Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:57
missa93
Abone

Hac ne zaman yapılır?

Hac ne zaman yapılır?

Kayıtsız Üye
Bakara sûresinin 197. ayetinde "Hac, bilinen AYLARDIR. Kim o AYLARDA haccı farz ederse, …" buyruluyor. Haccın sadece kurban bayramında yapılacağı şekline bir ifadeye rastlamadım. Siz "Haccın şartı olan ihramın bu zaman dilimi içerisinde gerçekleşmesinin zorunlu olması itibariyledir." diyorsunuz. İhram, hacca gitmeden önce mi yoksa hacda mı giyilir? Hem Kur’an ile aynı ifadeyi kullanıyorsunuz, hem de bu ayların herhangi bir bölümünde hac yapılmaz diyorsunuz. Bu çelişki değil mi? Aydınlatırsanız sevinirim. Saygılar.

Okudunuz mu?  İslamda Rabıtanın yeri ne? Rabıta nedir? Rabıta nasıl yapılır?

Şema
Hac Ayları Şevval, Zilkâde ve Zilhicce aylarıdır. Halbuki Haccın olduğu ay bir tanedir?

"Haccın zamanı, hac ayları diye isimlendirilen; Şevval, Zilkâde ve Zilhicce aylarıdır." şeklindeki ibareyi çeşitli kitaplarda okuyorum. Fakat haccın olabilmesi Arafat’ta vakfeye arefe günü durmak lazım. Dolayısıyla arefe gününü barındıran ay hariçindeki ayların da Hac ayları olarak belirtilmesinin sebebi nedir.

Okudunuz mu?  Üvey kızını öz oğluyla evlendirmek caiz mi?

"Haccın zamanı, hac ayları diye isimlendirilen; Şevval, Zilkâde ve Zilhicce aylarıdır." ifadesi, Hac bilinen aylardadır… (Bakara, 2/197) mealindeki ayetin bir açıklaması mahiyetindedir.

Hac görevi, ihrama girmekle başlar. Bunun başlangıcı ise Şevval ayıdır. Bir kimse Şevval’de ihrama girip Zilhiccenin 10. (veya 13.) gününün akşamına kadar, haccın menasikini tamamlayabildiği için, bu aylara hac ayları denilmiştir.

Okudunuz mu?  İzinsiz fotoğraf çekmek caiz mi?

Yani bu aylara "Hac Ayları" denilmesinin sebebi, haccın ilk şartı / rüknü olan ihramın ancak bu aylarda giyilmesinin öngörülmüş olmasıdır. Bu aylardan önce ihrama girmek, Hanefi ve Hanbelilere göre mekruhtur. Bu konuda Buharî’nin İbn Abbas’tan rivayet ettiği şu hadis-i şerif alimlerin bu görüşlerinde etkili olmuştur:

Okudunuz mu?  Ülülazm Peygamberler (6 Büyük Peygamber)

Hac ayları dışında ihrama girmemek sünnettendir. (bk. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 3/64-65).

Şafiilere göre ise, hac ayları dışında alınan söz konusu ihram hac için değil, umre için geçerli olur. Çünkü, Hac belli aylardadır… (Bakara, 2/197) ayeti, hac için belirlenmiş aylar dışında ihrama girilemeyeceğini ifade etmektedir.(bk. a.g.e; Muğni muhtac,1/471, Muhazzeb,1/200).

Okudunuz mu?  Karı koca arasını düzeltmek için okunacak dua

hac ne zaman yapılır, hacnezaman yapılır

Bu kategoride yer alan Aşırı derecede kıyafet almanın hükmü nedir,günah mıdır ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hac ne zaman yapılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.