Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

TÛR SURESİ Hakkında Bilgi

TÛR SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
TÛR SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayetinde geçen "Tûr" kelimesinden almıştır. Tûr, Hz. Musa’nın on emri almak üzere çıktığı dağın adıdır. Yüce Allah, surenin ilk ayetinde Tûr Dağı üzerine yemin ederek başlamaktadır. 49 ayetten oluşan sure, Secde sûresinden sonra, Mülk sûresinden önce, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 52., iniş sırasına göre ise 76. suredir.

Surenin temel konuları

Kıyamet hadisesi,
Cehennem azabı ve cennet nimetleri,
Cennete gidecek olanlar,
Cennettekilerin kendi aralarındaki konuşmaları,
Kur’an’ın kafirlere meydan okuması,
Erkek kız ayırımının geçersizliği,
Kafirlerin yürüttükleri mantığın eleştirisi.

Okudunuz mu?  Rabbi inni messeniyeşşeytanu binusbin ve azab arapçası

Surenin temel mesajları

Kıyamet vakti geldiğinde gökyüzü sallanıp çalkalanmaya başlar ve dağlar yıkılıp toz olur.

Kıyameti ve ahireti yalanlayanlar, o gün gerçeği anlarlar. Fakat iş işten geçmiştir. Yalanladıkları cehenneme atılırlar. O gün hiçbir şey onlara fayda vermez; kimseden yardım göremezler.

İnananlar cennetlerde çeşitli nimetler içerisinde olurlar.

Huriler ve gılmanlar, cennet nimetleri arasında yer almaktadır.

Meyveler, etler, türlü içecekler cennet nimetlerindendir. Orada sarhoş olmak yoktur.

Cennete giren müminler, eğer kendi soylarından gelen çocukları ve torunları ile eşleri de inanan ve cennetlik olan kimseler iseler, cennette beraber olacaklardır. Bu ayetler, dünyada geniş veya dar aile şeklinde yaşayan, hatta en geniş anlamda akrabalık bağlarıyla bağlı olan insanların, iman etmek ve güzel amellerde bulunmak kaydıyla, ahirette de birlikte ebedi yaşam süreceklerini açıkça belirtmektedir.

Okudunuz mu?  İmam kurtubi nisa 94 ün tefsirini nasıl yapmıştır?

Cennete giren insanların, birbirleriyle dünya hayatı hakkında konuşacakları, dünyadaki geçmişleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunacakları anlaşılmaktadır.

Kafirler peygamberimizi şair olmakla suçlamışlardı. Bunun sebebi, Kur’an-ı Kerim’in şiir olmamakla beraber, şiir üslubuyla ve akıcı bir edebi şaheser olarak gelmesiydi.

Yüce Allah, Kur’an’ı beşer kelamı olarak niteleyenlere meydan okuyarak, onun benzerini getirmeye davet etmekte, meydan okumaktadır.

Okudunuz mu?  Güneş Ve Ay Ile Ilgili Ayetler

Hz. Peygamberin görevi insanları uyarmak ve öğüt vermektir. İnsanlar onun öğütlerine uyarak kurtuluşa ulaşabilirler.

Bu surede, kafirlerin peygamberimizi yalanlarken ileri sürdükleri görüşler ve dayandıkları deliller şu şekilde eleştirilmektedir: Kafirler akıllarını çalıştırmadan, hissiyatlarıyla bunu reddetmektedirler. Gökleri ve yeri kim yaratabilir? Onlar, rablerinin hazinelerine sahip olmadıkları gibi, göklere uzanıp bilgi edinebilme imkanlarına sahip değillerdir. Peygamber onlardan bir ücret istemediği halde inanmaya yanaşmıyorlar.

Okudunuz mu?  Ve Cealna Nevmeküm Sübata Ayeti

İnsan, Allah’ın hükmüne sabretmelidir.

İnsan, sabah uyandığı zaman Allah’a hamdetmeli; gecenin bir kısmında ve yıldızların batışından sonra da onu tesbih etmelidir.

