Anasayfa
24 Nisan 2022, 12:25
Namaz
Abone

Kuşluk namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Nasıl niyet edilir? Hangi sureler okunur?

Kuşluk namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Nasıl niyet edilir? Hangi sureler okunur?

Kayıtsız Üye
Kuşluk namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Kuşluk namazında Nasıl niyet edilir? Kuşluk namazında Hangi sureler okunur?


Cevap: Kuşluk namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Nasıl niyet edilir? Hangi sureler okunur?

metzer
Kuşluk vakti, şeri gündüzün dörtte biri geçtikten sonra başlar, zeval [İstiva] vaktine kadar devam eder Yani imsak vaktine bu dörtte birlik zaman ilave edilince, kuşluk vakti başlar Mesela 21 Aralıkta İstanbul’da imsak 531dir Akşam ise 1644te oluyor Böylece şeri gündüz 11 saat 13 dakika olup, bunun dörtte biri 2 saat 48 dakikadır Bu imsak vaktine ilave edilince 531+248= 819 bulunur Şu halde, kuşluk bu vakitte başlıyor demektir Bu da aşağı yukarı işrak vakti ile aynıdır Çünkü o gün işrak vakti 813tür Kuşluk namazı, bu vakitten öğleye 20 dakika kalıncaya kadar kılınır (Kısaca söylersek, kuşluk vakti, güneş doğduktan 50 dakika sonra başlayıp, öğleye 20 dakika kalana kadar olan vakittir)

Kuşluk vaktinde en az iki rekat namaz kılmak çok sevaptır Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Günde iki rekat kuşluk namazı kılanın günahları denizlerin köpüğü kadar olsa, affedilir) [İbni Mace, Tirmizi, Ebu Davud]

(Herkesin eklem yeri kadar sadaka vermesi gerekir SübhanAllah, Elhamdülillah, La ilahe illAllah veya Allahü ekber demek birer sadakadır İyiliği tavsiye etmek, kötülüğe mani olmaya çalışmak birer sadakadır İki rekat kuşluk namazı kılmak ise bütün bunları karşılar) [Müslim]

(Günde 2 rekat kuşluk namazı kılan, doğduğu günkü gibi günahsız olur) [Ebu Ya’la]

(İki rekat kuşluk namazı kılan gafillerden olmaz Dört rekat kılan, abidlerden olur Altı rekat kılarsa, bu namaz o gün ona kâfi gelir Sekiz rekat kılan, masivayı terk edip itaat eden kullardan yazılır On iki rekat kılan da Cennette özel bir köşke kavuşur) [Taberani]

(Cennetin bir Duha kapısı vardır Bu kapıdan ancak kuşluk namazı kılanlar girer) [Taberani]

(İki rekat kuşluk namazı, kabul olunmuş bir hac ve umreye bedeldir) [Ebuşşeyh]

Peygamber efendimizin, düşman üstüne gönderdiği askerler, kısa zamanda zafer kazanıp bol ganimet ile evlerine döndüler Bu askerlere gıpta edenleri görünce buyurdu ki:
(Size bunlardan daha kısa süren, daha çok ganimet getiren ve daha tez eve döndüren cihad yolunu göstereyim Kuşluk namazı için camiye giden, daha az savaşmış, daha çok ganimet almış ve daha tez evine dönmüş olur) [İ Ahmed]

(İki rekat kuşluk namazı kılmak bana farzdır) [İ Ahmed]

(İki rekat kuşluk namazı kılan vücudunun zekatını ödemiş olur) [İ Asâkir]

Redd-ül-muhtarda, (Kuşluk namazına devam eden şehid olarak ölür)

İmam-ı Şarani hazretleri, (Kuşluk namazına devam edenlere cin musallat olamaz) buyurdu

Kuşluk namazı nafile namazdır Kazası olan, kazasını ödemedikçe nafile namaz kılarsa kabul olmaz Önce kazasını ödemelidir Kaza namazı borcu olan, kuşluk vakti kuşluk namazı kılmak isterse, (İlk kazaya kalmış sabah [veya öğle, ikindi, akşam, yatsı] namazının farzını ve kuşluk namazı kılmaya) diye niyet ederse, hem kazası ödenmiş, hem de kuşluk namazı kılmış olur) [Redd-ül-muhtar]

Okudunuz mu?  Sabah namazı şahitlidir ayeti

Namaz surelerinden yada kolayına gelen surelerden okunabilir.


