Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

SAD SURESİ Hakkında Bilgi

SAD SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
SAD SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sad harfiyle başladığı için sure bu adı almıştır. Surenin Arap alfabesinden bir harfle başlamasını, Araplara meydan okumak ve Kur’an’ın icazını ispat etmek olduğunu ileri sürenler vardır. Bu sureye Hz. Davud’un kıssasına daha çok yer verildiği için "Davud Suresi" de denilir. Sad suresi 88 ayettir. Kamer suresinden sonra Mekke’de inmiştir. Mushaftaki resmi sırasına ve iniş tarihine göre 38. suredir. Sad suresi içinde tilavet secdesi bulunan surelerden biridir.

Surenin temel konuları

Hz. Davut, Hz. Süleyman ve Hz. Eyyup kıssalarından ibretlik bölümler,
Müminlerle ilgili teselli ve öğütler,
Müminlerin ve kafirlerin ahiretteki durumları,
Cennet ve cehennem tasvirleri,
İblisin cennetten kovuluş kıssası,
Bozgunculara karşı müminlerin tavırları.

Okudunuz mu?  GÂŞİYE SURESİ Hakkında Bilgi

Surenin temel mesajları

Allah’tan başka ilah yoktur; o bütün kainatın Rabb’idir.

Kur’an, öğüt alanlar için öğüt veren bir kitaptır. Onu iyi okuyup ayetleri üzerinde düşünmek ve öğüt almak lazımdır. O, bütün âlemlere bir öğüttür ve ondaki bütün bilgiler de gerçektir.

İnkarcıların iman etmemelerinin sebebi gurur ve kibirdir. Kur’an’ın Hz. Muhammed’e indirilmesini Mekkeli müşrikler hazmedememişlerdir. Oysa mülkün sahibi Allah’tır. O, dilediğini peygamber yapar. Geçmişte nice inkarcı nesiller aynı inadı göstermiş, bu yüzden helak edilmişlerdir. Onların son feryatları fayda etmemiştir. Nuh, Ad, Firavun, Lut kavimleri ve Eykeliler de peygamberlerini yalanladıkları için aynı akıbete uğramışlardır.

Okudunuz mu?  Kurana sarılmak ile ilgili ayetler

Allah’ın dinini küçümseyen inkârcılar eninde sonunda bozguna uğrayıp helak olacaklardır. Bütün bunlara rağmen inkârcıların tutumları şaşılacak şeydir.

Hz. Davud, ibadete düşkün, güçlü bir hükümdar, hikmet sahibi bir bilge, güzel sese ve güzel konuşma yeteneğine sahip olan bir Allah resulüdür. Kendisiyle birlikte tesbih etsinler diye Allah, dağları ve toplanıp gelen kuşları onun emrine vermiştir. Bununla birlikte Hz. Davud, bir beşer olarak hata yapabilmiştir. Ancak hatasını anladığında pişman olup tövbe ve istiğfar etmiştir. Müminler bu konuda Hz. Davud’u örnek almalıdırlar. Günah işlediklerinde pişman olup tövbe etmelidirler.

Okudunuz mu?  Kuranda Aile ile ilgili ayetler

Sahip olunan güce güvenilmemeli, insanlar arasında daima adaletle muamele edilmelidir.

Kainatta hiçbir şey boş yere yaratılmamıştır. İnsanın yaratılışının da bir amacı vardır. O da Allah’a inanmak ve yararlı işler yapmaktır.

Herkes yaptığından sorumlu olacaktır. İnanıp iyi işler yapanlarla, bozgunculuk yapanlar bir tutulmayacaktır.

İnsan, sahip olduğu üstün zenginlik ve üstün özelliklerle şımarmalıdır. Bu konuda Hz. Süleyman’ı örnek almalıdır. Yüce Allah, Hz. Süleyman’ı da babası gibi güçlü bir hükümdar yapmış; rüzgârları ve cinleri onun emrine vermiştir. Fakat o, bunlarla şımarmamış, Allah sevgisini her şeyin üstünde tutmuştur.

Okudunuz mu?  Maide suresi 91. ayet: . Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve n

Mümin, belalar ve hastalıklar karşısında sabırlı olmalıdır. Bu konuda da kendisini Hz. Eyyub’u örnek almalıdır. Hz. Eyyub, çoluk çocuğunu kaybetmiş ve uzun süre hastalık ile imtihan edilmiştir. Fakat o, sabrı sayesinde öncekinden daha geniş nimetlere nail olmuştur.

Hz. İbrahim, İshak, Yakup, İsmail, Elyesa ve Zülkifl peygamberler de Allah’a karşı gelmekten sakınan, örnek alınacak iyi ve seçkin şahsiyetlerdir. Bunlardan ibret alıp Allah’a karşı gelmekten sakınan kimseler için nimet dolu cennetler vardır. Buna karşılık asiler için ise azap dolu cehennem vardır; onlar cehennemde birbirlerini suçlarlar ve faydasız bir pişmanlığa sürüklenirler.

