Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

AHKAF SURESİ Hakkında Bilgi

AHKAF SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
AHKAF SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Ahkaf kelimesi "kum yığını" anlamına gelmektedir. Bu kelime ile kum tepelerinin kastedildiği anlaşılmaktadır. Ahkaf’ın Âd kavminin yerleşim bölgesinin adı olduğu söylenmekle beraber, 21. ayette geçtiği gibi, Hud aleyhisselamın kum tepesi üzerine çıkarak kavmini uyarmasından bahsediliyor da olabilir. Toplam 35 ayetten oluşan sure, Mekke’de, Câsiye suresinden sonra inmiştir. 10, 11 ve 35. ayetlerinin Medine’de indiği rivayeti bulunmaktadır. Ahkaf suresi, mushaftaki resmi sırası itibarıyla 46., iniş sırasına göre ise 66. suredir.

Okudunuz mu?  Bakara suresi 284-285-286. (Amener Rasulü) ayetlerin nüzul sebepleri ve tefsiri...

Surenin temel konuları

Allah’ın yaratması,
Putperestlik,
Müşriklerin peygamberimize karşı tutumları,
Peygamberlik kurumu,
Anne ve babaya iyilik,
Âd kıssası ve alınacak dersler,
Cinlerin peygamberimize iman etmeleri.

Surenin temel mesajları

Yaratma Allah’a mahsustur. Yeryüzündeki her şeyi o yaratmıştır. Bu nedenle müşriklerin putlara inanmaları ve onları yaratıcı güçlere sahip olarak algılamaları yanlıştır. Allah, putperestliği en büyük sapkınlık olarak nitelendirmektedir.

Okudunuz mu?  Meal ve tefsir arasındaki farklar

Müşrikler, Kur’an-ı Kerim’in peygamberimizin kendi eseri olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bugün Batılı müsteşrikler ve inanmayanlar da aynı iddiayı ileri sürmektedirler.

Peygamberlik kurumu ilk insan olan Hz. Âdem’den beri devam etmekteydi. Bu nedenle peygamberimizin gönderilişine kadar binlerce yıl içerisinde bir tecrübe oluşmuştur. Müşrikler de aslında Allah’ın zaman zaman peygamberler gönderdiğini biliyorlardı.

Okudunuz mu?  Allahın kudreti ile ilgili ayetler

Hud aleyhisselam Âd kavmine gönderilmiştir. Hud, kavmini uyarmış, Allah’tan başkasına kulluk etmemelerini istemiştir. Hud’u yalanlayan Âd kavmi, üzerlerine gönderilen bir bulut ile yok edilmişlerdir. Müşrikler, gerek Ad kavmi örneğinden gerekse Hicaz bölgesinde bulunan başka örneklerden ibret almaları gerekirken, putperestliğe devam etmişlerdir.

Okudunuz mu?  Kafirun suresi kısa tefsiri

Peygamberimize önceleri ekonomik ve sosyal seviyeleri düşük kimselerin iman etmesi ve ilk müminlerin köleler ile zayıf insanlar arasından çıkmış olması müşrikleri şaşırtmıştır. Çünkü onlara göre, maddi güç ve servet ile haklı olmak arasında doğru bir orantı bulunmaktaydı. Halbuki, Zuhruf suresinde açıkça belirtildiği gibi, sosyal statü, maddi güç ve servet ile inançta haklı olmak arasında doğrusal bir ilişki bulunmamaktadır.

Okudunuz mu?  Esmaül hüsna tefsiri

İnsanın anne ve babasına iyi davranması gerekmektedir. Çünkü anne ve babası onun dünyaya getirilmesi ve yetiştirilmesi noktasında bir çok güçlükle karşılaşmışlardır. Bir insanın olgunluk yaşına geldiğinde, anne ve babasına iyi davranmaya devam etmesi ve onlar hakkında daima hayır duada bulunması gerekmektedir. Anne ve babaya isyan eden, onların hak yola davetlerine icabet etmeyerek yüz çeviren çocuklar hakkında azabın sabit olduğu açıktır.

Okudunuz mu?  Tefsir isimleri ve yazarları

Cinler de insanlar gibi akıl ve sorumluluk sahibi varlıklardır. Cinler daha önce Hz. Musa’yı dinlemişler ve onlardan bir grup Hz. Musa’ya iman etmiştir. Onlardan bir grup, Peygamberimize gelmiş, Kur’an’ı dinlemiş ve iman etmiştir. Bu grup, iman ettikten sonra diğer cinlerin yanına dönerek onları da haberdar etmiştir.

Okudunuz mu?  Ve Cealna Nevmeküm Sübata Ayeti

Hasenat Programından alınmıştır.


Ahkaf, ahkaf suresi, ahkaf suresi hakkında bilgi

Bu kategoride yer alan ŞUARÂ SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

AHKAF SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.