Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

ZÂRİYAT SURESİ Hakkında Bilgi

ZÂRİYAT SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
ZÂRİYAT SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayette geçen "Zâriyat" kelimesinden almıştır. Zâriyat kelimesi "toprağı tozu etrafa savuran rüzgarlar" anlamına gelmektedir. Bazı meşhur tefsir ve hadis kaynaklarında "Ve’z-Zâriyât suresi" diye de anılır 60 ayetten oluşan sure, Ahkaf suresinden sonra, Gâşiye suresinden önce Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 51., iniş sırasına göre 67. suredir.

Surenin temel konuları

Kıyametin mutlak oluşu,
Müslümanların Cennete gitme sebepleri,
İbrahim kıssasından kesitler,
Geçmiş ümmetlerden ibretler,
Peygamberimize atılan iftiralar,
Cinlerin ve insanların yaratılış gayesi.

Okudunuz mu?  FECR SURESİ Hakkında Bilgi

Surenin temel mesajları

Surede, rüzgarlar, yağmur bulutları, akarsular ve Allah’ın taksimatını yeryüzünde gerçekleştiren melekler üzerine yemin edilmektedir. Bu varlıklar insanın yapmaya ve yaratmaya güç yetiremeyeceği, ancak Allah’ın yaratabileceği varlıklardır. Yüce Allah bu varlıklar üzerine yemin ederek, kıyametin mutlaka kopacağını, hesap gününün geleceğini haber vermektedir.

Azabı inkar edenler ahirette ateşe atılacaklardır.

Okudunuz mu?  Allah'ın rahmeti ile ilgili ayetler ve hadisler

İman edenler ve güzel davrananlar Cennete konulacaklar ve orada türlü nimetler içinde olacaklardır. Onların Cennete girmelerinin sebebi, geceleri az uyuyup genellikle namaz kılmaları, seher vakitlerinde tövbe istiğfar etmeleri, ihtiyaç sahiplerine mallarından vermeleridir.

Bir grup melek, insan şeklinde Hz. İbrahim’in evine gelmişlerdi. İbrahim önce onların melek olduklarını anlamamış, misafir zannetmiş ve onlara ikramda bulunmuştur. Daha sonra melekler kendi kimliklerini açıklamışlar ve İbrahim’i bir erkek evlatla müjdelemişlerdir.

Okudunuz mu?  Ahmet Davutoğlu: Kur'an-ı Kerim Meâli, İstanbul, Timaş Yayınları

Hz. İbrahim’in eşi yaşlı olduğu halde bir çocuk doğurması, yüce Allah’ın hikmetlerindendir. Çünkü Allah her şeye kadirdir. Bir insanın çocuk sahibi olması ya da olmaması Allah’ın dilemesiyledir.

İnkarcılar peygamberimizi delilikle veya büyücülükle suçlamışlardır.

İnsanların ve cinlerin yaratılış sebebi Allah’a ibadet/kulluk etmeleridir. Yüce Allah sadece bu sebeple insanları yaratmıştır. O halde insanlar, bu yaratılış amacına uygun hareket etmelidirler.

Rızık veren Allah’tır. Müslümanların, insanoğlunu dilediği gibi yaratanın Allah olduğuna inandıkları gibi, rızık verenin de o olduğuna inanmaları gerekmektedir.

Okudunuz mu?  Fatiha Suresi Hakkında Bilgi

Hasenat Programından alınmıştır.


Kısaca ZÂRİYAT SURESİ Hakkında Bilgiler

mum
zariyat suresi ile ilgili bilgi

ZARİYAT SURESİ

Surenin İsmi:

Sure, "zariyaf’a yemin edilerek başlaması dolayasıyla bu adı almıştır. "Zariyat", toprağı ve üzerindeki şeyleri dağıtan ve oradan oraya sürükleyen rüzgâr demektir. Rüzgâra yemin edilmesi onun tehlikesine ve Allah’ın ordularından biri olduğuna delâlet eder.

