Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:51
sizden6
Abone

Çok pahalı lüks araba almak israf olur mu?

Çok pahalı lüks araba almak israf olur mu?

musab
benim ilerde düşüncem pahalı bir araba almak.niye pahalı araba diyorsanız herkesin bir zevki vardır.ben araba kullanmayı çok severim.diyecekler ki israf olmuyor mu pahalı araba alırsan ve günahtır diye.ben eğer zekatımı veriyorsam helalinden kazanıp helaline harcadıysam bunda günah göremiyorum.eğer yanlış düşünyorsam düzeltin beni.


Cevap: çok pahalı lüks araba almak israf olur mu?

Ufkuaçık
Lüks araba almak gerçekten israftır.Ona verilecek parayı fakirlere zekat ve sadaka olarak verilebilir.Ancak arabaya çok ihtiyaç duyulursa normal fiyattan alınmalıdır ki bu da orta halin durumu olur.Aksi takdirde lüks arabayla sokakta dolaşırken aç arık gezen komşun senden kıyamet günü şikayetçi olabilir.Herşeyin hayırlısı orta haldir.Zenginliği belli etmek efdaldır.Ancak çok süse püse, israfa kaçmak harama yakın mekruhtur.Unutma ki fakirler çok lükse kaçan zenginleri pek sevmezler.Bu yüzden bazen kin beslerler.Onun için bu duruma çok dikkat etmelisiniz.Hem sonra lüks arabanın masrafları da çok olduğunu zaten biliyorsunuz.Ben zengin olsam orta halli gibi davranırım.Lüks arabayı çalmak için hırsızlar daha çok dadanabilirler.Buna da dikkat etmelisiniz.

Okudunuz mu?  Annem benden nefret ediyor küfür ediyor

Cevap: çok pahalı lüks araba almak israf olur mu?

musab
fakire zekat olarak verilebilir demişsin.zaten ben yukarıda belirtmişim zekatımı ödedikten sonra diye.sadaka olarak verilebilir demişsin.kendimi gidipte 50000 tl sadaka olarak verebilecek takvada biri olarak göremiyorum.eğer sen öyle yaparsan herkesin hayrı kendine.sadaka vermeyi sevmiyormusun diye soracak olursan sadaka veririm.burda gösteriş yapmaya gerek yok.şu an öğrenci olduğum ve kendi kazancım olmadığı halde harçlıklarımdan veriyorum.senin gibi düşünen çok insan var.bende soruyorum acaba kaç kişi doyduktan sonra yemek yemeği bırakıyor,kaç kişi sigara içerek kendini zehirliyor ve israfa giriyor.bu sorularım daha uzar gider.

Okudunuz mu?  Evde yalnızdım ışıklar titremeye başladı. Kötü bir varlık beni takip mi ediyor?

Cevap: çok pahalı lüks araba almak israf olur mu?

Ufkuaçık
Fakirlere caka yapmak kibirdendir.Mütevazi bir hayat yaşamak peygamberlerin sünnetindendir…


ikindi
malt kardesim sag elinle sadaka veriyorsun sol elin nasıl verdigini görmemesi lazim.yani burda su sartlar altinda sadaka veriyom, söyle sadaka veriyom diye anlatman iyi olmaz

Okudunuz mu?  Necis olan bir yerde Allah'ı anmak olur mu

musab
< Fakirlere caka yapmak kibirdendir.Mütevazi bir hayat yaşamak peygamberlerin sünnetindendir… >
fakire gösteriş için araba alanda kim.ben yazdıklarımı kaç defa daha yazmam gerekiyor anlayabilmen için.sana yazdıklarımı tekrar okumanı tavsiye ediyorum.o zaman anlarsın araba alma nedenimi.fakir kişi zaten pahalı arabayla orta sınıf aracı ayırt edemez.burdaki fakirden kastım nisab miktarı parası olmayan değil.sadaka alacak kadar ihtiyaç sahibi olan.dolayısıyla fakire hava atmak için alıyor olsaydm bile bu dediğimi bu sebeple yapamazdım zaten.


musab
iyi demişsin güzel demişsin ama bak yukarıda ne yazmışım gösteriş olsun diye yazmıyorum demişim.insanların aklına bu kişi hiç sadaka vermeyi sevmiyor düşüncesi gelmesin diye yazdım.zaten gösteriş yapamam çünkü bu sitede kimse kimseyi tanımıyor ve reel dede kimse kimseyi görmüyor.bu şekilde gösteriş nasıl olabilir soruyorum sana???

Okudunuz mu?  İphone dan para kazanmak haram mı ?

islamyolu
lüx araba alabilir. lüx evde alabilir bir sorun yoktur. ehli sünnet alimlerimizden de çok zengin olanlar vardı. İmam-ı azam bile 400 altın kıymetinde cübbe giyerdi. birşeyin zekatını verdikten sonra istedigi kadar da Pahalı alabilir. Araba At yerine geçiyor. Nasıl Eskiden Pahalı kaliteli atlar alınırdı. şimdide Pahalı Kaliteli arabalar alınmada bir sorun yoktur.

