Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:27
itikad
Yönetici

La İlahe İllAllah Ne Demektir

La İlahe İllAllah Ne Demektir

zahid4
La İlahe İllAllah Ne Demektir


İlah
Ne Demektir?
İslam kültürünün en önemli kavramlarından biri olan ‘İlah’ kavramı ne yazık ki günümüz insanı tarafından anlaşılmamaktadır. Tevhid inancını ve onun karşıtlarını yeterince bilmek için bu kavramı iyi tanımak gerekir. Tevhid kelimesinin içinde yer alan bu kavram, iman ile şirk (ortak koşma) arasındaki farkı ortaya koyar.

İlah; arapça bir kelime olup İbadet (itaat-kulluk) edilen varlık demektir. (Lisanul Araba bak. c:13 s:467) Her ibadet edilen varlık ilahtır, fakat her ilah Allah değildir.
İbni Receb şöyle dedi:
İlah;
Kendisinden korkulan,
Çekinilen,
Umut beklenilen, (ihtiyaç duyulan)
İstenilen,
Yüceltilen,
Sevilen,
Tevekkül edilen,
Dua yapılan
Dolayısıyla kendisine itaat edilip isyan edilmeyendir. Bunların hepsi sadece Allah (c.c)’a yapılır. Bunlardan bir tanesini yaratılmışa yapan kimse, Allah (c.c)’a ibadette ortak koşmuş ve la ilahe illAllah sözündeki ihlasını bozmuştur. Bu söylenilenlerden her ne kadarı Allah (c.c)’tan başkasına yapılırsa o kadar da Allah (c.c)’tan başkasına ibadet edilmiş olunur (Kurreti Uyunil Muvahhidin s: 25

La İlahe İllAllah Ne Demektir?
La İlahe İllAllaha iman;
Allah’ın itaat edilmesi gereken tek varlık olduğuna inanmak, sadece O’nun bildirdiği şeriatı hayat nizamı olarak kabul etmek, O’nun şeriatı dışındaki bütün fikir ve sistemleri reddetmekle başlar. İslama girmiş olan bir kişi Sadece Allah’ı ilah olarak kabul etmiş ve ibadetlerin sadece Allah’a yapılması gerektiğine inanmıştır. İslama girmekle hüküm verme yetkisinin bir ibadet olduğunu kabul etmiştir. Bunu kabul etmeyen kişi Allah’ı tam olarak birlememiş ve tevhid akidesine sahip olamamıştır.
İslam’a girebilmek için Tevhidin birinci kısmı İslamın ilk şartı; ‘La İlahe İllAllah’ın’ ‘red’ kısmı olan tağutu red ve inkar yani ‘La İlahe’ kelimesinin ne manaya geldiğini açıklayalım ki artık bundan sonra inananlar bilerek inansınlar inkar edenler de bilerek inkar etsinler. Dikkat edilmesi gerekir ki ‘La İlahe İllAllah’ sözü önce Allah’tan başka diğer ilahları reddetmekle başlıyor. Müslüman önce Allah’tan başka bütün ilahları reddetmeli ve ilah olarak sadece Allah’ı kabul etmelidir.
La ilahe dediğin zaman, bütün tağutları red etmiş ve onların ibadet edilmeye hakları olmadığını söylemiş olursun.
Şöyle ki;
Bütün sahte ilahları reddediyorum yani; tağutu ve kendini ilahlaştıranları tanımayıp inkar edeceğime, onlarla ilişkimi keseceğime, kalbimi bu pisliklerden temizlemek için bütün gücümü kullanacağıma dair Allah’a söz veriyorum.
Bu kelimeyi söyleyen kimse genel olarak şöyle demek istemiştir:
Ey Rabbim! Ben, insanları kendisine ibadet etmeye yani; hükümlerini dinlemeye, kendisine saygı göstermeye, yüceltmeye çağıran tüm sahte ilahları reddediyor ve bunları kabul etmiyorum.
Ey Rabbim! Ben Senin mülkünde, Senin dışında kendisini hüküm koyucu gören, Senin hükümlerin dışında hükümler koyan, insanların sözünü dinlediği, kanun ve hükümlerine itaat ettiği, haram ve helallerine, emir ve yasaklarına riayet ettiği hiçbir sahte ilahı tanımıyor; Sana yönelmeyen insanların kanun ve hükümlerini, yasa kitaplarını, uydurdukları sistemlerini, yollarını, yaşam biçimlerini, eğitim, evlenme, boşanma anlayışlarını, kazanma-harcama anlayışlarını, ekonomi anlayışlarını, siyasal yapılanmalarını, hukuklarını, hayat anlayışlarını ve proğramlarını, onların peşine takılıp dediklerini yapan yandaşları müşrikleri de reddediyorum, onları kesinlikle sevmiyorum, onlardan nefret ediyorum ve onlara düşmanlık duyguları besliyorum, bütün imkanlarımı bunları yok etmek için kullanacağım.


