Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

MÜDDESSİR SURESİ Hakkında Bilgi

MÜDDESSİR SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
MÜDDESSİR SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayetinde geçen "müddessir" kelimesinden almıştır. "Müddessir" kelimesi, "Müzzemmil" kelimesinde olduğu gibi, örtünüp bürünen anlamlarına gelmektedir. Bu surenin önceki sureyle üç bakımdan ilişkisi vardır: 1- Her iki sure de Peygamber’e bir nida ile başlamak gibi ortak bir özelliğe sahiptir. 2- Her iki surenin de baş tarafları aynı olay hakkında inmiştir. Müddessir suresi, Müzzemmil suresinin akabinde inmiştir. 3- Bundan önceki sure gece namazı (teheccüd) kılmak emri ile başlamıştır. Bu da davetçiyi ruhen vasifesine hazırlamak içindir. Bu sure ise başkasını uyarmayı emir ile başlamaktadır. Bu da davetini kendisinin dışındakilere anlatıp ifade etmesi demektir. 56 ayetten oluşan Müddessir suresi, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 74., nüzul sırasına göre ise 4. suredir.

Okudunuz mu?  Sabır Ayetleri

Surenin temel konuları

Peygambere gelen ilk emirler,
İnanmayanların doğru düşünememeleri,
Kıyamet tasvirleri,
Cehennem tasvirleri,
Cehennemin 19 melek bekçisi,
Kafirlerin sıfatları.

Surenin temel mesajları

Yüce Allah’ın Peygamberimize ilk emirleri; Allah’ı büyük tanıması, elbisesini temiz tutması, kötü şeyleri terk etmesi, yaptığı iyilikleri başa kakmaması, sabırlı olması, kafirleri kendi hallerine bırakması ve insanları uyarmasıdır. Bu emirler, müminler için de geçerlidir.

Okudunuz mu?  İsra suresi 11. ayet: İnsan hayrı istediği kadar şerri de ister. İnsan pek acelecidir!

Mal ve evlat sahibi olmak, kişiyi Allah’tan korumayacağı gibi, insanın doğru dava üzerinde olduğunun bir kanıtı da değildir.

Her nefis, kazandığına karşılık bir rehindir.

İnkarcılar ve inanmayanlar, aslında bir çok defalar Allah’tan gelen mesajın doğru olup olamayacağı, Allah’ın bir peygamber gönderip göndermeyeceği gibi bir çok hususu düşünmekte, işin içinden çıkamamakta ve sonunda kibirlerinden dolayı reddetmektedirler. Bu durum, onların akıllarını iyi kullanmadıklarını, doğru sonuçlara ulaşacak doğru düşünme melekelerine sahip olmadıklarını göstermektedir.

Okudunuz mu?  Şu çürümüş kemikleri kim diriltecek?

Namazı kılmamak, yoksulu doyurmamak, batıla dalmak, ahiret gününü yalanlamak cehenneme gitmenin gerekçelerindendir.

Cehennem ile görevli ondokuz melek vardır. Ondokuz rakamının Kur’an’da zikredilmesinin sebebi, müminlerin imanını arttırmak, inanmayanları da imtihan içindir. Ondokuz rakamının Kur’an’ın şifresi olmak gibi bir özelliği bulunmamaktadır. Kur’an apaçık bir kitaptır, hidayet rehberi, şifa kaynağı, öğüt almak isteyenler için öğüttür.

Okudunuz mu?  Amenerrasulü Türkçe Meali

Kafirler, aslandan ürküp kaçan yaban eşeklerine benzetilmektedir.

Hasenat Programından alınmıştır.


müddessir suresi hakkında bilgi, müddessir suresi özellikleri, müddessir suresi hakkında genel bilgi

Bu kategoride yer alan AHKAF SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

MÜDDESSİR SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.