Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:28
missa8
Abone

Kalbimizdeki karalığı gidermek için ve harama bakmamak için ne yapmalı?

Kalbimizdeki karalığı gidermek için ve harama bakmamak için ne yapmalı?

Kayıtsız Üye
Kalbimizdeki karalığı gidermek için ve harama bakmamak için ne yapmalı?


Cevap: Kalbimizdeki karalıgı gidermek için ve harama bakmamak için ne yapmalı?

Desert Rose
Günah işlemekle kalbin kararması: Resûlullah efendimiz (sallAllahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: Mü’min günah işlediği zaman, kalbinde siyah bir nokta meydana gelir. Eğer tövbe eder, o günahtan vaz geçer ve Allahü teâlâdan affını isterse, o siyah leke gider ve kalbi parlar. Eğer günah işlemeye devam ederse, siyah nokta büyür ve kalbini kaplar. Nitekim Kur’ân-ı kerîmin, Mutaffifîn sûresinin 14. âyet-i kerîmesinde meâlen; Hayır (onların zannettikleri gibi değil)! Doğrusu onların kazandıkları günahlar, kalblerini kaplamıştır buyuruldu.
Kalbin siyahlaşması, bu hadîs-i şerîfte bildirilen kalbin bozulmasıdır. Mü’minin işlediği günahın durumu böyle olursa,
kâfirin inkârının onda neler yapacağı buradan kolayca anlaşılır.

(Reşehat)da, Sadüddini Kaşgari, hace Muhammed Parisa dan işiterek buyuruyor ki,

İnsanı Allahü tealadan uzaklaştıran perdelerin en zararlısı, kalbin kararması, hasta olması, yani dünya sevgisinin kalbe yerleşmesidir. Bu sevgi, kötü arkadaşlardan ve lüzumsuz şeyler seyr etmekten hasıl olur. Çok uğraşarak, bunları kalbden çıkarmalıdır. Faydasız kitap, [roman, gazete, mecmua, hikayeler] okumak, lüzumsuz şeyler konuşmak, bu sevgiyi arttırır. Kadın ve kadın resmleri, [resmli mecmua, filmler, televizyon] seyr etmek, şarkı, çalgı, [kadın sesleri] dinlemek, bu sevgiyi kalbde yerleştirir. Bunların hepsi, insanı Allahü tealadan uzaklaştırır. Kalbin hasta olması, Allahü tealayı unutmasıdır. Allahü tealaya kavuşmak isteyenlerin, bunlardan sakınması, nefsi kuvvetlendiren, azdıran herşeyden ictinab etmesi lazımdır. Allahü tealanın adeti şöyledir ki, kalbi temizlemeğe ve nefsi ezmeğe çalışmayanlara, zevklerini, şehvetlerini bırakmayanlara bu nimeti ihsan etmez). [Kalb, muhabbet yeri, sevgi yeridir. Aşk, muhabbet bulunmayan kalb ölmüş demektir. Kalbde, ya dünya sevgisi, yahut Allah sevgisi bulunur. Burada dünya demek, haram olan şeyler demektir. Zikir, ibadet yaparak, kalbden dünya sevgisi çıkarılınca, kalb temiz olur. Bu temiz kalbe, Allah sevgisi, kendiliğinden dolar. Günah işleyince, kalb kararır, hasta olur. Dünya muhabbeti yerleşerek, Allah sevgisi gider. Kalbin bu hali, bir şişeye benzer. Su doldurunca, havası çıkar. Suyu boşaltınca, hava kendiliğinden dolar.]

Okudunuz mu?  Ya Şedidel Batşi Duası

Kaynak: Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye, İslam Alimleri Ansiklopedisi


harama bakmamak için ne yapmalı

Bu kategoride yer alan Ettehiyyatü duası Kur'an da geçer mi,okumasının amacı nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kalbimizdeki karalığı gidermek için ve harama bakmamak için ne yapmalı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.