Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

GÂŞİYE SURESİ Hakkında Bilgi

GÂŞİYE SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
GÂŞİYE SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Adını ilk ayette geçen "Gâşiye" kelimesinden almaktadır. "Gâşiye", örten, bürüyen anlamlarına gelmektedir. Gâşiye, kıyametin isimlerinden olup onun ürkütücülüğünü ve insanları kuşatacak felâket oluşunu ifade eder. Bu kelimenin yer aldığı ayetin "(Resûlüm!) Dehşeti her şeyi kaplayan kıyametin haberi sana geldi mi?" şeklinde ifade edilmesi ise, önemine dikkat çekme ve korkutma içindir. Sure, "Hel etâke" adıyla da anılmaktadır. 26. ayetten oluşan sure, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 88., nüzul sırasına göre ise 68. suredir.

Okudunuz mu?  Kuran'a başlarken okunan duanın meali nasıldır? Esteizu billah anlamı nedir? ve cealna nevmeküm subata ayetmidir?

Surenin temel konuları

Cennet ve cehennem tasvirleri,
Allah’ın varlığının, birliğinin ve kudretinin delilleri; varlıkların yaratılışlarından hareketle Allah’a ulaşmak.

Surenin temel mesajları

İnanmayanlar hesap gününde başları önlerine düşmüş bir halde cehenneme atılırlar. Kaynar su içerler. Açlığı gidermeyen dikenli bir tür yiyecek yerler.

Kıyamet gününde bir takım yüzler vardır ki, mutludurlar; dünyadaki çabalarından hoşnut olmuşlardır, yüce bir cennettedirler. Orada boş bir söz işitmezler. Bunlar da müminlerdir.

İnsan, devenin nasıl yaratıldığına, göğün nasıl yükseltildiğine, dağların nasıl dikildiğine, yeryüzünün nasıl yayıldığına bakmalı; gerek canlı gerekse cansız varlıkların yaratılışlarını inceleyerek, Allah’ın varlığına inanmalıdır.

Okudunuz mu?  Ayetel kürsi tefsiri kısa

Peygamberin görevlerinden biri öğüt vermektir. Surede bu durum şöyle ifade edilir: "O halde (Resûlüm), öğüt ver. Çünkü sen ancak öğüt vericisin. Onların üzerinde bir zorba değilsin. Ancak yüz çevirip inkar edene gelince, işte öylesini Allah en büyük azap ile cezalandırır. Şüphesiz onların dönüşü sadece bizedir. Sonra onların sorguya çekilmesi de sadece bize aittir." Bu ayetten anlaşılıyor ki, mümin, Peygamberi örnek alarak, çevresindekilere öğüt vermeli, onlar üzerinde zorlayıcı olmamalıdır.

Okudunuz mu?  Mâide sûresinin 67. âyetinin tefsiri

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: GÂŞİYE SURESİ Hakkında Bilgi

Muhammed
Gaşiye süresi ile ilgili bilgiler

GÂŞİYE SÛRESİ

88

İndiği Yer :

Mekke

İniş Sırası :

68

Âyet sayısı:

26

Nüzulü

Mushaftaki sıralamada seksen sekizinci, iniş sırasına göre altmış sekizinci sûredir. Zâriyât sûresinden sonra, Kehf sûresinden önce Mekke’de inmiştir. [1]

Adı

Sûre adını ilk âyetindeki "örten" anlamına gelen "gâşiye" kelimesinden almıştır. "Hel etâke…" adıyla da anılmaktadır. [2]

Konusu

Sûrede cehennemliklerle cennetliklerin anketteki durumları tasvir edilmekte, Allah’ın varlığına dair deliller sıralanmakta, tebliğ yöntemi öğretilmektedir. [3]

Okudunuz mu?  Bakara suresi harut ve marut ile ilgili ayet mealleri

Meali

Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla… 1. O kıyametin haberi sana geldi mi? 2.0 gün kimi yüzler zillete düşmüştür. 3. Çalışmış, yorulmuşlardır. 4. Kızgın bir ateşe girerler. 5. Kendilerine kaynar su pınarından içirilir. 6. Onlar için kuru, dikenli bir bitkiden başka yiyecek yoktur. 7.0 da ne besler ne de açlığı giderir. 8.0 gün kimi yüzler de mutludur. 9. Yaptıklarından memnun olmuşlardır. 10. Yüksek bir cennettedirler. 11. Orada boş söz işitmezler. 12. Orada akan bir pınar vardır. 13-16. Orada yüksek tahtlar, konulmuş kadehler, sıra sıra dizilmiş yastıklar, serilmiş değerli halılar vardır. [4]

