Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

FECR SURESİ Hakkında Bilgi

FECR SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
FECR SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Fecr, tan yerinin ağarması ve şafak manasına gelmektedir. İlk ayette fecre yemin edildiği için sure bu adı almıştır. 30 ayetten oluşan Fecr suresi, Mekke’de inmiştir. Mushaf’taki sıralamada 89., nüzul sırasına göre ise 10. suredir.

Okudunuz mu?  Kadir suresi Arapça okunuşu ve Türkçe meali (anlamı)

Surenin temel konuları

Önemli zamanlar,
Geçmiş ümmetler ve kıssaları,
İnsanın madde ile imtihanı,
Nankörlük,
İnsanın hesap günündeki pişmanlığı,
Nefs-i mutmainne.

Surenin temel mesajları


Yüce Allah fecir vaktine yemin ettiğine göre, bu zaman dilimi ibadet için önemlidir. Fecir vakti, güneşin doğuşundan önce, tan yerinin ağarmasını ifade etmektedir. Bu zamanda yapılacak ibadetler ve zikirler son derece önemlidir. Bunun yanı sıra, yüce Allah on geceye yemin etmektedir ki, burada kast edilen on gecenin haccın ifa edildiği gecelerin de yer aldığı on gece olduğu söylenmiştir.

Okudunuz mu?  Rukye Ayetleri

Yüce Allah, yoldan çıkmış, azgın ve inkarcı Ad ve Semud gibi nice kavimleri, Firavun gibi nice zalimleri daha dünyada iken cezalandırmıştır. Bunlardan ibret alınmalıdır.

Yüce Allah, hem mal ve servet vererek hem de aksine bunları elinden almak suretiyle insanı imtihan edebilmektedir. İnsanoğlunun özelliği odur ki, eline mal geçtiğinde sevinmekte, rabbinin ikramına sevinmekte, fakat yoksula ve fakire o maldan vermemekte, cimri davranmaktadır. Allah insana verdiği mal ve servetten kısıtladığında ise, Allah’a isyan etmektedir. Burada, insanoğlunun tatmin olmayan, isyankar ve nankör ruh yapısı gözler önüne serilmektedir.

Okudunuz mu?  Dinde zorlama yoktur ayeti arapçası

Yüce Allah, ahirette her şeyin hesabını soracaktır. Yetime ikram etmeyen, yoksulu gözetmeyen, haram helal demeden miras yiyen, mala aşırı biçimde düşkün olan bunların hesabını verecektir. İyi davranışlarda bulunmayan inkarcılar o gün pişman olacaklar, fakat bir fayda göremeyeceklerdir.

Yüce Allah bu surenin sonunda nefs-i mutmainne’den bahsetmektedir. Nefs-i mutmainne kavramının anlamı "tatmin olmuş nefis" demektir. Bununla kastedilen, sahip olduğu maddi imkanları ile doyuma ulaşmış insan değil; ister zengin ister fakir olsun, ister sağlıklı ister hasta olsun, her ne şekilde ve durumda olursa olsun, insanın rabbinden ve onun takdirlerinden razı olması, onun takdir ettiği hayır ve şer her ne varsa hepsine karşı tatminkar duygu ve davranışlar geliştirmiş olmasıdır. Bu durumdaki insan cennete girecektir.

Okudunuz mu?  Kuran meali nedir ? Güvenilir Kuran mealleri hangileridir ?

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: FECR SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Fecr suresinde ise eşyaya, mala, mülke bakışı değiştirme yönünde şu uyarıları görürüz:
İnsanoğlu Rabbi onu ne zaman imtihan edip de kendisine cömertçe verse Rabbim bana cömertçe verdi der.
Fakat ne zaman da sınayıp rızkını daraltsa Rabbim bana ihanet etti der.
Hayır! Bilakis asıl siz öksüze vermiyorsunuz.
Birbirinizi yoksulu doyurmaya teşvik etmiyorsunuz.
Her şeye açgözlülükle saldırıyorsunuz.
Mala mülke gözünüz doymuyor; yığdıkça da seviyorsunuz… (Fecr; 89/15-20)

Okudunuz mu?  KALEM SURESİ Hakkında Bilgi

Yani: Şu insanoğlu ne kadar garip? Nimet içinde yüzerken Allah’ın eli geniş, veriyor işte.. diyerek Allah’ı emrine amade bir hazine sanır. Sıkıntıya girince de Nerede bu Allah? Bu nasıl ilâhî adalet? diye şikayetlenmeye başlar… iki durumun da zorluklardan geçerek kendini kanıtlama (imtihan) olduğunu anlamaz.

Okudunuz mu?  İhlas Suresi Tefsiri

İlk durumda şükredip bu nimeti başkalarıyla paylaşmak yerine, Rabbim beni tercih etti diyerek kendini ayrıcalıklı zanneder. Diğer durumda ise sıkıntıyı ve zorluğu ilahi adaletsizliğin kanıtı olarak görür…


fecr suresi hakkında bilgi, fecr, Fecr suresindeki mesajlar

Bu kategoride yer alan FETİH SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

FECR SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.