Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

DUHAN SURESİ Hakkında Bilgi

DUHAN SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
DUHAN SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


"Duhan" kelimesi duman anlamına gelmektedir. Surenin 10. ayetinde kıyametle ilgili olarak "duman"dan bahsedilmesi nedeniyle sure bu ismi almıştır. 59 ayetten oluşan sure Mekke’de, Zuhruf suresinden sonra inmiştir. Mushaftaki resmi sırası itibarıyla 44., iniş sırasına göre ise 64. suredir.

Okudunuz mu?  Peygamber (s.a.s.)in hanımları ile ilgili ayetler

Surenin temel konuları

Kadir gecesi,
Kıyamet ve alametleri,
Allah’ın gazabı,
Hz. Musa kıssası ve öğütler,
Ahirette inananların ve inanmayanların durumları.

Surenin temel mesajları

Kur’an-ı Kerim mübarek bir gecede indirilmiştir. Kadir gecesi İslam inancında çok önemlidir. Yüce Allah bu gecede her işi bir hikmet içerisinde ortaya koymakta, kendi katından gönderdiği elçileri vasıtasıyla insanların istek ve dualarına cevap vermektedir. Yüce Allah her zaman olduğu gibi, belki ondan da fazla bu gecede kendisine yönelenlere rahmet etmektedir.

Okudunuz mu?  Karun Öyküsü ile ilgili ayet mealleri

Alemde bulunan her varlığın yaratıcısı, sahibi ve yok edicisi Allah’tır. Aynı zamanda tüm insanlığın rabbidir. Bu hususlarda asla şüpheye düşmemek gerekmektedir.

Gökyüzü, bir gün, duman haline gelecek veya gökyüzünü bir duman kaplayacaktır. Bu duman tüm insanlığı kaplayacak, yani bir topluma değil tüm insanlara yönelik bir azap olacaktır. Duman halini alması, insanoğlunun soluması ve yaşamını devam ettirmesi için önemli olan gökyüzünün, bu fonksiyonlarını yitireceği anlamına gelmektedir. Göğün duman haline gelmesi azabıyla karşılaşacak olan insanlar, Allah’a dua edecekler ve Allah, bu azabı kaldıracaktır. Fakat insanlar kısa bir süre sonra yine eski durumlarına döneceklerdir. Bunun ardından büyük ve şiddetli günün geleceği söylenmektedir ki, bu günün kıyamet olacağı anlaşılmaktadır. Gökyüzünün duman halini alarak fonksiyonunu kaybetmesinin kıyamet alametlerinden biri olduğu anlaşılmaktadır.

Okudunuz mu?  Ve fütihatis semaü fekanet ebvaba ne demek?

Allah, Hz. Musa’yı Firavun’a göndermiş, Musa da ona Allah’ın birliğini ve ona uyulması gerektiğini tebliğ etmiştir. Hz. Musa, Allah’tan aldığı emirle, kendisine inananlarla birlikte Mısır’dan ayrılmış, onları takip eden Firavun ve askerleri suda boğularak can vermişlerdir.

Bu ve benzeri olaylar, Allah’ın güç ve kudretini gösterdiği gibi, maddi gücün inanç karşısında tutunamadığını ve yeryüzünün aslında inananlar için yaratıldığını göstermektedir. Fakat, önemli olan, müslümanların yeryüzünün kendileri için yaratılmış olduğunun farkına varmalarıdır.

Okudunuz mu?  Allah dostları ile ilgili ayetlerin tefsiri (yunus süresi 62-63-64 ayetleri)

Zuhruf suresine bakılırsa, orada görülecektir ki, maddi güç ve servet, insanı müstağni kılmıyor. Maddi güç ve servetin insanı ebedi yapmadığı, bunların sadece bir imtihan olduğu bu surede çok açık bir şekilde ifade edilmektedir.

Alemde görülen her bir varlığın yaratılışı ilahi bir hikmete dayanmaktadır. Bu ilahi hikmetleri arayıp bulmak insanoğlunun görevlerinden biridir.

Okudunuz mu?  İnna nahnu nuhyil mevta ne demek

Kıyamet günü tüm insanlar yargılanırlar. O gün hiç kimsenin kimseye bir faydası olmayacaktır. Tek söz sahibi Allah’tır. Yüce Allah dilediği kullarını affedecektir.

Günahkar insanlar, işledikleri bu günahların karşılığı olarak Cehennem’de zakkumla yakıcı bir azaba uğrayacaklardır.

İnanan ve iyi işler yapan insanlar, güven içerisinde, çeşitli nimetler ile ödüllendirileceklerdir.

Okudunuz mu?  TEKVİR SURESİ Hakkında Bilgi

Ölüm, kendine has tarifi olmayan bir acıyı ifade etmektedir. İnananlar ölüm acısını sadece bir kez, o da dünyadan ayrılırken tadacaklardır. İnanmayanlar ise bu acıyı, ahirette defalarca tatmak zorunda kalacaklardır.

Hasenat Programından alınmıştır.


duhan suresi hakkında bilgi, duhan suresi, Duhan

Bu kategoride yer alan ŞUARÂ SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

DUHAN SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.