Anasayfa
25 Ağustos 2021, 19:35
Kuran Meali
Yönetici

MEÂRİC SURESİ Hakkında Bilgi

MEÂRİC SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
MEÂRİC SURESİ

Sure Hakkında Bilgi

Sure adını, üçüncü ayette geçen “meâric” kelimesinden almıştır. “arece” kökünden gelen bu kelime, “yükselme noktaları, yükselme basamakları” gibi anlamlara gelmektedir. Bazı tefsirlerde ve hadis kaynaklarında sûrenin ilk kelimeleri olan “Seele sâilün” adıyla da anılmakta ayrıca “Vâki”‘ şeklinde de zikredilmektedir. Meâric Suresi 44 ayettir. Mekke’de inmiştir. 24. âyetinin Medine’de indiğine dair rivayet genel kabul görmemiştir. Mushaf’taki sıralamada 70, nüzul sırasına göre ise 79. suredir.

Okudunuz mu?  Meal okuduğumuzda ya da okunduğunda secde ayeti okunsa secde yapmamız gerekir mi?

Surenin temel konuları

Kıyamet manzaraları,
İkinci dirilişte kafirlerin hali,
Ahiret hayatı: cennet ve cehennem tasvirleri,
Mal biriktirmek,
İnsanın bazı yaratılış özellikleri,
Azaptan kurtuluş için yapılması gerekenler.

Surenin temel mesajları

Kendisine bir yön ve mekan biçilemeyecek olan yüce Allah’ın huzuruna ulaşmak için, meleklerin yol alırken kat ettikleri bir takım duraklar, basamaklar veya noktalar söz konusudur. Melekler ve Ruh (Cebrail) Allah’ın huzuruna, yeryüzü ölçülerine göre ellibin yılda çıkabilmektedirler. Bu süre, mesafenin ne kadar uzak olduğunu göstermektedir. Bu, aynı zamanda evrenin sınırlarının ölçülemeyecek kadar uzak bir noktada olduğuna da işaret etmektedir.

Okudunuz mu?  İntikam almak ile ilgili ayetler

Kıyamette gökyüzü erimiş maden gibi olacak, dağlar atılmış yün gibi ufalanacaktır. Dünyada çok önemli olan dostluklar bitecek, kimse kimsenin yüzüne bakmayacak, herkes kendi derdiyle meşgul olacaktır.

Dünyada güvenilen aile fertleri, mal ve servet kıyamette bir işe yaramayacaktır.
Servetin toplanıp yığılması zemmedilmektedir. Servetin mutlaka insanların yararına kullanılması gerekmektedir.

Okudunuz mu?  Meale "B" Sırrı İle Bakalım

İnkarcının olumsuz özellikleri; servet ve mal biriktiriciliği, hırslı oluşu, başına bir kötülük geldiğinde ağlayıp sızlanması, pintiliğidir. Bu özellikleri taşıyan inkarcının varacağı yer cehennemdir.

Müminler ise namaz kılarlar, mallarından isteyenlere ve ihtiyacı olanlara harcarlar, hesap gününe inanırlar, Allah’ın azabından emin olmazlar, mahrem yerlerini korur, başkalarına göstermezler, emanetlere ihanet etmezler, sözlerini tutarlar, şahitliklerini doğru yaparlar. Bunların varacağı yer cennetlerdir.

Okudunuz mu?  Surun üflenmesi ile ilgili ayetler

Hasenat programından alınmıştır.


Cevap: MEÂRİC SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Mearic Suresinin ana konusu ahiret , maksadı muhatabının adalet tasavvurunu inşadır . Ahireti inkar edenlerin ahirette uğrayacakları yürek yakıcı mahrumiyeti haber vererek söze girer . Hemn ardındna ilahi kudretin büyüklüğüne ve ilahi müdahalenin süretine atıf yapar. Devamında , inkarcı insanın sıfatları ve ahiretteki yanlızlığı beliğ bir dille anlatılır .


mearic suresi hakkında bilgi, Mearic suresi, Mearic

Bu kategoride yer alan KÂRİA SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

MEÂRİC SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.