Okudunuz mu?  Duanız olmasa rabbim size ne diye değer versin ayetinin anlamı

Tefsiri

1-7. Kıyamet, dehşetİyle her şeyi kuşatıp sardığı için istiare yoluyla ona "kaplayan, biiriiyen" anlamında "gâşiye" denmiştir.[5] ibrahim sûresinin 50. âyeti dikkate alınarak "gâşiye" kelimesinin "ateş" anlamına geldiği de söylenmiştir. [6]

Müfessirler 2 ve 3. âyetlerde korku içinde kalacağı ve yorgun bitkin düşeceği bildirilen "yüzler"le inkarcıların kastedildiğini söylemişlerdir. Onlar dünya hayatında büyüklük taslayıp inkâr bataklığına saplandıkları, müminleri küçiinısedikleri, Peygamber’in davetini kabul etmeyi ve müminlerle eşit konumda bulunmayı kendilerine yediremedikleri için kıyamet gününde yüzlerini korku bürümüş, çektikleri sıkıntı ve cezadan dolayı bitkin bir halde bulunacakları ifade edilmektedir. 4, âyet inkarcıların gireceği cehennemin son derece sıcak ve kızgın olduğunu, 5. âyet ise orada kendilerine serinletici içecek yerine aşırı derecede sıcak sıvılar verileceğini bildirmektedir. 6-7. âyetlerde inkarcılara verilecek yiyeceğin kuru dikenden ibaret olduğu, ihtiyacı karşılamadığı gibi çektikleri elem ve ıstırabın artmasından başka bir şeye yaramayacağı haber verilmektedir, Cehennemliklerin yiyecek ve içecekleri burada anlatılanlardan ibaret değildir. Meselâ Sâffât, 37/62,67’de yiyecek olarak "zakkum ağacı"ndan, içecek olarak kaynar su karışımı bir sıvıdan; Muhanımed 47/15 ‘te bağırsakları parçalayıcı bir içecekten, Hakka 69/36’da cehennemde yananların bedenlerinden akan sıvıdan söz edilmiştir. Bu örneklerde de görüldüğü üzere Kur’an’da, genellikte insanlarda eksik de olsa bir çağnşım yapması ve sonuçta bir korku ve kaygı uyandırıp günahlardan uzaklaşmaya teşvik etmesi için cehennem ve oradaki şartlar dünya hayatında korku, acı, nefret tiksinti vb. duygular veren bazı olaylar, durumlar, maddeler İçin kullanılan kelimelerle, isimlerle anılmış, bu yönde tasvirler yapılmıştır. Ancak yeri geldikçe ifade edildiği gibi[7] âhiret hayatı gayb âleminden olduğu için orayla ilgili tasvirlerden mutlaka kelime ve sözlerin ifade ettiği dış mânayı anlamak ve böylece oradaki nimet veya sıkıntıların da dünyadakilerin aynısı olduğu gibi bir sonuca varmak gerekmez. Müminler bunlara inanır, mahiyetini ise Allah’ın bilgisine havale ederler.

Okudunuz mu?  Bakara Sûresi 286. ayette geçen, Allah hiçbir nefse gücünün yeteceğinden öte yük yüklemez. ayetini

Yorum: GÂŞİYE SURESİ Hakkında Bilgi

Şem’a
Gaşiye Suresi ile ilgili bilgi ve içerdiği konu ve mesajlar

Surenin Muhtevası:

Mekke’de inen bu sure, itikad esaslarının üçünden söz etmektedir:
1- Kıyamet endişelerinin, kâfirin ve müminin orada göreceği nimet ve azabın cennet ve ateş ehlinin niteliği.
2- Göğün, devenin, dağların, yerin ve diğerlerinden hareketle ilâhi sanatın ve hayret verici güzelliğinin yaratmaya delâleti ile Allah’ın vahdaniyeti, kudreti, hikmet ve ilmini ispat.
3- Bu yüce sure, önceki sureye benzer bir şekilde bitiyor: İnsanlara Allah azze ve celle’ye hesap ve ceza için dönüşün hatırlatılması ve Rasulullah (s.a.)’a da kendisine indirilen dini ve ahkâmı hatırlatmasının emredilmesi

Okudunuz mu?  Rahmet ile ilgili ayetler

gaşiye suresi hakkında bilgi, gasiye suresinde ne anlatilmak isteniyo, gaşiye anlamı ve verilmek istenen mesaj

Bu kategoride yer alan NECM SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

GÂŞİYE SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.