah’a ve öldükten sonra dirilmeye inanmaları gerekir. Bunlardan ibret alıp inanmayanların davranışları akılsızcadır.

Okudunuz mu?  MUTAFFİFİN SURESİ Hakkında Bilgi

Ay ve güneş için Allah tarafından bir yörünge tayin edilmiştir. Bu ikisi kendi yörüngelerinde döner durur.
Allah, yarattıklarına rahmetle muamele etmektedir.

İnkarcılar, inatçı ve cimri kimselerdir. Kendi hallerine bakmayıp, inananları şaşkınlıkla suçlamakta ve başlarına gelecek azabın bir an önce gelmesini istemektedirler. Örnek verilen şehir halkı gibi, korkunç bir çığlık onların işini bitirmeye yeterlidir.

Okudunuz mu?  Kuran meali nedir ? Güvenilir Kuran mealleri hangileridir ?

Sura üflendikten sonra, herkes dirilip Yüce Allah’ın huzuruna getirilince, inkarcılar dünyada yaptıklarından ötürü büyük bir pişmanlık duyacaklardır. O gün ağızlar mühürlenecek ve vücudun diğer organları yaptıklarını bir bir anlatacaktır. Müminler, nimet dolu cennetlere, inkarcılar ise cehenneme atılacak ve kimseye zerre kadar zulmedilmeyecektir.

Okudunuz mu?  Dil Ayetleri

Allah dileseydi, inkarcıları daha dünyada iken cezalandırırdı; onları insan kılığından çıkarıp perişan ederdi.
İnsanlar, aralarındaki yaşlı kimselere bakıp insanın nasıl geriye, çocukluk çağındaki konumuna doğru bir seyir takip ettiğini incelemeli ve bundan ders almalıdırlar.

Dipnotlar

Abdurrahman Çetin, "Yasin Suresi", İslam’da İnanç, İbadet ve Günlük Yaşayış Ansiklopedisi, V/477.
Ebu Davud, Cenaiz, 24; ibn Mace, Cenaiz, 4.
Abdurrahman Çetin, "Yasin Suresi", İslam’da İnanç, İbadet ve Günlük Yaşayış Ansiklopedisi, V/477.

Okudunuz mu?  İslam kardeşliği ile ilgili Kuranı Kerimden ayet mealleri

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: YÂSÎN SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
Gerçekten harikasınız!!
Hiçbir site böyle açıklayamamış bir sürü siteden toplayabildiğin bilginin tümünü burada buldum,ödevimee çok yardımcı oldu teşekkürler… 🙂


Yorum: YÂSÎN SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
çok teşekkür ederim sayenizde performans ödevim 100
🙂

Okudunuz mu?  Ebu Talip hakkında nazil olan Ayet (Kasas Süresi 56)

Yorum: YÂSÎN SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
Bu gun dedem için okunan yasinin anlamini merak ettim internetten acip anlamina baktim sonra kendimi bu sayfada buldum bu aciklama için teşekkür ederiz. Kuran-i anlamak için zamanindaki tarihi de anlamamiz gerekiyormus bunu anlamadim. Aydinlattigini için teşekkür ederim Allah razı olsun.


Kayıtsız Üye
Gerçekten bilgiler çok iyi yani☺

Okudunuz mu?  HAŞR SURESİ Hakkında Bilgi

yasin suresi hakkında bilgi, yasin suresi, yasin suresi ile ilgili bilgiler

Bu kategoride yer alan HİCR SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

YÂSÎN SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.