Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

MÂÛN SURESİ Hakkında Bilgi

MÂÛN SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
MÂÛN SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, son ayetinde geçen "mâûn" kelimesinden almıştır. Mâûn kelimesi, zekat vermek, birine maddi yardımda bulunmak gibi anlamlara gelmektedir. Sure, "Eraeyte", "Era-eytellezî", "Dîn", "Tekzîb", "Yetîm" adlarıyla da anılmaktadır. 7 ayetten oluşan sure, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 107, nüzul sırasına göre ise 17. suredir.

Surenin temel konuları

Yetim ve yoksula sahip çıkmak,
Namazı gösteriş için kılmamak.

Surenin temel mesajları

Surede iki tip insandan söz edildiği ortaya çıkmaktadır. Bunlar; 1. Allah’ın nimetini inkâr eden nankörler, hesap ve ceza gününü yalan sayan kâfirler. 2. Yaptığı amelle Allah’ın rızasını kastetmeyen, aksine gösteriş için amel edip namaz kılan münafıklar. Surede, bunlardan birinci grubun kötü sıfatlarından bazıları anlatılır. Bunlar yetimi hor görürler. Hayır yapmazlar. Yoksulun ve fakirin hakkını, başkalarına hatırlatmak şeklinde dahi iyilikte bulunmazlar. Onlar ne Rabb’lerine ibadet ederek güzel amel işlerler, ne de insanlara iyilik ederler. İkinci grup, namazlarından gaflet içinde olanlardır. Bunlar namazları vaktinde kılmazlar. Manasını bilerek değil, şeklen namaz kılarlar, amellerini gösteriş için yaparlar. Sure bu iki grubu da azap ve helak ile tehdit eder. Bu yaptıklarının, hayret edilecek ve yadırganacak bir şey olduğunu gösteren bir üslupla, bunun büyük bir çirkinlik olduğunu bildirerek onları şiddetli bir şekilde kınar.

Okudunuz mu?  Secde ayetleri (Arapça Türkçe ve ayet numaraları)

Yetim ve yoksula sahip çıkmak, onların karnını doyurmak, giydirmek ve onlara velilik etmek, dinimizce son derece önemlidir ve büyük bir ibadettir. Bu nedenle yetim ve yoksula sahip çıkanlar övülmüş, sahip çıkmayıp onları ezenler ise yerilmiştir. Hesap gününde, yetim ve yoksula sahip çıkmayanlardan intikam alınacağı anlaşılmaktadır.

Okudunuz mu?  İnna fetahna leke fethan mübina.ve fütihatis semaü fekanet ebvaba anlamı

Bu ayetlerde, namazı gösteriş için kılanlar kınanmaktadır. İbni Abbas’ın yorumuna göre bu ayette namaz kılanlar ile kastedilenler, münafıklardır. Onlar şeklen namaz kılmakta, işin hakikatine vakıf olamamaktadırlar. Ayrıca bazı âlimler, namazı gereği gibi kılmayanlardan kastın, namazları vaktinde eda etmeyen, vaktini çıkaran kimseler olduğunu söylemişlerdir. Bu durum da, bazı insanların namaza önem vermediğini açıkça göstermektedir. Demek ki, namaz veya diğer ibadetlerde, sırf Allah rızası gözetilmeli, gösterişe asla kaçılmamalıdır. Şeklen yapılan ibadetlerin kişiyi kurtaramayacağını bu sureden anlamaktayız.

Okudunuz mu?  Habil ve Kabil ile ilgili ayetler

Diğer taraftan şu da ortaya çıkmaktadır ki, bir taraftan ibadet edip, diğer taraftan yetim ve yoksulu itip kakmak mümkün değildir. Biri sevap, diğeri günah bu iki fiilin bir kişide bulunmasının imkânsız olacağı anlaşılmaktadır. Eğer bir kimse ibadetlerini yerine getiriyor, ama diğer taraftan yetim ve yoksula sahip çıkmıyorsa, bu kimsenin nifak içerisinde olduğu, ibadetin hakkını vermediği anlaşılabilir.

Okudunuz mu?  Ve fütihatis semaü fekanet ebvaba ne demek?

Zira ibadeti hakkıyla yerine getiren kişi, ahlakî olgunluğa da sahip demektir.

