Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:04
Sozler
Yönetici

En anlamlı kardeşlik/uhuvvet sözleri –

En anlamlı kardeşlik/uhuvvet sözleri –

Kayıtsız Üye
En anlamlı kardeşlik sözlerine ihtiyacım var bana Mevlana’dan ve diğer alimlerden kardeşlik üzerine sözler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: En anlamlı kardeşlik/uhuvvet sözleri –

muvahhidim
Allah için birbirini seven iki kardeş buluştukları zaman, biri diğerini yıkayan iki el gibidirler. Ne zaman iki mü’min bir araya gelirse, Allah Teâlâ birini diğerinden faydalandırır.

Hz. Muhammed (S.A.V)

(Zebidi, İthaf, VII, 13-14; Sülemi, Âdabu’s-Sohbe, 61. (Mecmuatu Âsâri Ebu Abdurrahman es-Sülemî içinde, shf: 101); el-Muttaki, Kenz, No: 765. Selman-ı Farisî’ye ait bir söz olarak bkz: İbnu Asakir, Tarih, XXI, 44. Beyrut, 1995.)

Okudunuz mu?  Arapça cuma mesajları

"-Şu iki şeye sevindiğim kadar hiçbir şeye sevinmem. Bir kardeşimin sıkıntısının benim vesilemle düzelmesi, derdi olan kimsenin gelip benden yardım istemesi…

Hz. Ali (r.a.)

(Ali el-Muttakî, VI, 598/17049)

İnsanlar, ya dinde kardeşin, ya da hilkatte eşindir.

Hz. Ali (r.a)

Sevgi varken nefret niye, / Barış varken savaş niye/ Kardeşlik varken didişmek niye / Dostluk varken düşmanlık niye / Hoşgörü varken bağnazlık niye,/ Özgürlük varken tutsaklık niye, / Adalet varken, haksızlık niye?

Okudunuz mu?  Facebook cuma mesajları paylaş

Hacı Bektaş Veli

Aynı dili kullananlar değil, aynı duyguları paylaşanlar daha iyi anlaşırlar.

Mevlana

Peygamber Efendimiz; «Müslümanlar tek bir can gibidir.» buyurmuştur. Tek bir can oldular ama, Allâh’ın Rasûlü sayesinde oldular. Yoksa her biri, diğerine mutlak düşmandı. Medîne’de «Evs» ve «Hazrec» adında iki kabile vardı. Bunlar; birbirlerinin kanını içecek kadar can düşmanı idiler.

Hazret-i Mustafa’nın feyzi ve İslâm’ın nuru ile onların eski kinleri yok oldu gitti. O düşmanlar, önceleri bağdaki üzümler gibi, üzüm salkımındaki taneler gibi birbirlerine bağlı idiler. Birbirlerinin kardeşi idiler, lâkin «Mü’minler kardeştir.» ayeti indikten sonra onun feyiz ve ruhaniyetiyle, âdeta sıkılmış üzüm taneleri gibi tek bir şıra hâline geldiler, hakiki manada birleşip kardeş oldular.

Okudunuz mu?  Hz. MUhammed Peygamberimizin hoşgörü hakkındaki sözleri nelerdir?

Mevlânâ

Şems-i Tebrizî bana bir şey öğretti: ‘Dünyada bir tek mü’min üşüyorsa, ısınma hakkına sahip değilsin.’ Ben de biliyorum ki yeryüzünde üşüyen mü’minler var; ben artık ısınamıyorum!

(Mevlânâ)

"Din kardeşinden bir cefa gördünse, onun bin vefâsı olduğunu hatırla!.. Çünkü iyilik, günaha karşı şefaatçi gibidir.

Okudunuz mu?  Boş konuşmak ile ilgili atasözleri

(Mevlânâ)

Bizim dost ve kardeşlerimiz, bize aile efradımızdan daha sevimlidir. Zira aile efradımız, bizi dünyada anar. Fakat dostlarımız, mahşer yerinde bizi ararlar.

Hasan-ı Basrî (İhyâ, c. II, sf. 437)

Biz öyle zamanlar gördük ki, içimizden hiç kimse kendisinin altın ve gümüşe müslüman kardeşinden daha lâyık olduğunu düşünmezdi. Şimdi öyle bir devirdeyiz ki, altın ve gümüşü müslüman kardeşimizden daha çok seviyoruz.

Abdullah b. Ömer (r.a.) (Heysemî, X, 285)

Okudunuz mu?  Özgürlük ile ilgili deyimler

İnsanın çoluk-çocuğu, salih kardeşliği gibi nasıl olabilir? Çoluk-çocuk, mirasını alıp zevk ile yiyerek vakit geçirir. İyi kardeşlik ise matemini tutar, kabirdeki hâlini düşünür ve o toprak altında yatarken onun için hayır duada bulunur.