Surenin Muhtevası:

Diğer Mekkî surelerde olduğu gibi bu surenin de konusu, akide ve iman esasları olan Allah’ın birliği, peygamberlik ve öldükten sonra dirilme inancının yerleştirilmesi ve bunların tam zıddı olan şirkin, peygamberliği kabul etmemenin ve ahireti inkârın ortadan kaldırılmasıdır.

Okudunuz mu?  Akletmek, düşünmek konusunda ayeti kerimeler

Bu sure, kâinatta meydana gelen dikkat çekici olaylardan dördünü zikrederek, öldükten sonra dirilmenin ve ahiretin mutlaka olacağının delillerini beyan ederek başlamıştır: Bunlar her şeyi sürükleyebilen rüzgâr, yağmur yüklü bulutlar, denizlerde ve büyük nehirlerde kolayca akıp giden gemiler ve Allah’ın kulları için takdir ettiği rızıkları, yağmurları taksim edip mahlûkatın işlerini tanzim eden meleklerdir. Sonra bir taraftan Mekke kâfirlerinin ve Kur’an’ı, ahireti ve cehennemi inkâr eden diğer kâfirlerin hallerini ve bunların cehennemde görecekleri şiddetli azabı zikrederken, diğer taraftan da müttakilerin, müminlerin hallerini ve onlar için ahirette hazırlanmış olan cennetleri ve nimetlerini zikretmiş, böylece insan ibret . için bu terğib ve terhibi (müjdeleyen ve korkutan bu halleri) bir arada görsün ve aralarındaki farkı anlasın amacı güdülmüştür.

Okudunuz mu?  Nur Suresi 3. Ayet-i Kerime Tefsir (Fizilal'il Kur'an)

Bu asıl gayeyi teyid için ayetler; yerde, gökte ve bizzat insanda var olup vahdaniyyeti ve ilâhî kudreti gösteren ve kulların rızkını garanti eden dellilere işaret etmiş ve İbrahim, Lût, Musa, Ad, Semud ve Nuh kavimleri gibi peygamberlerine inanmadıkları için sonunda helak olup gitmiş önceki kavimlerin haberlerini nakletmiştir. Önceki peygamberlerin kavimleri ile aralarında geçen bu kıssalardan söz edilmesi Hz. Peygamberin kavminden gördüğü eza ve sıkıntılar karşısında ona bir teselli vermek içindir.

Okudunuz mu?  İslam kardeşliği ile ilgili hadis-i şerif mealleri

Sonra sure tekrar göklerin nasıl yükseltildiğini, yerin nasıl serildiğini, insan ve hayvan soyunun devamı için onların çift yaratıldığını zikretmiştir. Bunun ardından dünyaya fazla önem verilmemesinden, dünyanın aldatıcı-lığından kurtulup Allah’a yönelinmesinden, Allah’a şirk koşulmamasmdan bahsetmiş, devamlı surette peygamberleri yalanlamanın sonuçlarını zikretmiş, Hz. Peygamber (s.a.)’e kavminden müşrik olanlarını terkedip kendilerine nasihatin fayda vereceği müminlere nasihatta bulunmasını emretmiştir.

Okudunuz mu?  Amenerrasulü nün tefsiri

Ve sure, insanların ve cinlerin yaratılmasındaki gayeyi beyan ederek son bulmaktadır ki o da Allah’ı tanımak, O’na kulluk etmek ve ibadeti sırf O’nun rızası için yapmaktır. Ayrıca Allah’ın yaratılan her canlının rızkına kefil olunduğunu bildirmiş, kendi kendilerine zulmeden müşriklere ve kâfirlere kıyamet gününde şiddetli bir azap tehdidinde bulunmuş ve bu dünyada da onlara, peygamberleri yalanlayanlara verilmiş olan azabın bir benzerinin gelebileceği tehdidinde bulunmuştur

Okudunuz mu?  Lâ ilâhe illellâhül melikül hakkul mübîn Muhammedün rasûlüllâhi sâdikul va'dil emîn Türkçe meali ?

zariyat suresi hakkında bilgi, Zariyat , Zariyat suresi

Bu kategoride yer alan KÂFİRÛN SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

ZÂRİYAT SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.