Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

MÜRSELÂT SURESİ Hakkında Bilgi

MÜRSELÂT SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
MÜRSELÂT SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayette geçen "Mürselât" kelimesinden almıştır. Mürselât kelimesi, "gönderilenler" anlamına gelmektedir. Burada "gönderilenler" ile kastın, alemin idaresiyle vazifeli melekler, kitaplar, peygamberler olduğu söylenmiştir. Doğrusu, Mürselât kelimesiyle kastedilenin peygamberler olduğudur. Bazı tefsirlerde ve Buhârî’de sure başındaki vav harfi ile birlikte "Ve’1-Mürselât" şeklinde isimlendirilmiştir. Ayrıca "Ve’1-Mürselâti urfen" adıyla da anılmaktadır. 50 ayetten oluşan sure, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 77., nüzul sırasına göre ise 33. suredir.

Okudunuz mu?  Furkan süresinde geçen müminlerin özellikleri

Surenin temel konuları

Kıyametin kopuş sahneleri,
Hesap gününün ayırım günü olması,
İnsanın yaratılışı,
Hesap gününün bazı sahneleri,
Allah’ın varlığının, birliğinin ve kudretinin bazı delilleri.

Surenin temel mesajları

Kıyamet mutlaka gerçekleşecektir. Kıyamette yıldızların ışığı sönecek, gök kubbe yarılacak, dağlar un ufak olup savrulacaktır.

Okudunuz mu?  Gıybet Hakkındaki Ayetler

Kur’an, hesap gününe aynı zamanda "fasl günü" yani "ayrım günü" adını vermektedir. Ayrım günü denmesinin sebebi, hak ile batılın, haklı ile haksızın, iyi ile kötünün ve cennetliklerle cehennemliklerin birbirinden ayrılacağı gün oluşundandır.

Yüce Allah, buyruğunu tutmayan toplulukları helak etmiştir.

Allah insanı meni’den yaratmıştır. İnsanın var ediliş aşamalarından birinde meni yer almaktadır. Meni, insanın yaratılışının özünü oluşturan spermleri barındırdığı ve insan, kendisinin meniden yaratıldığını bildiği halde, meniyi tiksindirici bulur. Burada insanoğlunun ilginç bir yönüne işaret edilmektedir. İnsan öyle tezatlar içinde ve öyle anlaşılmaz bir varlık ki, kendi yaratıldığı maddeyi çirkin ve tiksindirici bulabilmekte, öte yandan kendisinin evrenin en mükemmel varlığı olduğuna inanmaktadır. Hakir gördüğü meniden yaratılmış olduğu, insana hatırlatılarak acizliği de gözler önüne serilmektedir.

Okudunuz mu?  Arabi harfler ve manaları

Ahirette inkarcılar azgın cehenneme atılacaklardır. Özür dilemek için kendilerine izin verilmeyecektir.

Müttakiler, dünyadaki güzel davranışlarına karşılık, nimet dolu cennetlerle ödüllendirileceklerdir.

Kur’an, inanılacak en doğru sözdür. Kur’an ile yola gelmeyeni yola getirecek başka bir şey yoktur.

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: MÜRSELÂT SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Surenin konusu vahiy ve yeniden diriliştir . Vahiy aklın ruhu , ahiret dünyanın ruhudur. Sure bu ikisine can veren ayetlerden oluşmaktadır . Son saat , kıyameti yeniden diriliş , hesap günü , ödül ve ceza gibi ayrıntılarıyla insanın ebedi istikbalini ele alır


mürselat suresi hakkında bilgi, mürselat suresinde ne anlatılıyor, MURSELAT SURESİ HAKKINDA BİLGİ

Bu kategoride yer alan Tevbe suresi hakkında bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

MÜRSELÂT SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.