Anasayfa
9 Mayıs 2021, 1:18
aile
Yönetici

Evlilik arifesinde yaşanan krizlere karşı genç çiftlere acil tavsiyeler

Evlilik arifesinde yaşanan krizlere karşı genç çiftlere acil tavsiyeler

Fetva Meclisi
"Genç kızlar bilmeli ki mutlu evlilikler, pahalı ve gösterişli düğünlerden geçmiyor"

Evleneceğiniz erkeği doğuran annesiyle kavga etmeye gider gibi gelin olmayın olur mu?

Markette alışveriş yaparken iki ay sonra evleneceğini söyleyen nişanlı bir çift yanıma yaklaştı. Onlara hediye niyetine bir iki tavsiyede bulunmamı istediler. Öyle de tatlı görünüyorlardı ki ayaküstü birşeyler söyledim. Söylediklerim benim bile öyle hoşuma gitti ki hemen sizler için aynılarını yazayım istedim. Fazla söz göz çıkarmaz nasılsa değil mi? Okuyucular arasında evlenmeye hazırlanan çiftler varsa onların da işine yarasın.

Okudunuz mu?  Ailemi bu evliliğe nasıl ikna edebilirim

İlk tavsiye ailelere… Öncelikle her insanın kendi bireysel hayatında, diğer herkesten bağımsız, kendi hayal ettiği evliliğini yaşamaya hakkı olduğunu bilmeliyiz. Ne istersin sorusu tam anlamıyla gençlere sorulmalı. Ve onların istemediği şeyler zorla yaptırılmamalı.

Ve özellikle genç kızlar bilmeli ki mutlu evlilikler, pahalı ve gösterişli düğünlerden geçmiyor. Bu nedenle alışverişler abartılmamalı. Çünkü ne alırsanız alın, kaç lira harcarsanız harcayın birkaç yıl sonra alınan her eşya yıpranmaya başlıyor ve nasılsa yenisiyle değiştiriliyor. Değiştirilebilir ürünler nedeniyle, değiştiremeyeceğimiz yeni akrabalıkları yıpratmanın anlamı yok! Bireysel destek yaptığım gençlere de söylüyorum. Alabileceğiniz en kaliteli koltuğun kumaşı için verilen en uzun garanti süresi 7 yıl. En fazla bu kadar sene hayatımda olacak bir koltuk için evlilik hayatıma üzüntüyle başlamaya değer mi diye sormak gerek kendimize.

Okudunuz mu?  Mutlu ve huzurlu aile yuvası nasıl kurulur?

Düğünler alıştan ve verişten çıkartılarak paylaşım a doğru yönlenmeli. Düğünlerle aile kuruyoruz. Yuva kuruyoruz. İçinde güvenin olduğu, içinde insani değerlerin yaşanacağı güzel aileler. Bu ailelerin maddiyatla ilgisi yok! Olmamalı da! İnsanlar bilmeli ki, eğer gerçekten isterlerse, aile hayatlarını cennetten bir bahçeye çevirebilirler. Ama o ne der , bunlar ne düşünür gibi kaygılarla hareket ederler ve düğünleri alışveriş cennetine çevirirlerse, evet evlenirler. Ama çift olamaz lar… başlarını soktukları bir evleri olur ama yuva kuramaz lar… sonrası kavga… sıkıntı… gerginlik…

Okudunuz mu?  Çocuğuna söz geçiremeyen anne ve babalara

Ayrıca bir kadın, erkeği mutlu edebilmeli, onun gün içinde biriken sıkıntılarını alabilmeli, eşi için evini özlenen bahçeye çevirebilmelidir. Surat asmak, mutlu olunacak güzel noktalara bakmak yerine, üzülecek detaylara takılmak çok yanlış, hastalıklı bir tavırdır.

Evleneceğiniz erkeği doğuran annesiyle kavga etmeye gider gibi gelin olmayın olur mu? Ülkemiz genç kızlarının son zamanlardaki en büyük yanılgısı, annesinin yaşadığı gelin-kaynana sorununun intikamını almak için faturayı kendi kayınvalidesine kesmek oluyor malesef. Allah’tan korkarak hareket edilmesinde, yeni akrabalık ilişkisini, birilerinin günah keçisi haline getirmemekte inanılmaz fayda var.