Muhammed bin Yusuf İsfehânî

Kardeşlik, ince ve latif bir cevherdir. Onu korumazsan kazaya uğrar. Daima hiddetini yenmekle onu koru ki, sana zulmeden gelip senden özür dilesin. Var olanla yetin, ne kendin için fazlasını ara, ne de kardeşinin kusuruna bak.

Ahnef bin Kays (İhyâ, II, 466)

Okudunuz mu?  Art niyetlilikle ilgili sözler

Türkistan’dan Şam’a kadar olan sahada bir din kardeşimin parmağına batan diken, benim parmağıma batmıştır; onun ayağına çarpan taş, benim ayağıma çarpmıştır. Onun acısını ben duyarım. Bir kalpte hüzün varsa, o kalp benim kalbimdir.

Ebu’l-Hasan Harakânî

"Birgün Bağdat çarşısı yanmıştı. Birisi koşarak bana geldi ve; «-Bütün Bağdat çarşısı yandı, bir tek sizin dükkânınız kurtuldu. Gözünüz aydın!» dedi. Ben de diğer dükkânı yanan kardeşlerimi düşünmeden kendi nefsim adına; «-Elhamdülillâh!» dedim. Ancak otuz yıldan beri bu gaflet ânım için istiğfâr ederim."

Okudunuz mu?  Alay etmek ile ilgili sözler

Seriyy-i Sakatî

(Hatîb el-Bağdâdî, Târih, IX, 188; Zehebî, Siyer, XII, 185, 186)

Bâr Olma Yâr Ol!.. (Sıklet Olma, Dost Ol!)

Bir kimse, Hak dostlarından Cüneyd-i Bağdâdî’ye:

– Bu zamanda hakiki kardeşlikler azaldı. Nerede o, Allah için yapılan kardeşlikler?.. deyince,

Cüneyd-i Bağdâdî Hazretleri:

– Eğer senin sıkıntılarına katlanacak, ihtiyaçlarını giderecek birini arıyorsan, bu zamanda öyle bir kardeşi bulamazsın. Ama kendisine Allah için yardım edeceğin, sıkıntılarına Allah rızâsı için katlanacağın bir kardeşlik istiyorsan, böyleleri pek çoktur. buyurdu.

Okudunuz mu?  Mevlana'nın Birlik ve Hoşgörü İle İlgili Sözleri (KISA)

Her kardeş dost olmayabilir ama dost her zaman kardeştir.

(Anonim)

İnsanlar köprü kuracakları yerde, duvar ördükleri için yalnız kalırlar.

(Newton)

Kuşlar gibi uçmasını, balıklar gibi yüzmesini öğrendik; ama bu arada çok basit bir sanatı unuttuk:

Kardeş olarak yaşamayı

(Martin Luther King)

İslâmiyet, eşitlik ve kardeşlik telkinleriyle, Allah’ın ipine sımsıkı sarılmak hakkındaki emirleriyle, tefrika çıkarmak ve cemaatten ayrılmak hakkındaki kesin yasaklamalarıyla arazi ve milliyet sınırlarını harikulade bir kolaylıkla kökünden söküp atma hassasına sahip yüce bir dindir. Uzak doğudaki bir Müslümanın nefsi Afrika’nın en meçhul bir köşesindeki Müslüman kardeşini kendisiyle her yönden eşit saymaktan çekinmez.

Okudunuz mu?  Aslan yattığı yerden belli olur atasözü ile ilgili kompozisyon

(Babanzâde Ahmet Naîm)

İncitmemek hüner değil, (kardeşinden) incinmemek maharettir.

(Hacı Veyiszâde)

İnananlar Kardeştir. Bu ülkenin bütün ırklarını, tek ırk, tek kalp, tek insan hâli-ne getiren İslâmiyet olmuş. Biyolojik bir vahdet değil bu. Ne kanla ilgisi var, ne kafatasıyla. Vahdetlerin en büyüğü, en mukaddesi. İster siyah derili, ister sarı… inananlar kardeştir. Aynı şeyleri sevmek, aynı şeyler için yaşamak ve ölmek…

Okudunuz mu?  Haram lokma ile ilgili atasözleri

(Cemil Meriç)


mevlana kardeşlik sözleri, kardeşlikle ilgili sözler mevlana, kardeşlik sözleri mevlana

Bu kategoride yer alan Kardeşlik ile ilgili güzel ve anlamlı sözler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

En anlamlı kardeşlik/uhuvvet sözleri – Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.