Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:02
saglik
Yönetici

Nöronlar (neuronlar) arasındaki iletişim nedir ve nasıl olur?

Nöronlar (neuronlar) arasındaki iletişim nedir ve nasıl olur?

ebuturab
Sinir sistemini oluşturan hücrelere nöron adı verilir. Basit ya da karmaşık her türlü davranış, beynin değişik bölgelerinde yer alan bir grup sinir hücresinin etkinliği ile gerçekleşir. Beynin çalışabilmesi için nöronlar arasında iletişim zorunludur
Noronlar arasındakı ıletısım uyarıların ıletılıp cevabın alınasıdır
Uyarı ve emirler sinirler üzerinde uyartılar şeklinde taşınırlar. Taşınma hızları sabit olup oluşma miktarları değişebilir. Uyartılar nöronlar üzerinde iyonlar yardımıyla elektriksel; Nöronlar arasında hormonlar yardımıyla kimyasal olarak taşınır. Nöronlar birbirine bağlandığı bölgelere sinaps denir. Sinapslar bir nöronun aksonuyla diğerinin dendriti arasında kurulur. Uyartılar sinapslar üzerinde salgılanan özel hormonlarla taşınır. Böylece uyartının hangi yolu takip ederek hangi organa ulaşacağı belirlenir.sinapslarda bu elektriksel bilginin aktarılmasında nörotransmitter adı verılen özel kimyasal maddelerle aracılık yapar.
Noronlar arasında baglantı sınır lıflerı aracılıgyla ıletılen uyarılar, dıger hucrelere sınaps adı verılen ozel baglantılar aracılıgıyla aktarılır. sinaps uyarıyı getıren sınır hucresının zarı, uyarının uyarıldıgı karsı tarafta bulunan hucrenın zarı ve ıkı hucre zarı arasında bulunan sınaptık aralıktan olusur. Uyarı getıren hucreye presınaptık noron uyarının ıletıldıgı hucreye postsınaptık noron adı verılır. Uyrının postsınaptık norona aktarılma ıslevı sırasında nörotansmitter adı verilen ve uyarının iletilmesinde aracılık yapan özel kimyasal molekuller , presinaptik nöronun zarından sinaptik aralıga salıverilir. Nörotransmıtterler, sinaptik aralıgı gecerek postsinaptik nöron zarına ulasır bve burada reseptor adı verılen kendılerıne ozel tutunma yerlerıyle baglantı kurarlarç örnegin; asetilkolin ve nöradrenalin nörotransmittter olarak görev yapan kimyasal maddelerdir. Nörotransmitterlerın reseptorlerıne tutunması sonucunda, postsınaptık zarda hucre yanıtı olusur ve getırılen bılgı karsı tara,fa aktarılmıs olur. Aktarılan bılgı sonucunda postsınaptık hucrede uyarılma (eksıtasyon) olabılecegı gıbı tam tersıne , uyarılmama bır dıger deyısıyle ınhıbısyon olabılır.

Okudunuz mu?  Cin musallatı ve cinin azap çekmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

Ornekler verecek olursak
Koku alma ile ilgili duyargalar burnun içinde yer alır. Bunlardan çıkan sinir lifleri beyindeki koku alma merkezine yukarda anlatıldıgı gıbı ulaşır. Duyargalardan kalkan elektriksel uyarılar beyindeki ilgili merkeze ulaştığında koku alma işlemi tamamlanmış olur.
Bu sistemin bir yerinde aksaklık olduğunda, koku alma duyusu kaybolacaktır.
Retınada Isık algılanması dılde tad alma burun mukozasında koku alma ıc kulakta ısıtme ve denge gıbı ozel ıslevlerı gerceklertırılır noronlar arasındakı baglant sayesınde.

Okudunuz mu?  Bulaşıcı hastalıklarla ilgili genel bilgiler

Cevap: Nöronlar (neuronlar) arasındaki iletişim nedir ve nasıl olur?

ASUDE
nöronlar sinir hücrelerine yada birimine verilen addır nöröloji oradan geliyor olabilir .İnsan sinir sisteminde yaklaşık olarak 100 dan fazla nörön olduğu tahmin edilmektedir ,genel olarak görevleri bilgi transferini sağlamaktır


Yorum: Nöronlar (neuronlar) arasındaki iletişim nedir ve nasıl olur?

OZdenkaya
Bütün beynimizden kaslarımıza gidenler onlar kısaca.

Okudunuz mu?  Satanizm; ve Çeşitleri

nöronlar arası iletişim, Neuronlar arasındaki iletişim nedir ve nasıl olur, nöronlar arasındaki iletişim

Bu kategoride yer alan Başlıca Hastalık Sebepleri (Gerçek Tıp Dr.Aidin Salih) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nöronlar (neuronlar) arasındaki iletişim nedir ve nasıl olur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.