Cevap: Kuşluk namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Nasıl niyet edilir? Hangi sureler okunur?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun kalbim ferahladı bizi yaradana şükürler olsun bize ne güzel fırsatlar sunmuş


Cevap: Kuşluk namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Nasıl niyet edilir? Hangi sureler okunur?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun bilgi veren arkadaşlardan sayenizde ufkumuz aydinlaniyor.kusluk namazınıda artik Rabbim nasip ederse hergun ki namazima ekleyip kilacagim.

Okudunuz mu?  Eda, iade ve kaza namazı ne demektir? Kaza namazı olan kişi ne yapmalıdır?

mum
Duha namazı nedir nasıl kılınır?
Kuşluk namazı kılınışı kısaca

Kuşluk vaktinde kılınır. 2 rekat ile 8 rekat arasında kılınabilir.

Kuşluk namazının vakti: Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder. Niteki bir hadîs-i Şerîfte:

"Kuşluk namazı, deve yavrusunun ayakları sıcaktan kızdığı zamandır." Buyurulur. (Müslim, Misâfirîn, 143)

Okudunuz mu?  Erkeğin kolları ve ayakları açık namaz kılması caiz mi?

Duhâ (kuşluk) namazı dediğimiz nafile namaz bu andan itibaren kılınır. Zeval vaktine yarım saat kalıncaya kadar devam eder. İki rekattan sekiz rekata kadar kılınır.

Hz. Âişe radıyAllahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) kuşluk namazını her kılışında mutlaka ben de kıldım." (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Nesâî)

Ümmü Hânî dedi ki: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Fetih günü, benim eve geldi, yıkandı ve sekiz rek’at namaz kıldı. Ben bundan daha hafif bir namazı hiç görmedim. Ancak rüku ve secdeleri tam yapıyordu." (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî, Nesâî)

Hazret-i Aişe -radıyAllahü Anhâ-‘den rivayete göre Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdu-‘, Kuşluk namazını ikişer ikişer dört rekat olarak kılar, (bazen) dilediğince de arttırırdı. (Müslim. Müsafirin, 78)

Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: Dostum Aleyhissalatu vesselam, bana her ay 3 gün oruç tutmamı, iki rekât kuşluk namazı, yatmadan önce de vitir namazı kılmamı tavsiye etti. (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Nesâî)

Okudunuz mu?  Namazın bireye ve topluma sağladığı faydalar nelerdir

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurur: "Her gün sizin her bir mafsalınız için bir sadaka terettüp etmektedir. Her tesbih bir sadakadır. Her tahmîd bir sadakadır. Her bir tehlîl bir sadakadır. Emr-i bi’l-ma’ruf bir sadakadır. Nehy-i ani’l-münker de bir sadakadır. Bütün bunlara kişinin kuşlukta kılacağı iki rek’at namaz kâfi gelir." (Müslim, Ebû Dâvud)

Ebû Zer-radıyAllahü Anhâ-‘den rivayete göre Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdu: "Bir kimse kuşluk namazının iki rekatına devam etse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affolunur." (Tirmizi, Vitr, 15)


Kayıtsız Üye
Hem kuşluk (nafile namazına) , hem kaza namazına niyet edilmez , iki niyet bir namazda toplanmaz , niye insanlara yanlis bilgilendiriyorsunuz!


Kayıtsız Üye
Allah in kullarina versigi firsatlar çok bunlara ragmen hesap gunu gunahlari agir basanlarin vay haline


Kayıtsız Üye
Bencede bir namazda iki niyet olmaz kazaya kalan namazı kıldıktan sonra selam verilir sonra kuşluk namazı niyetlenir ve namazını kılarsın.


Kayıtsız Üye
Ben kusluk namazına basladim bugün,ama kaza namazı olursa kusluk namazı kilamaz demistiniz,benim çok oncelerde kazalarim varför muhakkak ama Hangi vakit namaz oldugunu hatirlamiyorum,bunun için nasıl kılmam gerekiyor kusluk namazını.

