Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

ALAK SURESİ Hakkında Bilgi

ALAK SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
Sure adını, ikinci ayette geçen ve "asılıp tutunan" anlamına gelen "alak" kelimesinden almıştır. Sure, "oku" anlamına gelen ilk kelimesinden dolayı "İkra"’ adıyla da anılmaktadır. 19 ayetten oluşan Alak suresi, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 96., nüzul sırasına göre ise 1. suredir. Baştan beş ayeti Hz. Peygamber’e gelen ilk vahiy olduğundan ilk inen sure kabul edilir. Geri kalan 14 ayetinin ise sonraları Ebû Cehil hakkında indiği rivayet edilmiştir. Bazı müfessirler ise ilk inen surenin Müddesir, bazıları da Fatiha olduğunu ileri sürmüşlerdir. Buhârî ve Müslim’de Hz. Âişe’ye isnat edilen rivayete göre Hz. Peygamber, inzivaya çekilmeyi âdet edindiği Hira mağarasında iken Ramazan ayının 27. gecesi (Pazar-Pazartesi) tan yerinin ağarmaya başlamasından az önce ufukta nurdan bir şekil görmüş; o zamana kadar hiç karşılaşmadığı bu nuranî varlığın (Cebrail) kendisine seslendiğini duymuştur. Hz. Peygamber olayı şöyle anlatır: "Melek bana okumamı emretti. Kendisine okuma bilmediğimi söyledim. Beni kollarının arasına alıp kuvvetle sıktı; sonra ‘Oku!’ dedi. Ben yine, ‘Okuma bilmem’ dedim. Beni tekrar kollarının arasına aldı, kuvvetle sıktı ve ‘Oku!’ diye tekrar etti. Ben yine ‘Okuma bilmem’ dedim. Üçüncü defa kollarının arasına alıp daha kuvvetlice sıktıktan sonra bıraktı ve şöyle dedi: ‘Yaratan rabbinin adıyla oku; O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yarattı. Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O, kalemle (yazmayı) öğretendir. İnsana bilmediklerini öğretmiştir."1

Okudunuz mu?  Adem (as) ile ilgili ayetler

Surenin temel konuları

"Oku"mak,
Allah’ın isminin tesbih edilmesi,
İnsanın "alak"tan yaratılması,
Kendini beğenmişlik ve nankörlük.

Surenin temel mesajları

Bu sure, Yüce Allah’ın, ebedî mucize olan bu Kur’ân’ı değerli Peygamberine indirmek suretiyle ona lütufta bulunduğunu belirtir.

Sure, güç ve servetine güvenerek insanın taşkınlık yaptığından ve Allah’ın emirlerine isyan ettiğinden bahseder. Oysa insanın yapması gereken, nimetlere nankörlük etmek değil, lütfuna karşı Rabbine şükretmektir. Sure, insanın, yaptıklarının karşılığını almak için Rabbine döneceğini hatırlatır.

Okudunuz mu?  Fussilet suresi 34. ayet: İyilikle kötülük bir olmaz, Sen (kötülüğü) en güzel bir şekilde önle.

Sure, putlara yardım etmek için Hz. Peygamber’i tehdit eden ve onu namazdan alıkoymaya çalışan Ebû Cehil’i kınar ve lanetler. Sapkınlık ve taşkınlığına devam ettiği takdirde en şiddetli azapla cezalandırılacağını belirtir.

Sure, okuma ve öğrenmeye davet ile başlayıp namaz ve ibadetle sona erer. Böylece ilim-amel ilişkisini ortaya koyar.

Okudunuz mu?  Nur suresi 3. ayet: Zina eden erkek, zina eden veya müşrik olan bir kadından başkası ile evlenmez

Kur’an’ın ilk inen ayetleri olan bu surede, Allah’ın isminin anılması istenmektedir. Bu emir, Allah’ın adının tesbih edilmesinin önemini vurgulamaktadır.

İnsan "alak" adı verilen bir maddeden yaratılmıştır. Kur’an’ın birçok yerinde olduğu gibi, burada da insanın yaratılışından bahsedilmektedir. Yine başka yerlerdekine paralel olarak, insanın yaratılışındaki ilk maddeden değil, yaratılışın ana karnındaki ilk merhalesinden bahsedilmektedir. Alak, kan pıhtısı anlamına geldiği gibi, boşlukta durmak anlamına da gelmektedir. Bu ayetlerde, ana karnındaki insanın öncelikle bir kan pıhtısı görüntüsünde, rahim duvarına asılı duruşu, embriyo hali anlatılmaktadır.
İnsanı diğer canlılardan ayıran niteliği, öğrenme isteği ve kendini geliştirmesidir. İnsan, kainatı, Kur’an’ı ve Resulullah’ı okumalıdır. İnsan, bu şekilde birey olarak geliştiği gibi, toplum olarak da medeniyetler kurabilmektedir.

Okudunuz mu?  Fatiha Süresi Meali (türkçe anlamı)

Dipnotlar
1. Hayrettin Karaman, vd, Kur’an Yolu, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, V/595.

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: ALAK SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
Benim işime yaradı güzel bir site.


Cevap: ALAK SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
bence güzel bilgiler var paylaşanların ellerine ve gönüllerine sağlık… çok faydası oldu teşekkürler…

Okudunuz mu?  MÜZZEMMİL SURESİ Hakkında Bilgi

âlak 1 ve 5 ayetiyle ilgili kompozisyon

yasemin
alak suresi ile ilgili bilgiler

Alak suresinin ilk beş ayeti düşüncenin ve bilginin inşasıyla ilgilidir


Kayıtsız Üye
Ya sen bence çok iyi birisin seni sevdim 😊😘


alak suresi hakkında bilgi, alak suresi ile ilgili bilgiler, alak suresi

Bu kategoride yer alan NÂZİÂT SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

ALAK SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.