Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

NÂZİÂT SURESİ Hakkında Bilgi

NÂZİÂT SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
NÂZİÂT SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayetindeki "nâziât" kelimesinden almaktadır. Nâziât, "köklemek", "kökünden söküp çıkartmak" anlamlarına gelen "ne-ze-a" fiilinden türeyen bir kelimedir. Nâziât, söküp çıkaranlar demektir. Bununla, insanın ruhunu kabzeden meleklerin kastedildiği ifade edilmiştir. Sure bu adın dışında, "es-Sâhire" ve "et-Tâmme" adlarıyla da anılmaktadır. 46 ayetten oluşan Nâziât suresi, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 79., nüzul sırasına göre ise 81. suredir.

Okudunuz mu?  Güven ile ilgili ayetler

Surenin temel konuları

İnsanın ruhunun kabzedilişi,
Sur’a üfürülmesi,
Kıyamet sahneleri,
İnsanın ikinci kez yaratılışı,
Musa ve Firavun kıssası,
Evrenin yaratılışı.

Surenin temel mesajları

"Nâziât", yani "söküp çıkaranlar" ile kastedilenin ölüm melekleri olduğu ve bununla insanoğlunun ruhunun kabzedilişinin anlatıldığı söylenmektedir. Bu kelimeyle, insanın ölümünün, ruhunun çıkışının, bir ağacın kökünden sökülmesi kadar zorluk verici olduğu anlatılmak istenmiş olabilir.

Okudunuz mu?  Bakara suresi 128. ayet: Ey Rabbimiz! Bizi sana boyun eğenlerden kıl, neslimizden de sana itaat eden bir ümmet çıkar, bi

Bu surede Sur’a iki defa üfürülüşten bahsedilmektedir. Birinci üfürüşe "râcife", ikinci üfürüşe "râdife" denilmektedir. İlk üfürüşte tüm insanların öleceği, ikinci üfürüşte kıyametin (haşrin) gerçekleşeceği tefsir edilmiştir.

Allah Musa aleyhisselama Tuva Vadisi’nde hitap etmiş, onu Firavun’a uyarı için göndermiştir. Musa Firavun’a gitmiş, ona Allah’ın mucizelerini göstermiş, fakat Firavun inkar etmiştir. İnkar etmekle de kalmamış, "Ben sizin rabbinizim" deme küstahlığında bulunmuştur. Bunun üzerine Allah Firavun’u helak etmiş ve onu ibret olarak gelecek nesillere bırakmıştır.

Okudunuz mu?  Zina ile ilgili ayetler

Gökyüzünü bina eden, aydınlık ve karanlığı yaratan Allah’tır. Bunları yaratan yüce Allah’ın, elbette ki insanoğlunu ikinci kez yaratmaya gücü yeter. Bu, Allah için çok kolaydır.

Kıyamet mutlaka kopacaktır. İnsan kıyameti görünce, yaşadığı dünya hayatı ona bir akşam veya kuşluk vakti kadar kısa gelecektir.

Okudunuz mu?  Allah'ın rahmeti ile ilgili ayetler ve hadisler

Kıyamete inanmak her insan için farzdır. Kıyametin ne zaman kopacağını Allah’tan başka kimsenin bilemeyeceğine, hatta peygamberimizin dahi bilemeyeceğine iman etmek Allah’ın emridir.

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: NÂZİÂT SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Surenin konusu ahirettir . Birçok sure gibi bu surenin de ana temasının ahiret olması sebepsiz değildir . Zira herşeyin bir ruhu vardır , dünyanın da ruhu ahirettir . Sure birçok surede olduğu gibi vahye atfın ardından ahirete ilişkin pasajlarla devam eder . Vahiy açıkça muhatabını "ahirete imana" çağırmaktadır . Muhatabını tek dünyalı olmaktan kurtarıp çift dünyalı yapmak istemektedir . Zira ahirete iman insana Allah’a güvenmeyi telkin eder. Sure en sonunda ise sözü kıyamete getirir


Cevap: NÂZİÂT SURESİ Hakkında Bilgi

mum
naziat suresi dinle

Okudunuz mu?  Riya ile ilgili ayetler

[swf2]http://www.all-quran.com/documents/holy-quran-misc/holy-quran_files/079-Fahad-Al-Kandari.mp3[/swf2]


naziat suresi ne anlatıyor, naziat Suresi , NAZİAT SURESİ HAKKINDA BİLGİ

Bu kategoride yer alan Amenerrasulü (Arapçası, Meali, Tefsiri ve Faziletleri) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

NÂZİÂT SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.