Okudunuz mu?  Hacet namazı sonrası okunacak dua

Şema
< bunun için nasıl kılmam gerekiyor kusluk namazını. >
Önce kaza namazlarını tahminen hesapla, kaza namazlarını ödemeyi bitir sonra kuşluk yani duha namazı gibi nafile namazlar kıl


Kayıtsız Üye
Kaza namazını ayni gün vaktin hemen arkasından kılsam olur mu


Şema
Kaza namazını namazdan hemen önce kılmanız gerekir (Başka kaza namazlarınız yoksa)


Kayıtsız Üye
Ya eyer misal sabahtan kazam varsa önce sabah namazının kazasini kilsam sonra DUHA yı kılsam olurmu şimdiden ALLAH RAZI OLSUN…


Şema
< önce sabah namazının kazasini kilsam sonra DUHA yı kılsam olurmu >
Önce kaza sonra nafile. doğru olanı yapıyorsun


Kayıtsız Üye
8rekat kusluk namazı kilacaksak eğer her iki rekatta bir selam verip yeniden niyet ederek 8.rekati böyle mi tamamliycaz? Yardiminizi ve bilginizi istiyorum lütfen. . .


Şema
Evet sekiz rekat kılın ve ikişer kılın her iki rekatta selam verin


Kayıtsız Üye
Teşekkür ederim aydınlandık bilgilerimize yenisini ekledik bizim daha çok öğreneceğimiz bilgiler var Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
Ben bugün kuşluk namazını geçirdim kazası olur mu? ne zaman kılınır?birşey daha sorucam ben kuşluk namazını 12 rekat kılıyorum niyet ettim Allah rızası için 12 rekat kuşluk namazı kılmaya diyorum her iki rekatta selam veriyorum ve diğer rekatlarımda niyet etmiyorum ilk bir defa yapıyorum yoksa her iki rekatta niyet etmelimiyim sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Namaz borcu olan kimse tesbih namazı kılabilir mi?

arifselim
Kuşluk namazına duha namazı da denir. Kuşluk namazının kazası olmaz. Kuşluk namazının vakti güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder. en az iki en fazla 8 rekat olarak kılınır.İki rekatta bir selam vermek daha faziletlidir. Her iki rekatta yeniden niyet etmelisin.


Kayıtsız Üye
Hem Kuşluk NAMAZI hem kaza NAMAZI diye niyet etmek yanlışmıdır


Şem’a
< Hem Kuşluk NAMAZI hem kaza NAMAZI >
Bir namazı iki ayrı niyetle kılamazsınız. Önce kaza namaz borcunuzu bitirin sonra duha namazı kılmaya başlayın.


Kayıtsız Üye
Birleştirilen yorumlar
Allah razı olsun okuduk aydınladık bır nebzede olsa

Allah hepinizden razı olsun Allahım ne güzel fırsatlar sunmuş

Vermiş olduğunuz bilgiler için ALLAH razı olsun

Allah razı olsun sizler gibileri çoğaltsın

Okudunuz mu?  Sabah namazı camide nasıl kılınır ? sünnetini evdemi kılmalıyım Yoksa sünnetini camide mi kılmalıyım

teşekkür ederim açıklamalar için

Allah razı olsun sorularimizi cevapliyorsunuz

Rabbim ne güzel imkanlar sunmuş kullarina

Benimde kafamı o karıştırdı ilk defa duydum böyle birşeyi


Kayıtsız Üye
Kaza namazlarını her zaman kılabilirsin ama nafile namazın kazası yoktur.kılabiliyorsan kazanı da kıl.ama nafile namazlarını da kıl. Borcu olan borcu bitinceye kadar et yemesinmi. güzel elbise giymesin mi . Lokantaya hiç gitnesin mi.kaza namazın olsa da nafile namazları da kıl.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum benimcok namaz borcum var bu borclar bitmeden kusluk namazı kılmam mumkundiyilmi ve ben namaz borclarimi nasıl kilabilirim misal sabah 4 rekat oglen 10 rekat gibimi kilincak


arifselim
Aleykum selam. Hanefi mezhebine göre sünnetler de kılınabilir. Ancak mutlaka bir plan dahilinde ve sürekli bir şekilde kaza namazları kılınmalıdır. Kaza namazlarında sadece farz olan rekatlar kaza edilir. Sünnetleri kaza edilmez. Mesela sabah namazının kazası sadece iki rekat ve öğle namazının kazasıda 4 rekat olarak kaza edilecek.


Kayıtsız Üye
Günlük beyaz akıntı namaza mani mi yani beyaz akıntı varsa abdest bozulur mu


arifselim
Kadınlardaki beyaz akıntı hakkında ihtilaf olmuştur ve bu konuda ittifak edilmiş bir hüküm yoktur. Bir çok alim bu akıntıyı doğal bir akıntı gibi örneğin sümük gibi kabul ederler ve abdesti de bozmaz derler. En doğrusu sürekli beyaz akıntısı olan kadının her vakit için bir abdest almasıdır.

