Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

CİN SURESİ Hakkında Bilgi

CİN SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
CİN SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, birinci ayette geçen ve "cinler" anlamına gelen "cinn" kelimesinden almıştır. Sure ilk kelimeleri olan "Kul ûhiye ileyye" veya kısaca "Kul ûhiye" isimleriyle de anılmıştır. 28 ayetten oluşan Cin suresi, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 72., nüzul sırasına göre ise 40. suredir Nüzul sebebi: Abdullah b. Abbas’tan nakledilen rivayete göre bir gün Hz. Peygamber ashabından birkaç kişiyle birlikte Ukaz panayırına doğru giderken Nahle denilen yerde ashabına sabah namazını kıldırmıştı. Onun namazda okuduğu âyetleri işiten cinler bu âyetlerin tesirini derinden hissedip hayranlık duymuşlar, bu olayı kendi topluluklarına da anlatmışlar ve Kur’an’a inandıklarını, artık Rablerine hiçbir şeyi ortak koşmayacaklarını açıklamışlardır. İşte bu olay üzerine Cin sûresi İnmiştir.

Okudunuz mu?  Denizler ile ilgili ayetler

Surenin temel konuları

Cinlerin varlığı,
Cinlerin Kur’an’a ve peygamberimize iman etmeleri,
Cinlerin itikadi durumu,
Cinlerle insanlar arasındaki ilişki,
Cinlerin uzaya açılmaları,
Allah’ın gaybı dilediğine bildirmesi.

Surenin temel mesajları

Cinler vardır. Cinlerin varlığına iman etmek gerekmektedir. Cinlerin varlığını reddetmek, Kur’an’ı reddetmek anlamına gelmektedir.

Okudunuz mu?  Kuran-ı Kerim de Hz.Muhammed ile ilgili ayet mealleri

Cinler de sorumlu varlıklardır. Onların da insanlar gibi iman eden ve etmeyenleri vardır. İçlerinde müminler olduğu gibi, inanmayanlar ve müşrikler de bulunmaktadır. Cinler arasında onları kötü yola sevk edenlerin bulunduğu, bu noktada insanlarla aynı özelliklere sahip oldukları anlaşılmaktadır.
Cinlerin bir kısmı peygamberimize iman ederek Müslüman olmuşlardır.

Okudunuz mu?  AHZÂB SURESİ Hakkında Bilgi

Cinler de insanlar gibi fiillerinden sorumlu tutulan varlıklar olup, ahirette hesaba çekileceklerdir. Bu hesap sonucunda bir kısmı cennete bir kısmı cehenneme girecektir.

Peygamberimiz Kur’an okuduğu zaman cinler onun etrafına üşüşüp dinlemekteydiler. Bu göstermektedir ki, Kur’an okunduğunda cinlerin orada hazır bulunup dinliyor olma ihtimalleri vardır.
Bazı insanlar ile cinler arasında irtibat kurulduğu anlaşılmaktadır. Bu insanların durumu, günümüzde "cinci" tabir edilen kimselerin durumunu hatırlatmaktadır. Cinler, kendilerinden yardım bekleyen bu tip insanların sapkınlıklarını arttırmaktan başka bir iş yapmamaktadırlar.

Okudunuz mu?  Müddessir suresi ilk 7 ayeti

Bazı cinler uzaya açılarak, gayba dair bir takım haberleri edinmeye çalışmakta, ancak bundan engellenmektedirler. Muhtemelen uzayda yer alan yıldızların ateş topu halinde bu cinlerin üzerlerine atılarak onları yok etmeleri söz konusu olabilir. Bu nedenle, cinler gaybın bilgisine sahip olamamaktadırlar.

Kıyamet vaktini peygamber dahil, Allah’tan başka hiç kimse bilemez.

Okudunuz mu?  Ebü'l Berakat en-Nesefi ve Medarik Tefsiri ...

Allah bütün görülmeyenleri bilir. O, sırlarına kimseyi muttali kılmaz. Ancak, dilediği peygamber bunun dışındadır. Allah, peygamberleri arasından razı olduğu kimselere bu gaybın bilgisini vermektedir. Bu açıdan bakıldığında, bazı peygamberlere gayba dair bir takım bilgilerin verildiği anlaşılmaktadır.

Hz. Muhammed, insanlara bir fayda veya zarar verme gücüne sahip değildir. Onun görevi, ancak Allah katından olanı, onun gönderdiklerini tebliğdir.

Okudunuz mu?  Fatiha Süresi Meali (türkçe anlamı)

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: CİN SURESİ Hakkında Bilgi

burcuuu
bilgiler için çook teşekkürler çok işime yaradıı 🙂


Cevap: CİN SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Surenin konusu tevhiddir .

Cahiliyye insanının cinlere atfettiği ne kadar olağanüstülük varsa , onların tamamını reddeder. Sure , görünmez varlıkların Allah’la insan arasında aracı değil , ilahi rehberliğe muhtaç mahluklar olduğu temasını işler

Okudunuz mu?  Tur suresi 48. ayet:Rabbinin hükmüne sabret. Çünkü sen gözlerimizin önündesin.

cin suresi hakkında bilgi, cin suresi, cin suresi neden indirilmiştir

Bu kategoride yer alan KÂRİA SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

CİN SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.