Okudunuz mu?  Varoluş sebebimiz nedir?

musab
hele şükür beni anlayan birisi çıktı.ama anlatamıyorum ki insanlara.Allah bana zenginlik nasip ederse napacam o parayı.illaki harcıyacağım.tabikide helaline harcamayı diyorum.sonuçta ben kredi çekip araba alacağım demiyorum.imamı azam örneğini hatırlattığın iyi oldu.unutmuşum o örneği yoksa yazardım.


ikindi
ben gösteris yapiyorsun demedim sadece tavsiye verdim.lütfen yanlis anlasilmasin


Ercan
İslamyolu kardeşimizin dediği gibi zekatını verdikten sonra bir sorun olmaz.

SORU: Bir müslümanın zengin olunca ve bütün zekat, sadaka ve fitresini verdikten sonra istediği lükslükte arabaya ve eve sahip olması lüks bir hayat yaşaması caiz midir?CEVAP: Maldaki Allah’ın hakkı olan zekât ve yakın akrabanın nafakası verildikten sonra Müslüman’ın zenginliğine bir sınır yoktur. Sınırsız denebilecek bir zenginlik mübahtır. Kaliteli ve lüks kullanmanın da zararı yoktur. Haram olan, bütün yönleri ile israftır. Zenginliğin getireceği mübahlarda boğulma
tehlikesi ise ayrı bir sorundur. Zengin fakir herkes bir çeşit imtihana tabi tutulacaktır; herkes kendi imtihanını başarmaya çalışacaktır. Allah’a emanet olunuz. Nureddin YILDIZ.


ser-a
Esselamü Aleyküm,
Araba bir insanın ihtiyacını en iyi giderebilecek olanı alınmasından başka;aynı ihtiyaçlara cevap veren fakat marka,model,fiyat,gösteriş gibi farklı özellikler nedeniyle bir araba alınması islamın baktığı bakışa ters bir durumdur.Çünkü böyle bir durumda,güçsüz müslüman kardeşlerinin kendilerinde eziklik hissi uyandırdığın için üzülmesine,kendin açından da gururlanma duygusuna sahip olmayı seçmiş olursun,israfa girmiş olursun.Sadaka ve yardımlaşmada,ailenin ilmi bilgilerinin artmasına v.b gibi hayra ulaştıracak harcamalara israfa giren miktarı kullanmanız,sizi daha mütevazi bir kişiliğe yöneltecektir.Hadislerde peygamberimizin,zayıf ve fakirlerle kendini aynı seviyede tutmak ve onların gönlünü hoş etmek için çok büyük bir gayret gösterdiğini görebilirsin.

Okudunuz mu?  Manikür Günah Mı?

Ufkuaçık
Unutmayalım ki helal malın hesabı, haram malın azabı vardır.Helal malın hesabı olduğuna göre varın siz haram malın bir de onun azabını düşünün.Onun için ne kazandığımıza ve nasıl kazandığımızı iyi düşünmemiz gerekiyor.


musab
< Unutmayalım ki helal malın hesabı, haram malın azabı vardır.Helal malın hesabı olduğuna göre varın siz haram malın bir de onun azabını düşünün.Onun için ne kazandığımıza ve nasıl kazandığımızı iyi düşünmemiz gerekiyor. >
ee yazdığın ne alaka ben ne yazmışım helalinden kazandım yazmışım demi.

Okudunuz mu?  Futbol Takımı tutmak şirkmi dir

Ufkuaçık
Helal malını nerede ve nasıl kazandığının hesabını sorulmayacağını mı sanıyorsun ahbap!..


musab
< Helal malını nerede ve nasıl kazandığının hesabını sorulmayacağını mı sanıyorsun ahbap!.. >
Allahın izniyle parayı nasıl kazandığımızın nereye harcadığımızın hesabını veririz.benim sorum pahalı araba ya da ev almanın dini hükmüydü.zaten biliyordum ama emin olmak için sordum.cevabımıda aldım.bir sen anlamadın benim sorumu galiba.uzatmanın anlamı yok.selam ve dua ile.

Okudunuz mu?  Muhabbet kuşum öldü. Cennet kuşu mu olacak

Ufkuaçık
Ya Rabbi!. Helal malın hesabını kıyamet gününde çok çabuk vermeyi cümlemize kolaylaştır.Her helal malda fakirin hakkı vardır.Onu yerli yerinde infak edersek bu hakkı ödemiş oluruz.


silversoul
Zulüm altında olanlar zindanlarda olanlar açlıktan ölenler Ya Rabbi bizler kuru ekmek bulamıyorken din kardeşlerimiz 100 milyarlık cipler 250 milyarlık spor arabalara biniyorlardı diye Allah’a şikayette bulunmazlar mı hesap gününde?

Okudunuz mu?  Kadınlarda İhtilâm Nasıl Olur?

Kayıtsız Üye
Helalinden olsa zaten mümkün değil kazanmak çok konuşanda gıybet var çok zenginde haram var. Helalinden kazanıp lüks yaşam günümüzde sürdürmek mümkün değil. Eğer zenginlik hayra olsaydı efendimiz gelmiş geçmiş Allah’ın kullarından en zengini olurdu.


pahalı lüks bir araca binmek haram mı, lüks araba haram mı, pahalı araba almak caiz mi

Bu kategoride yer alan Yolun bittiği noktadayım başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çok pahalı lüks araba almak israf olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.