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: TÛR SURESİ Hakkında Bilgi

Muhammed
Tur süresi ile ilgili bilgiler

TUR SÛRESİ

52

İndiği Yer : Mekke

iniş Sırası :76

Âyetsayısı :49

Nüzulü

Mushaftaki sıralamada elli ikinci, iniş sırasına göre yetmiş altıncı sûredir. Secde sûresinden sonra, Mülk sûresinden önce Mekke’de inmiştir.[1]

Adı
İlk âyetinde geçen ve genellikle Sİna Dağı olarak anlaşılmış olan "Tûr" kelimesi sûreye ad olmuştur. [2]

Okudunuz mu?  Uyku Âyeti

Konusu

Yemin ifadeleriyle hesap gününün kaçınılmaz bir gerçek olduğuna vurgu yapılarak başlayan sûrede, inkarcıların âhİret hayatıyla yüz yüze gelince karşılaşacakları durum, ardından cennete lâyık görülecek takva ehlinin mükâfatlan tasvir edilmekte; Resûl-i Ekrem’in gerçek peygamber olduğunu kanıtlayan delillere yer verilerek (Kur’an’in benzerini kendilerinin de ortaya koyabilecekleri iddiasında bulunanlara bu hususta meydan okunmak ve onlara çarpıcı sorular yöneltilmek suretiyle) Resûlullah’a karşı ileri sürülen asılsız iddialar çürütülmektedir. [3]

Meali

Rahman ve rahîm olan Allah’ın adıyla… 1-8. Tura, açık sahifeler üzerine yazılı Kitaba, Beyt-i Ma’mûr’a, yükseltilmiş tavana, kaynayan denize andolsun ki, rabbinin azabı mutlaka gerçekleşecektir; ona engel olabilecek yoktur! 9-10.0 gün gök öyle bir sallanıp çalkalanır, dağlar yerinden kopup öyle bir yürür ki! 11. İşte o gün vay haline yalan sayanların! 12. Onlar daldıkları bataklıkta oyalanıp duruyorlar. 13. O gün cehennem ateşine ite kaka götürülecekler. 14. (Onlara şöyle denecek:) "Yalan sayıp durduğunuz ateş işte bu! 15. Bu da mı sihir! Yoksa görmüyor musunuz! 16. Girin oraya! Artık sabretmişsiniz etmemişsiniz, sizin için fark etmez. Çünkü sadece yaptıklarınızın karşılığını görmektesiniz." 17-18. Allah’a saygısızlıktan sakınanlar ise, rablerinin kendilerine verdiği) le mutluluk bularak cennetlerde ve nimetler içinde olacaklardır. Rableri onları cehennem azabından da korumuş olacaktır. 19-20. (Onlara denecek ki:) "Yaptıklarınızın karşılığı olarak, sıra sıra dizilmiş koltuklara yaslanarak afiyetle yiyin için." Ayrıca onları güzel gözlü eşlerlerle evlendireceğiz. 21. İman eden, soylarından gelenlerin de aynı iman ile kendilerini izledikleri kimselerin yanlarına bu zürriyetlerini katacağız; bununla birlikte kendi amellerinden de bir şey eksiltmeyeceğiz. Herkes kendi yapıp ettiğinin hesabı karşılığında bir rehindir. 22. Onlara canlarının istediği meyve ve etten bol bol veririz. 23. Orada karşılıklı kadeh alıp verirler, ama o içecek ne saçmalamaya yol açar ne de günah işlemeye. 24. Sedeflerinde saklı incilere benzeyen genç hizmetçileri etraflarında dönüp dururlar. 25. (Cennettekiler) birbirlerine dönüp sorarlar: 26. "Doğrusu biz, derler, daha önce yakınlarımız arasındayken için için bir korku taşımaktaydık (değil mi?) 27. Şimdi ise Allah bize lütfuyla muamele etti de bizi kavurucu azaptan korudu. 28. Elbette biz bundan önce yalnız O’na yalvanyorduk. Şüphesiz ihsanı bol ve çok merhametli olan da yalnız O’dur." [4]

Okudunuz mu?  Eyyûb (a.s.) ile ilgili ayetler

Tefsiri

1-8. Yüce Allah alü şey üzerine kasem (yemin) ederek peygamberleri vasıtasıyla haber verdiği azabm mutlaka geleceğini ve onu engelleyebilecek hiçbir gücün bulunmadığını bildirmektedir. Üzerine yemin edilenlerle nelerin kastedildiği ve bunların yemin konusu ile bağlantısı hakkında değişik açıklamalar yapılmıştır.[5]

Müfessirlerin büyük çoğunluğu, 1. âyette geçen tûr kelimesini -Kur’an’daki kullanımlarını dikkate alarak- Hz. Musa’ya peygamberlik görevinin tebliğ edildiği kutlu dağ (Sina Dağı) anlamıyla açıklamışlardır. Bununla genel olarak dağların kastedildiği kanaatini taşıyanlar da vardır

Okudunuz mu?  Habil ve Kabil ile ilgili ayetler

tur suresi konusu, tur suresi ne anlatıyor, Tur suresi

Bu kategoride yer alan Haşr Süresi Son 3 Ayetin Tefsiri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

TÛR SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.