Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

BELED SURESİ Hakkında Bilgi

BELED SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
BELED SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Adını ilk ayette geçen "beled" kelimesinden almaktadır. Beled, şehir anlamına gelmektedir. Bununla Mekke’nin kastedildiği söylenmiştir. Sure, "Lâ uksimü" adıyla da anılmaktadır 20 ayetten oluşan Beled suresi, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 90., nüzul sırasına göre ise 35. suredir.

Okudunuz mu?  Maide suresi 91. ayet: . Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve n

Surenin temel konuları

Mekke’nin önemi,
İnsanın kibir ve gösterişe kapılması,
Allah yolunda infak,
Sabır ve tavsiyenin önemi,
Babalığın önemi.

Surenin temel mesajları

Yüce Allah bu surenin ilk ayetinde Mekke üzerine yemin etmektedir. Bu yemin, Mekke’nin diğer şehirler arasındaki önemini ve kıymetini göstermektedir. İslam’da, Mekke, Medine ve Kudüs kutsal şehirler olarak kabul edilmiş, bunların dışındaki şehirlere bir kutsiyet atfedilmemiştir.

Okudunuz mu?  İnnAllahe meassabirin ne demek ?

Yüce Allah, baba ve çocuk üzerine yemin etmektedir. Bu yemin, baba olmanın önemini ve çocukların babaya iyilik etmedeki itikadi arka planı anlatmaktadır. Bazı ayetlerde anneden bahsedildiği gibi, burada da babalık ve babalığın değerinden bahsedilmiş olmaktadır.

Allah insanı, yüz yüze geleceği nice zorluklara karşı direnebilecek bir varlık olarak yaratmıştır. İnsanın kimsenin kendisine karşı güç yetiremeyeceğini sanması, kibre kapılıp servetiyle ve yaptığı harcamalarla övünmesi yanlıştır. Onu hesaba çekecek Allah’ın olduğunu bilmesi gerekmektedir.

Okudunuz mu?  Feyzul Furkan Kuran-i Kerim Meali - indir

Bu surede aşılması gereken sarp bir yokuştan bahsedilmektedir. Burada sarp yokuş ifadesi bir benzetmedir. Bununla köle azad etmek, akrabayı ve yetimi doyurmak, yoksula vermek şeklinde ortaya çıkan maddi fedakarlıklar kastedilmektedir. İnsanın malından fedakarlıkta bulunması, başkalarına hiçbir karşılık beklemeden vermesi nefse zor geldiği için, bunu başaranlar sarp yokuşu çıkmış gibi olmaktadırlar. Sarp yokuşu tırmanıp bunu başaranlar, ayrıca iman edip birbirlerine sabrı tavsiye edenler ve birbirlerine acımayı öğütleyenler, işte bunlar, amel defterleri sağdan verilecek olanlardır.

Okudunuz mu?  Bakara Sûresi 152. Âyet Tefsir

Yukarıda belirtilenleri yapmayan ve Allah’ın ayetlerini inkar edenler ise amel defterleri soldan verilecek olanlardır. Cezaları, kapıları üzerlerine sımsıkı kapatılmış bir ateştir.

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: BELED SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Beled suresi, insanlara sarp yokuşa çıkmak gibi zor gelen şeylerin ne olduğunu açıklar. Bunların ne olduğuna baktığımızda yine mal ve mülkün ölçü olarak konduğunu görürüz:

İnsan kendisine hiç kimse güç yetiremez mi sanıyor?
Sadece harcadıklarım yedi sülâleme yeter diye böbürleniyor.
Kimsenin kendini görmediğini mi sanıyor?
Biz insana iki göz vermedik mi?
Bir dili ve iki dudağı yok mu onun?
Ona yürüyeceği iki yol gösterdik.
Fakat o zor olana yanaşmadı.
Bilir misin, nedir zor olan?
Bir köleyi özgürlüğüne kavuşturmak…
Zor zamanda vermek…
Öksüzün başını okşamak…
Düşmüşün elinden tutmak…
İman etmek, göçlüklere göğüs gerip acıları paylaşmak; sevgi ve merhamet yumağı olmak. (Beled; 90/5-17)…


beled suresi hakkında bilgi, beled, beled suresi

Bu kategoride yer alan FETİH SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

BELED SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.