Okudunuz mu?  Yıldızlar ile ilgili ayetler

Yüce Allah’ın her emri yerine getirilmelidir. Onun buyruklarına karşı gelenler, gururlanıp büyüklük taslayanlar, ilahi lanete uğrarlar ve ellerindeki nimetleri kaybederler.

Gurur ve kibir şeytani özelliklerdir. Bu özellikleri nedeniyle Şeytan Allah’a asi olmuştur.

Müminler üzerinde bir etkisi olmamakla birlikte Şeytan, her fırsatta insanı azdırıp yoldan çıkarmaya çalışır. Şeytana uyup onun izinden gidenler ise cehennemlik olurlar. Bundan dolayı, her şeye rağmen Şeytanın kandırmalarına karşı uyanık olunmalıdır.

Okudunuz mu?  YUSUF SURESİ Hakkında Bilgi

Peygamberler örnek alınarak, hak yolunda hizmette bir menfaat beklenmemelidir.

Hasenat programından alınmıştır.


Kısaca SAD SURESİ Hakkında Bilgi

mum
Sad süresi ile ilgili bilgiler

SÂD SURESİ

Surenin İsmi:

Bu sure, Arap alfabesinin yirmi sekiz harfinden biri olan "Sâd" harfiyle başladığı için Sâd Suresi olarak adlandırılmıştır. Maksat Kur’an-ı Azim’in Arap hecâ harflerinin bir araya gelmesiyle oluştuğunu, böyle olduğu halde fasih Arapça kullanan Arapların, Kur’an’m en kısa suresinin bile bir benzerini ortaya koymaya muktedir olamadıklarını göstermektir. İşte bu sure de diğer surelerde olduğu gibi, Araplara meydan okumak ve Kur’an’ın icazını ispat etmek için bir harfle başlamıştır.

Okudunuz mu?  Vemen yettekıllahe yecâllehu mahracen ayeti

Surenin Muhtevası (Konusu/İçeriği):

Bu surenin konusu da, tıpkı diğer Mekkî sureler gibidir. İslamî akidenin temelleri olan Tevhîd, nübüvvet ve öldükten sonra dirilmenin, müşriklerin bu temellere aykırı inançları tartışılırken açıklanması, ibret ve nasihat amacıyla peygamberlerin kıssalarına yer verilmesi, kâfir ve müşriklerin kıyamet günü içinde bulunacakları durumun ortaya konulması ve cehennemliklerin çekeceği azap ile cennetliklerin göreceği nimetlerin dile getirilmesi gibi nok-

talarda bu sure, diğer Mekkî surelerle benzerlikler gösterir.

Sure, müşriklerin büyüklenme, hakka razı olmama ve ondan yüz çevirme gibi özelliklerini tenkit ederek ve aynı zamanda onlara haktan sapan Nuh kavmi, Âd kavmi, Firavun, Semûd, Lût kavmi, ve Eyke halkı gibi geçmiş ümmetlerin akıbetini ve nasıl helak olduklarını hatırlatarak başlamaktadır.

Okudunuz mu?  Zekat Ayetleri

Müşriklerin en önemli özelliklerini üç madde halinde sayabiliriz. Bunlar şunlardır:

1- Vahdaniyyet’i (Allah’ın birliğini) inkâr,

2- Hz. Muhammed (s.a.)’in peygamberliğini inkâr,

3- Öldükten sonra dirilmeyi ve hesabı inkâr.

Surede daha sonra Hz. Davud, Hz. Süleyman ve Hz. Eyyub kıssaları ayrıntılı olarak; Hz. İbrahim, Hz. İshak, Hz. Yakub, Hz. İsmail, Hz. Elyesa ve Hz. Zülkifl (a.s.) kıssaları da kısaca zikredilmiştir.

Okudunuz mu?  Vekil olarak Allah yeter ayeti

Bundan sonra daha büyük bir meseleye geçilmekte ve öldükten sonra dirilme ile hesap ispat edilmekte ve cennetlikleri bekleyen nimetler ile cehennemlikleri bekleyen azap anlatılmaktadır.

Bunun ardından da sure, bed’ü’1-halk, yani Hz. Adem’in yaratılışı, İblis dışındaki meleklerin ona secde etmesi, İblis’in ise cennetten kovulması ve kıyamet gününe kadar üzerine lanet yağdırılması ve cehennemin İblis ile onun ardından gidenlerle doldurulmasının vaad edilmesi kıssaları ile taçlandırılmaktadır.

Nihayet sure, Hz. Peygamber (s.a.)’in, peygamberliğini tebliğde herhangi bir karşılık talep etmeksizin nasıl ihlâsla hareket ettiği -ki bu durum O’nun peygamberliğinin hak olduğunu gösteren delillerdendir- beyan buyurulmakta, hemen arkasından da Kur’an’ın, bütün insanlar ve cinler için bir çağrı olduğu ilân edilmekte ve müşriklerin, Kur’an’ın gerçekliğini öldükten sonra anlayacakları belirtilmektedir.

Okudunuz mu?  Muhacirler ve Ensar ile ilgili ayetler

sad suresi hakkında bilgi, sad suresi, sad suresi kısa özeti

Bu kategoride yer alan NUR SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

SAD SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.