Okudunuz mu?  Kişi arka safta tek başına dursa namazı geçerli olur mu?

Kayıtsız Üye
Kuşluk namazını kılarken. 8 rekat kuşluk namazımı diye niyet etmek lazımdır.yoksa her iki rekatta birmi söylenir.


Sabır
Namazı iki iki kıldığına göre niyeti de iki rekata edeceksin.


Mehmet topak
Kuşluk namazında kaç süre okumanız lazım.
Her rekatta kuşluk niyetinemi dememizmi gerek.


arifselim
Kuşluk namazı en az iki ve en fazla 8 rekat olarak kılınır. İstenirse dörder rekat olarak kılınabilir. Her selamdan sonra yeniden niyet edildiğinde kuşluk namazına diye niyet edilmelidir. Her rekatta fatihadan sonra bir zammı sure okunmalıdır.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun cümlenizden bundan sonra kuşluk namazm bırakmam


Kayıtsız Üye
Tüm vermiş olduğunuz bilgiler için Allah sizden razı olsun İnşaAllah


Kayıtsız Üye
ben hiç kuşluk namazı kılmadım onunda kazaları yapılacakmı yanı ben yeni namaza başladım


mum
Sadece farz namazların kazası olur, nafile dediğimiz sünnet namazların kazası olmaz. Kuşluk namazı sünnettir, kaçırıldığı için kazası kılınmaz.


ALİ AKIN.
Allah sizden razı olsun .hep kafam takiliyordu çünkü geçmişte illaki kazalarimiz vardi kuşluk kilamam diyordum ama .anladimki o günkü kazaya kalanlari kildikmi kuşluğuda kiliyormuşuz sağolun varolun Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Cemaat ile kılınan namazlar

Kayıtsız Üye
Selamunaleyküm dini hassasligimiz için bilği önemli doğru bilği edin mek ğüzelşuurlanmak ğüzel rabbimiz hepimize kulluk yapmayi nasip etsin


Kayıtsız Üye
Öğleye 20, bir yerde 30, diğer yerde 45 dakika kala yazmışsınız. Hangisi doğru? Öğlene 45 Dakika varsa kılalım mı?


kayblan
Madem farklı görüşler var sende en uzun süreyi örnek al. Öğleye 45 dakika kala başlar demiyor. Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlayıp öğleye 45 dakika kalaya kadar devam eder.


Kayıtsız Üye
Niyet ederken " niyet ettim Allah rızası için en sok kazaya kalan sabah|öğle|ikindi|akşam|yatsı|vitir vacip namazını kılmaya " diyebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Kaza namazı varken nafile namaz kılınmaması şafi mezhebindedir. Hanefi mezhebine göre kaza namazı varken de nafile namaz kılınır. Elbetteki insanın önceliğini borçlarına vermesi gerekir ama nafile kılmak için borçlar hanefilerde engel değildir. Buna delil olarakta; Allah c.c hesap gününde meleklere derki kulumun farz namazlarını getirin, farz namazları eksik çıkınca Allah c.c nafile namazlarını getirin ve onlarla tamam edin diye buyurur. Ebu Hanefi de bunu delil göstererek kaza namazı varken nafile kılınabileceğini söylemiştir. Şafilerde kaza varken sünnetler kılınmaz.

Okudunuz mu?  Sabah namazının ikinci rekatında yapılan dua nedir ?

Kayıtsız Üye
Namazların sünnetlerini terk etme,kaza namazlarını da kılmaya devam et, vaktın varsa nafile namazlarını da kıl. Kılma diyenlere de itibar etme.hanefi mezhebimiz de uygundur.


Kayıtsız Üye
Kişinin kaza namazı borcu ne kadar çok olursa olsun, nafile namaz kılmaya mani değildir.
Cenabı hak bir hadisi kutside şöyle buyuruyor:

"Kulum farzlarla benim azabımdan kurtulur, Nafilelerlede bana yaklaşır"

Kişinin kaza borcu varken nafile namaz kılamayacağını iddia edenlerin kaynağı ise SAADETİ EBEDİYYE isimli kitaptır.


kuşluk namazı nasıl kılınır, kuşluk namazı, kuşluk namazı ne zaman kılınır

Bu kategoride yer alan Şafi Mezhebinde Kaza Namazı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuşluk namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Nasıl niyet edilir? Hangi sureler okunur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.