Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

KÂRİA SURESİ Hakkında Bilgi

KÂRİA SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
KÂRİA SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


"Kâria" kelimesi, kapı çalan anlamına gelmektedir. Burada mecazi anlamda kıyametin yakın olduğu ifade edilmektedir. 11 ayetten oluşan Kâria suresi, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 101., nüzul sırasına göre ise 30. suredir.

Okudunuz mu?  Allah'ın,"Kün" (ol) emri

Surenin temel konuları

Kıyametin yakın olması,
Hesap gününde insanların pervanelere benzetilmesi,
Amellerin tartılması.

Surenin temel mesajları

Bu sure, kıyamet ve onun dehşetli hallerinden, âhiret ve onun sıkıntılı durumlarından, orada meydana gelecek olan büyük olaylar ve korkulu hallerden bahseder. O gün insanlar kabirlerinden çıkacak, öteye beriye uçuşan kelebekler gibi dağılacaklardır. İnsanlar, aşırı derecedeki korku ve şaşkınlıklarından dolayı düzensiz bir şekilde öteye beriye koşuşturacaklardır.

Okudunuz mu?  Duhan suresi 25. ayeti fazileti

Sure, dağların yıkılıp savrulacağından ve yer üzerinde sağlam bir şekilde yerleşmiş iken havada uçuşan dağılmış yün haline geleceğinden bahseder. İnsanın durumuyla dağların durumu birlikte anlatılarak kıyametin dehşetine dikkat çekilmek istenmiştir.

Kâria kelimesi "kapıyı çalan" anlamına gelmektedir. Bu surede "Kâria" kelimesi kıyametin özel ismi olarak kullanılmıştır ve kıyametin ne kadar yakın olduğu anlatılmak istenmektedir.

Okudunuz mu?  Maide suresi 91. ayet: . Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve n

Hesap gününde diriltilecek olan insanların ateşin etrafındaki pervanelere benzetildiği görülmektedir. Pervaneler, ateşin etrafında dönerler ve birden ateşe düşerek orada yanarlar; insanoğlunun ahiretteki durumu da bu olaya benzetilmiştir.

Hesap gününde ameller tartılacak, iyi amelleri ağır gelenler kurtulacak. İyilikleri tartıda hafif tutanlar ise cehenneme atılacaklardır.

Okudunuz mu?  Tefsir usulu kaynakları

Hasenat Programından alınmıştır.


karia süresi, karia suresi ile ilgili hadisler

mum
karia suresi ile ilgili kısa bilgi

KÂRİ’A SURESİ
Surenin İsmi:
Bu sure ismini, dehşeti ile kalpleri vuracak olan anlamındaki "Kâri’a" kelimesi ile başladığı için Kâri’a suresi olarak adlandırılmıştır. Kâri’a da Hakka, Tâmme, Sâhhâ, Gaşiye ve diğerleri gibi kıyametin isimlerindendir.

Okudunuz mu?  Lâ ilâhe illellâhül melikül hakkul mübîn Muhammedün rasûlüllâhi sâdikul va'dil emîn Türkçe meali ?

Önceki Sureyle İlişkisi:
Önceki sure kıyamet günündeki durum anlatılarak bitmişti: "Halâ o, bilmeyecek mi? Kabirlerin içindekiler çıkarıldığı zaman. Göğüslerde ne varsa onlar da derlenip toparlandığı (zaman). Hakikat, o gün Rableri onlardan elbette tamamiyle haberdardır." Bu surede kıyametten ve korkutucu durumlarından söz ederek onu takip etti.

Okudunuz mu?  KASAS SURESİ Hakkında Bilgi

Surenin Konusu, içeriği, Muhtevası:
Mekke döneminde inen bu surenin muhtevası kıyamet korkuları ile ürkütme olup tamamı aynı konu etrafında dönmektedir.
Kıyametin korkuları ve şiddetlerinden, insanların orada kabirlerinden uçuşan kelebekler gibi yayılacaklarından söz ederek başlıyor: "Felâket kapısını çalacak olan…" (1-4. ayetler).
Sonra da kıyametin bazı alâmetlerine işaret etmektedir: İnsanların kalbinde oluşturacağı büyük tesir, endişe ve korku ile dağların imha edilip atılmış yün gibi olmaları "Dağlar atılmış renkli yünler gibi olacak." (5. ayet).
Sonunda da insanların amellerinin tartılacağı hesap terazisinin kurulacağını haber veriyor: Mizanı iyiliklerle ağır basan cennete, mizanı kötülüklerle hafif kalan da cehenneme gidecektir "İşte kimin tartıları ağır gelirse…" (6-11. ayetler).

Okudunuz mu?  HACC SURESİ Hakkında Bilgi

karia suresi, karia suresi hakkında bilgi, karia süresi

Bu kategoride yer alan KÂFİRÛN SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

KÂRİA SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.