Cevap: La İlahe İllAllah Ne Demektir

ABU MELLE
Rabbim razı olsun konu güzel devamını dilerim rabbimden

Okudunuz mu?  İmanın Temel Esasları

Cevap: La İlahe İllAllah Ne Demektir

Kayıtsız Üye
La İlahe İllAllah: Allah’tan başka ilah yoktur demektir.


Cevap: La İlahe İllAllah Ne Demektir

Kayıtsız Üye
Hocam La ilahe illAllah ne demektir?
Bu kadar basit bir soruya iki sayfa saçma sapan açıklama yazılmaz.
Lailahe illAllah = "Allahtan başka ilah yoktur" demektir. bitti. biz sizden bunu öğrenmek istiyoruz.

Okudunuz mu?  Kaza ve kadere 5 örnek

uniak
La İlahe İllAllah

Karşılığı tanımsız ve anlamsız kelimeler bütünüdür.
İlah = İlah
La = yoktur veya hayır demektir.
İllAllah= Gerçeği Allah’tır.


Kayıtsız Üye
Selefi akidesimi bu?kimseye sayqi gisdermersin?))))))peki bosanma isi evlilik isine la ilahe illellah soyleyipde amel etmiyenlerin ve ya hiç soylemeyenlerin evliliyi gibi yapmiyorsansa demekki devlet seviyeli nikah kagisi olmazmi?)))siz insanlari nefretemi cagiriyorsunuz?kimese sayqi tagutmu?)))Hz Muhammed (e) musrikleri bagisladi,ona tas atsalarda O (e) dua etdiki Ya Rabb bunlari bagisla.simdi sizin sozunuzle tagutmu etdi?)))iyi dusun.mumin kimdir?mekkede sehit olmus muminleri traktorla bir araya getirenmi???)))

Okudunuz mu?  İslamda el-Vela vel-Bera Akidesi

Kayıtsız Üye
yazdıkları saçma değil gayet güzel, Sen şimdi Allah’tan başka ilah yok deyip gene kendi bildiğin gibi yaşarsan işte o zaman söylediğin bu sözün içi boşalır.


Kayıtsız Üye
Açıklama son kısmı dışında güzel. Mümin olan düşmanlık beslemez kin gütmez kardeşim Allah demez mi hayır ve şer benden Hidayet benden. O zaman olan biten ondan sa mümine teslim olmak düşer. Kavga ile hakikat davası olmaz.

Okudunuz mu?  Darwin teorisini (evrim) yaratılış inancına inanmayan birinin karşısında nasıl çürüte

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm. Lâ ilâhâ illAllah duasının türkçe manası bu şekilde olur mu: Tek ilah Allah yada tek ilah Allah’tır.


Kayıtsız Üye
Anlamının "Allah’tan başka İlah yoktur." olduğunu biliyordum ama "İlah" kelimesini "Tanrı" demek sanıyordum.
Şimdiye kadarki getirdiğim Tevhid’ler kabul olmuyor mu?

Okudunuz mu?  Meleklere neden iman ederiz

arifselim
Tanrı kelimesinin asıl anlamı ibadet edilecek olan ilah anlamındadır. Yani temelde aynı manayı ifade eder. Şimdiye kadar o şekilde söylemekle bir sakıncası olmaz. Tanrı kelimesi günümüzde bir çok farklı şekillerde de kullanıldığından biz mümin olarak kullanmayı hoş görmüyoruz.


Kayıtsız Üye
yani iki saat okudum şunu öğrenmek için bedava makale yazmışlar senden Allah razı olsun bu kadar net

Okudunuz mu?  İmanın Tarifi Nedir?

la ilahe illAllah ne demek, la ilahe illAllah, la ilahe illAllah ne demektir

Bu kategoride yer alan Allah (cc) Ayetlerde neden "biz" ve "o" buyuruyor.. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

La İlahe İllAllah Ne Demektir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.