Okudunuz mu?  Eşlerin arasındaki huzur için 6S kuralı

Ve evlenecek olan beyler… aile kurumunda erkeğin en temel işlevinin ne olduğunu bilmeden evlenmemeleri gerekir. Ailede erkeğin temel işlevi, eşinin sorumluluğunu almak ve ailesini mutlu etmektir. Cidden böyledir. Çünkü mutlu kadın mutlu aile demektir. Kadının mutluluğu ise erkeğinin elindedir. Eşini koruyan, gözeten, sahiplenen, ona değer veren, onu yaşamının baş tacı eden beyler mutlu aile ortamına yelken açmış demektir. Düğün yaklaşırken, herkesin sinirleri gerilirken bile en sakin olması gereken kişiler damatlardır. Dilerseniz düğün öncesi terapi desteği alın ama öyle yada böyle sakin olmanın bir yolunu bulun. Çünkü gelinler, yeni hayatlarına ilerlerken, herkesten çok, evlenecekleri erkeğin gözlerindeki ifadeye bakarak doğru mu yoksa yanlış mı yaptıklarını anlamaya çalışırlar. Erkek gergin, erkek küskün, erkek şaşkınsa bayanlar tedirgin olur. ne yapıyorum ben… yanlış bir adım mı atıyorum kaygısı gelişir. Ama tüm olumsuzlukların ortasında sağlam bir erkek görüyorsa? Hadi herkes kendi tahminini kendisi yapsın!

Okudunuz mu?  Kaynaşmamız için bize kendi cinsimizden eşler yaratan, aramıza sevgi koyan Allahtır

Şimdi de herkese küçük bir tavsiye… "İyi de Mehtap Hanım öyle diyorsunuz da… şöyle şöyle olunca da böyle böyle oluyor…" diye savunmaya geçmeden sadece okuyun! İçinize sindirmeye çalışın söylediklerimi.
Önyargısız ve uygulamaya dönük okuduğunuzda hayatınızı ne kadar kolaylaştırdığını göreceksiniz.

Ala Dergisinin Nisan ayı sayısında benimle yapılan keyifli röportajı okumanızı tavsiye ederek yazımı bitireyim.

Okudunuz mu?  Dürüst ve Sevgi Dolu Bir İletişim

Sevgiler…

Mehtap Kayaoğlu (Psikolojik Danışman & Psikoterapist)

NOT: Sevgili okurlar! Yüzleşme Danışmanlık ve Ümraniye Moral Kültür Merkezi işbirliği ile 4 hafta (12-19-26 Nisan-3 Mayıs 2012) sürecek iki ayrı eğitim semineri programı hazırladık. "Hep başka yerlere gidiyorsunuz, İstanbul’da eğitim seminerleriniz yok mu?" diyenler için! Detaylı bilgi ve kayıt yaptırmak için 0542 822 18 20 nolu telefonu arayabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Bilal - İslama Mın ( İslam'ım ) kürtçe ilahi klip

1. Seminerimiz:Mutlu Aile Mutlu Çocuk

"Problemli çocuk yoktur! Problemli karı/koca ilişkisinin günah keçisi haline gelmiş çocuk vardır ." cümlesini sloganlaştıracak kadar çok tecrübe edindik. Yıllar boyunca çocuklarınızın sorunlarıyla çalıştık. Gördük ki; anne babasının psikolojisinden farklı, ebeveyninin sorunlarından arınmış bir mutlu çocuk yok. O halde diyoruz ki; "Mutlu çocuklar için, mutlu anne babalar olalım". Ailenizi, cennetten bir bahçeye çevirmenin pratik yollarını öğretelim. Size sadece; geriye yaslanıp, ailenizin keyfini çıkarmak kalsın.

Okudunuz mu?  Kocanın Karısına Karşı Görevleri

2. Seminerimiz: Öfke Kontrol Çalışması

Öfke, meydan okuyucu/tehditkar olarak algılanan kişileri uyarmaya, onları korkutmaya veya onlara saldırmaya yönelik hissedilen duygusal bir durumdur. İnsanın günlük işlerini kolaylaştırıyormuş gibi görünmesinin aksine, uzun vadede yaşamı hem kendisi hem de karşı taraf için çekilmez hale getirir.

Okudunuz mu?  Kocaya el kaldırmak günah mı ?

Öfke kontrol çalışmalarıyla öfkeyi tanımaya çalışıyoruz. Öfkenin olumlu ve olumsuz yönlerini tanıtıyoruz. Öfkeyi bastırmadan, üzerini örtmeden ama akla uygun yöntemlerle yaşayabilmenin dayanılmaz hafifliğine davet ediyoruz hepinizi. Öfkesiz olmayı değil, öfkeyi zarar vermeyen sağlıklı boyuta taşımanın yollarını öğrendiğinizde, bu eğitim çalışmasını herkese tavsiye edeceksiniz.

Diyanet Haberler


Cevap: Evlilik arifesinde yaşanan krizlere karşı genç çiftlere acil tavsiyeler

ASRIN
Evlilik arefesinde bir çok sorular kafanıza takıla bilir fakat bu soruları oturup karşılıklı konuşmalı veya evleneceğin kişinin ailesi ile değil sevdiğin kişi ile evleneceğinden dolayı karşına çıka bilecek engelleri onun sevgisi ile aşa bilirsiniz.

Okudunuz mu?  Eşlerin birbirine karşı vazifeleri nelerdir?

evlilik arifesi, evlilik arifesinde ayrılmak

Bu kategoride yer alan Evlilikte küsmek sorunları çözmez! başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evlilik arifesinde yaşanan krizlere karşı genç çiftlere acil tavsiyeler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.