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: MÂÛN SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
teşekkür ederim ödevime yardımcı oldu


Cevap: MÂÛN SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız
çok sağolun Din ödevime yardımcı oldunuz sizin sayenizde 5 alırım inşAllah

Okudunuz mu?  Peygamberimizin insani özelliklerini anlatan ayetler ve mealleri

Cevap: MÂÛN SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
çok iyi teşekkürler maun suresi hakkında bilgi edindim


mum
maun suresi ile ilgili bilgiler

MAUN SURESİ

Sure cumhura göre Mekk’de, İbni Abbas ve Katade’ye göre ise Medine’de inmiştir. Ama müfessir Hibetullah: Yansı Mekke’de As b. Vail hakkında, yansı da Medine’de münafik Abdullah b. Übey hakkında indi, demiştir.

Surenin İsmi:

"Maun" suresi olarak anılmasının sebebi son ayetinde Maunu mene-denlerin yerilmesindendir. "Maunu da menederler onlar." Namazından gafil kalanlar ve münafıklar gibi. Maun: Komşunun komşudan emanet aldığı tencere, tuz ve su gibi mutfak malzemeleri, balta ve kova gibi ekin ve ziraat aletleri, iğne, iplik gibi dikiş malzemeleri ve benzeri pratik işlerde yararlanılan her şeydir. Surenin başında din gününü yani uhrevi ceza gününü yalanlayanlan kınadığı için "Din" suresi olarak da anıldı.

Okudunuz mu?  Fatiha süresinin anlamı her müslüman ezbere bilinmesi gerek

Surenin Muhtevası:

Sure, Mekke’de inen bölümünün girişinde kâfirden, Medine’de inen son bölümünde de münafıktan söz etmektedir.

Başı hesap ve ceza gününü inkâr eden kâfirin zemmine aittir. "Dini yalan sayanı gördün mü?" O iki sıfatla vasıflandınldı: Yetime kabalık edip hor tutması, uzaklaştırması ve miskini doyurmayı teşvik etmemesi. Ne Rabbine ibadette vazifesini yerine getirdi, ne de başkasına hayır yaptı.

Okudunuz mu?  Taha 124. ayetin tefsiri - Ahrette kör haşredilme konusu

Sonunda ise müslümanlığım ortaya çıkanp küfrü gizleyen münafığın zemmi vardır. Onu da üç vasıfla nitelendirdi: Namazdan gaflet, ameli ile insanlara gösteriş yapması ve komşular arasındaki, yardımlaşmayı ma’unu engellemesi. O Allah için amel etmiyor, aksine ameli ve namazında gösteriş yapıyordu.

İki grubu da rezil olma, azap ve helak ile tehdit edip, dikkatleri onların üzerine çekiyor.

Okudunuz mu?  Tefsir isimleri ve yazarları

yasemin
Maun suresinde dinin afyon yüzü deşifre edilir. Gerçek dinile sahte din, gerçek dindarlıkla sahte dindarlık arasındaki farkın ne olduğu açıklanır. Esas ölçünün yine mala mülke bakışta toplandığını görürüz. Buna göre dinin afyon yüzü, birkaç şekli ritüel ile insanları aldatır. Hacılara su vermek, Kabe’nin örtüsünü değiştirmek, namaz (salat) kılmak gibi gösterişlerle halkın malını ve mülkünü alır fakat yetimi,yoksulu gözetmez.

Bunları yoksullar ve kimsesizler için değil; kendini zengin etmek için kullanır. İşte bu dinin afyon yüzü olup Ebu Cehil’in veya Yeda Ebu Leheb’in dinidir. Bunların yaptığı, dini yalanlamak yani din ile aldatmak, gösteriş, riya ve sahtekarlıktır. (Maun; 107/1-7) Oysa gerçek hayat dini olan İslam, işte böylesi halkı afyonlayan tapınak dinlerini deşifre etmek için gelmiştir. Onun içins öylemi din formundadır. Gerçekte ise o dinlerden bir din hatta öteki dinlere dendiği anlamda bir din değildir…

Okudunuz mu?  Cuma hutbesinde okunan nahl suresi ayetinin meali

Kayıtsız Üye
Beni aydınlattığınız için size minnettarım.Ödevimde yardımcı oldu, teşekkürler.


Kayıtsız Üye
Size çok teşekkür ederim. Maun Suresi hakkında bilgi edindim çok teşekkürler


Kayıtsız Üye
çok açıklayıcı ve akıcı bir yazı olmuş bizi bu şekilde bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.


maun suresi hakkında bilgi, maun suresi ile ilgili bilgiler, maun suresi hakkında bilgiler

Bu kategoride yer alan Nisa Suresi Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

MÂÛN SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.