Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:27
Diyanet
Yönetici

Cami Adabı ve Saf Düzeni hakkında cuma hutbesi

Cami Adabı ve Saf Düzeni hakkında cuma hutbesi

imam
Cami Adabı ve Saf Düzeni

Camiler Allah’ın evleridir. Yeryüzünün en mukaddes mekânlarıdır. Kabenin şubeleridir. Kalbimizin attığı can evleridir. Ruhlarımızı serinleten şifahanelerdir. Bu mekânlarda Allahın kulları arasında zengin-fakir ayrımı yoktur. Herkes huzuru ilahide sadece birer kuldur. İslam, cemaatle namaz kılmayı övmüş ve bunu kardeşliğin sembolü görmüştür. Peygamber efendimiz (sav) Cemaatle kılınan namazın, yalnız kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletli olduğunu müjdelemiştir. (1)

Okudunuz mu?  Köpekler Ezan Okunurken Neden Ulurlar ??

Muhterem Mü’minler
Camilerin uymamız gereken adabı vardır. Camilere abdestli, temiz elbise ve sağ ayak ile girmeliyiz. Girerken dua etmeliyiz. Vakit uygunsa iki rekât tahiyyetü’l-mescid namazı kılmalıyız. Bu sünnettir.
Hutbe okunurken Camide sükûnetle dinlemeli, asla konuşmamalıyız.. Cep telefonlarımızı sessize alınmalı, cemaat rahatsız edilmemeliyiz. Cemaatin geçebileceği yerlerde namaza durulmamalıyız. Saflar sık ve düzgün olmalı. Ön saflarda boşluk var iken arkaya saf tutulmamalıyız. Sevgili peygamberimizin (sav) :Ey Allah’ın kulları! Saflarınızı düzeltiniz; yoksa Allah Teâlâ aranıza ayrılık sokar. (2) uyarısını unutulmamalıyız. İmamın arkasına namaz kıldırmaya ehil olanlarımız durmalıdır. Mecbur kalmadığımız sürece namaz kılanların önünden geçmemeliyiz.
Aziz Müminler
Rabbimiz Ey Âdemoğulları! Her mescide gidişinizde temiz ve güzel elbiselerinizi giyinin. .(3) buyuruyor. Temiz elbise ve çoraplarla camiye gelmeliyiz. Soğan, sarımsak, Sigara ve ter gibi hoşa gitmeyen kokular giderilerek camiye gelmeliyiz. Camiden çıkışlarda nezaketi korumalı, başkalarına eziyet etmemeliyiz.

Okudunuz mu?  Çabuk ezberliyorum çabuk unutuyorum

Sağlığımızla ilgili dini bir zorunluluk yoksa
taburede namaz kılmak cami ve namaz adabına uygun değildir.

Muhterem Mü’minler
Temizlik imanın yarısıdır,(4) ibadet ettiğimiz mekânları temiz tutmalıyız. Peygamberimiz (sav) in : Kişinin camiden dışarı çıkardığı çer-çöpün sevabına varıncaya kadar ümmetimin sevapları bana gösterildi (5) teşvikini dikkate almalıyız. Hutbemi efendimiz (sav) şu hadis-i şerifi ile bitiriyorum; Safları düzgün tutun, omuzları bir hizaya getirin, boşlukları doldurun, safa girerken kardeşlerinize ellerinizi hafifçe dokundurun, şeytana açık yerler bırakmayın. Kim safları sık tutarsa Allah onu hayra eriştirir. Kim de saflar arasında boşluk bırakırsa Allah onu hayra eriştirmez. (6)

Okudunuz mu?  Kuran-ı Kerim'de Harflerin Yazılışları

Hazırlayan : Ahmet YALÇIN
Unvanı : Kocasinan İlçe Vaizi

Kayseri İl Müftülüğünün 11.11.2011 tarihli hutbesidir.
1-Müslim mesacid 42; 2- Müslim salat 128; 3- Araf 7/31; 4- Müsned 5/342; 5-Ebu davud salat 16; 6- Müslim, Salat, 104;


Yorum: Cami Adabı ve Saf Düzeni hakkında cuma hutbesi

YAĞMUR
camiler özel ibadet yerleridir ve Allahın evi olark tanımlanır bu hususta dikkat etmek gerekir yani camilere gereken saygı gösterilmeli temiz tutulmalıdır

Okudunuz mu?  Hutbe: Nimete Şükür hakkında (cuma hutbesi)

cami adabı ile ilgili hutbe, cami adabı ve saf düzeni

Bu kategoride yer alan Hayırda yarışmak ile ilgili hutbe başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cami Adabı ve Saf Düzeni hakkında cuma hutbesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.