Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

NECM SURESİ Hakkında Bilgi

NECM SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
NECM SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure, "Necm" kelimesiyle başladığı için bu ismi almıştır. Necm, yıldız demektir. 62 ayetten oluşan sure, İhlâs suresinden sonra, Abese suresinden önce Mekke’de nazil olmuştur. 32. ayetin Medine’de indiği rivayet edilmiştir. Necm Suresi, Mushaftaki sıralamada 53., iniş sırasına göre ise 23. sûredir. İçinde secde ayeti bulunan surelerden biridir.

Okudunuz mu?  Sınanma ile ilgili ayetler

Surenin temel konuları

Kur’an-ı Kerim ve peygamberimizin sözlerinin kaynağı,
Peygamberimizin Cebrail’i görmesi ve Mirac tecrübesi,
Sidretül Münteha ve Cennet,
Akıl ve kalp bütünlüğü,
Dinin temeli,
Meleklerin şefaati,
Zanna dayanarak bilgi üretmenin yanlışlığı,
Büyük ve küçük günahlar,
Sorumluluk ve suçun bireyselliği,
İnsanın çalıştığının karşılığını göreceği.

Okudunuz mu?  NAHL SURESİ Hakkında Bilgi

Surenin temel mesajları

Kur’an-ı Kerim’in kaynağı vahiydir. Onu vahiy meleği Cebrail peygamberimize indirmiştir. Bu nedenle, Kur’an’ı peygamberimizin kendiliğinden uydurduğu söz olarak nitelendiren inkarcılar büyük bir yanılgı içindedirler.

Peygamberimizin dini tebliğ mahiyetindeki sözleri, kendi nefsinden uydurduğu sözler değildir. Peygamberimizin dini açıklamak ve tebliğ etmek mahiyetindeki sözleri, dolaylı veya dolaysız olarak vahye dayanmaktadır.

Okudunuz mu?  Mekkenin Fethi ile ilgili ayetler

Peygamberimiz Cebrail ile birkaç kez karşılaşmış, ondan vahiy almıştır. Bunların dışında da Cebrail ile Peygamberimizin irtibatı bulunmaktadır. Bunlardan biri de, Mirac’da Peygamberimizle Cebrail’in birlikte göğe yükselmeleridir. Peygamberimiz Cebrail’i Mirac’da asli şeklinde görmüştür.

Peygamberimiz Cebrail’i ve Allah’ın ayetlerinden bir çok şeyi görmüş, gördüklerinden asla şüpheye düşmemiştir.

Okudunuz mu?  ZİLZÂL SURESİ Hakkında Bilgi

Peygamberimizin gözleriyle gördüklerinden kalbinin şüpheye düşmediği ayetlerde belirtilmektedir. Buradan anlaşılmaktadır ki, kesin ve tartışmasız iman, insanın gördüğünden şüpheye düşmemesi, bütün benliğiyle nihai hakikati idrak etmesidir.

Necm Suresi’nin bu ayetlerinden Cennet’in şu anda yaratılmış olduğu ve Sidretül Münteha adı verilen bir ağacın yakınlarında bulunduğu anlaşılmaktadır.

Okudunuz mu?  Akletmek, düşünmek konusunda ayeti kerimeler

"Sidretül Münteha", "son noktadaki ağaç" anlamına gelmektedir. Eğer ayetleri zahiri anlamlarıyla alacak olursak, evrenin ya da maddi alemin bitip, evren ötesi alemin başladığı bir sınır vardır ve bu sınırda Sidretül Münteha adı verilen bir ağaç bulunmaktadır.

Sidretül Münteha kavramı, bize alemin sınırsız olmadığını ifade etmektedir.

Okudunuz mu?  AÖF ilahiyat Tefsir Tarihi ve Usulü Tüm özetler

Hz. Muhammed, bir mucize eseri, göklere yükselmiş, evrenin son noktasına kadar gitmiş ve bu yolculuğu sırasında sayısız varlıkları görmüştür.

Din, zan veya ilmi bilgi ile kurulmaz; vahye dayanmalıdır.

Melekler, Allah’ın izin verdiği kimseler hakkında şefaat edebilirler.

Meleklerin cinsiyetleri yoktur.

İnsan, her arzu ettiği şeye sahip olamaz.

Okudunuz mu?  Kalem suresi son iki ayeti meali ve açıklaması

Günahlar büyük ve küçük olmak üzere iki kısma ayrılabilir. Müslümanlar büyük günahlardan mutlak surette uzak durmalıdırlar. Çünkü büyük günah işleyen kimselerin ahiretteki durumu zor olacaktır. Küçük günahlardan da kaçınmak gerekmektedir. Fakat, küçük günahların durumu büyük günahlar gibi değildir. Allah, büyük günah işlenmediği takdirde, küçük günahları affedebileceğini söylemektedir.
Sorumluluk bireyseldir. Her insan kendi yaptığının hesabını verecektir. Dolayısıyla insan, sadece kendi çalışıp kazandığı kadar karşılık beklemelidir.

Okudunuz mu?  Rabbi inni lime enzelte ileyyi min hayrin fakiru ne demek?

Hasenat Programından alınmıştır.


Yorum: NECM SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
bunu yazan herkesten Allah razı olsun sağolun


necm suresi hakkında bilgi, necm suresi ne anlatıyor , necm suresi

Bu kategoride yer alan Mâide sûresinin 67. âyetinin tefsiri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

NECM SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.