Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

İNFİTAR SURESİ Hakkında Bilgi

İNFİTAR SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
İNFİTAR SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, birinci ayetteki "infitar" kelimesinden alır. İnfitâr, yarılmak demektir. Göğün yarılmasından (infitar) bahsettiği için bu isimle anılmıştır. Sure, bazı kaynaklarda "İnfetarat" ve "Münfatıra" isimleriyle de anılır. Bu sure ile önceki Tekvir suresi kıyamet günü ve o günde olacak korku verici büyük hadiselerle ilgilidir. Peygamberimiz, gözüyle görüyormuşçasına kıyameti anlamak isteyen kişinin Tekvir, İnfitar ve İnşikak surelerini okumasını söylemiştir. 19 ayetten oluşan İnfitar suresi, Mekke’de inmiştir. Hem mushaftaki sıralamada hem nüzul sırasına göre 82. suredir.

Okudunuz mu?  Kün feyekün duası meali

Surenin temel konuları


Kıyamet sahneleri,
İnsanın ikinci kez yaratılışı,
İnsanın aldanmışlığı,
İnsanın pişmanlığı,
İnsanın amellerini yazan Kiramen Katibin melekleri.

Surenin temel mesajları

Kıyametin kopuşu anında yaşanacak olaylardan bazıları şu şekilde anlatılmaktadır: Gökyüzü yarılacak, yıldızlar dökülecek, denizler birbirine karışacaktır.

İnsanoğlu ikinci kez tekrar yaratılacaktır. Ölüler kabirlerinden dışarı çıkacaktır.

Okudunuz mu?  Kuranda Nimet ile ilgili ayetler

İkinci kez yaratılan insanlar arasından inkarcı olanlar, hesap vermek üzere yeniden yaratılmayı inkar edenler, o gün büyük bir yanılgı içinde olduklarını idrak edecekler, pişman olacaklardır.

İnsanoğlu aldandığını o gün net bir şekilde anlayacaktır. İnsanın aldanmışlığı ve pişmanlığı inanan ve inanmayan herkesi kapsayacak nitelikte olabilir. Nitekim inkar edenler, dünyadayken inanmadıklarına pişman olacaklar, yanıldıklarını anlayacaklar; inananlar ise dünya hayatındayken daha çok ibadet ve iyilik yapmadıkları için pişman olacaklar ve dünya hayatının aldatıcılığı karşısında ibadetlerinden taviz verdiklerinin şuuruna vararak yanıldıklarını anlayacaklardır.

Okudunuz mu?  İsra suresi 32. ayet: Zinaya yaklaşmayın. Zira o, bir hayâsızlıktır ve çok kötü bir yoldur.

Her insanın üzerinde, Kiramen Katibin denilen melekler bulunmaktadır. Bu melekler insanın yaptığı her ameli yazmaktadırlar. Bu nedenle insanlar, sürekli izlendiklerinin, amellerinin kayda geçirildiğinin farkında olarak yaşamalıdırlar.

İyiler muhakkak cennete, kötüler de cehenneme giderler. Kafirler cehennemden asla ayrılmazlar.

Hasenat programından alınmıştır.

Okudunuz mu?  RUM SURESİ Hakkında Bilgi

infitar suresi hakkında bilgi, infitar suresi konusu , infitar sürenin mesaj resmi

Bu kategoride yer alan AHKAF SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İNFİTAR SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.