Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

MÜNAFİKUN SURESİ Hakkında Bilgi

MÜNAFİKUN SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
MÜNAFİKUN SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure, münafıklardan bahsettiği için "münafikun" ismini almıştır. İlk âyetinde geçen ve "münafıklar" anlamına gelen "münâfîkûn" kelimesi sureye ad olmuştur. 11 ayetten oluşan sure, Medine’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 63., nüzul sırasına göre ise 103. suredir.

Okudunuz mu?  Ticaret ile ilgili ayetler (10 ayet)

Surenin temel konuları

Münafıkların önemli bir özelliği: ikiyüzlülük,
Münafıklık ve gurur,
Münafıklığın gayesi,
Münafıkların önem verdiği davranışlar,
Münafıkların yanılgıları,
Ölüm ve son pişmanlık.

Surenin temel mesajları

Kur’an-ı Kerim’de ele alınan münafıklar, gerçekte inanmadıkları halde, bir takım nedenlerle inanmış görünen, bu şekilde kendilerini gizlemeye çalışan kimselerdir. Aslında peygamberimize inanmamış oldukları halde, inanmış gibi görünmektedirler. Dıştan Müslüman görünen bu kimseler, müslümanların birliğini bozmaya ve onları zayıflatmaya çalışmaktadırlar.

Okudunuz mu?  Kuranda Nimet ile ilgili ayetler

Münafıklık iki yüzlülüktür. Ortamın ve şartların değişmesiyle, münafıkların tutum ve davranışları da değişmektedir. Münafıklar bulundukları ortama göre davranırlar. Bu, onların ikiyüzlü, yani içi ve dışı başka olmalarından kaynaklanmaktadır. Münafıklık, düşünce, inanç ve davranışlar arasındaki zıtlığı ifade etmektedir. Münafıklar, genellikle, içinde bulundukları ortamın rengini alırlar. Fakat, söz konusu ortama karşı kalplerindeki öfke ve düşmanlık devam etmektedir.

Okudunuz mu?  Kevser suresi kırık meal

Münafıkların gerçeği kabul etmemelerinin en önemli sebebi gururdur. Gerçeği kabul ettikleri takdirde, konumlarını kaybedeceklerinden korkarlar.

Münafıklar dış görünüşe önem verirler; kendilerine önemli biri görüntüsü verirler. Kur’an bunu şu şekilde ifade eder: "Onları gördüğün zaman kalıpları hoşuna gider, konuşurlarsa sözlerini dinlersin. Onlar sanki duvara dayanmış kütükler gibidir. Her gürültüyü kendi aleyhlerine sanırlar. Düşman onlardır. Onlardan sakın. Allah onların canlarını alsın! Nasıl bu hale geliyorlar?"

Okudunuz mu?  Zalimler için yaşasın cehennem ayeti

Gayeleri, dünyalık bir menfaat temin etmek veya müslümanların birliğini bozmaktır.

Münafıklar için üzülmek, yersiz ve faydasızdır. Çünkü Allah şöyle buyurmaktadır: "Onlara mağfiret dilesen de, dilemesen de birdir. Allah onları kesinlikle bağışlamayacaktır. Çünkü Allah, yoldan çıkmış topluluğu doğru yola iletmez."

İnkar edenler ve münafıklar, inkar ettikleri gerçeği ölüm anında göreceklerdir. Malları ve evlatları onları aldattığı için inanmamışlardır. Halbuki dünya hayatı geçicidir.

Okudunuz mu?  MÜZZEMMİL SURESİ Hakkında Bilgi

Ölüm gelmeden önce Allah yolunda bolca harcamada bulunmak gerekir.

Allah, eceli geldiğinde hiç kimsenin ölümünü ertelemez.

Hasenat Programından alınmıştır.


Yorum: MÜNAFİKUN SURESİ Hakkında Bilgi

Ebû Mansur
Münâfikûn Suresi
Hakkında
Medine döneminde inmiştir. 11 âyettir. Sûre, münafıkların genel karakter veözelliklerinden bahsettiği için bu adı almıştır.
Nuzül
Mushaftaki sıralamada altmış üçüncü, iniş sırasına göre yüz dördüncü sûredir. Hac sûresinden sonra, Mücâdele sûresinden önce Medine’de nâzil olmuştur.
Konusu
Sûrede ağırlıklı olarak, iman ettiklerini söyledikleri için müslüman muamelesi gören ve onlarla iç içe yaşayan ama gerçekte inanmayan ve müminler aleyhine çalışmalar yapan münafıklar hakkında önemli bilgi ve tasvirlere yer verilmekte, onların görünüşlerine aldanmamaları ve sinsi faaliyetlerine karşı uyanık davranmaları konusunda müslümanlar uyarılmakta, münafıkların bu tutumlarına devam etmelerinin kendilerinin aleyhine olacağı yönünde dolaylı bir ikazda bulunulmakta; son âyetlerde müminlere, hiçbir gerekçenin Allah’ı unutmayı ve sahip olduğu imkânları başkalarıyla paylaşmamakta direnmeyi haklı kılmayacağı hatırlatılmaktadır.

Okudunuz mu?  Mescid-i Aksa ile ilgili ayetler

münafikun suresi hakkında bilgi, münafikun suresi ne demektir, Munafikun suresi

Bu kategoride yer alan KEVSER SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

MÜNAFİKUN SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.