Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

KEVSER SURESİ Hakkında Bilgi

KEVSER SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
KEVSER SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayetinde geçen "kevser" kelimesinden almıştır. Kevser, çok nimet demektir; ayrıca cennette bir havuzun da adıdır. Peygambere "kevser"in verildiğinden bahsettiği için Kevser suresi diye anılmıştır. Sure, "İnnâ a’taynâ" ve "Nahr" adlarıyla da anılır 3 ayetten oluşan sure, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 108., iniş sırasına göre ise 15. suredir.

Okudunuz mu?  Bağışlamak (Affetmek) ile ilgili ayetler

Surenin temel konuları

Peygambere Kevser’in verilmesi,
Kurban kesmek ve namaz kılmak,
Peygamberimize "nesli/soyu kesik" diye hakaret edilmesi.

Surenin temel mesajları

Kevser’in cennette bir nehir olduğu, cennetliklerin o nehirden içecekleri ve bir daha susamayacakları nakledilmiştir. Bu rivayetlere göre Kevser, Nehr-i Kevser adıyla bilinmektedir. Halk arasında Kevser Havuzu adıyla da anılır. Yine bazı rivayetlerde, peygamberimize verilen Havuz’dan bahsedilir. Bazı âlimler bu havuzun, Kevser suresinde geçen Kevser Havuzu olduğu görüşündedirler.

Okudunuz mu?  Yağmur ile ilgili ayetler

Kevser isminin, bu şekilde özel anlamda kullanılmış olması ihtimalinin yanı sıra, kelime anlamından hareketle, "peygamberimize çok şey verildiği" gerçeğinden bahsettiği de söylenebilir. Başka bir ifadeyle, yüce Allah Hz. Muhammed’e peygamberlik vermiş, onu elçisi olarak görevlendirilmiştir. Başlı başına bu görev bile, hiçbir insana nasip olmayacak kadar büyük bir nimet ve lütuftur. Bu nimetin karşısında, dünya nimetlerinin hiçbir değeri olamaz. İşte ayet ile anlatılmak istenen ana tema bu olsa gerektir. Ayrıca Peygamberimizin soyunu devam ettiren kızı Hz. Fatıma da Kevser olarak yorumlanmıştır.

Okudunuz mu?  Allah yolunda harcamak (İnfak) ile ilgili ayetler

Nahr, kurbanlık hayvan anlamına geldiği gibi, "venhar" emri de hayvan boğazla/kurban kes anlamına gelmektedir. Fakat ayetteki kurban emri, kurban bayramında kesilen kurbana delalet edip etmediği kesin ve açık olmadığından, kurban kesmenin farz değil, vacip veya sünnet olduğuna hükmedilmiştir.

Aynı ayette "namaz kıl" emrinin "kurban kes" emrinden sonra zikredilmesi, buradaki namaz emrinin bayram namazı olabileceği ihtimali üzerinde durulmasına yol açmıştır. Kurban emrinde olduğu gibi, namaz emrinde de bayram namazının kastedilip edilmediği kapalı olduğu için, bayram namazı kılmanın farz değil, vacip veya sünnet olduğuna hükmedilmiştir.

Okudunuz mu?  Küfür Hakkındaki Ayetler

Surenin son ayetinde "peygamberimize ebter, yani soyu kesik" şeklinde hakaret eden kişinin, asıl kendi soyunun kesik olduğu ifade edilmektedir. Rivayetlere göre bir müşrik peygamberimize hitap ederken veya onun adını anarken, hakaret kastıyla "ebter", yani "nesli kesik" derdi. Surenin son ayeti bu kişiyi lanetlemektedir. Bununla beraber, manevi anlamda, peygamberimizin davasının son bulmayacağı ve kıyamete kadar ayakta kalacağı yorumu da yapılmıştır.

Okudunuz mu?  Bakara Sûresi 286. ayette geçen, Allah hiçbir nefse gücünün yeteceğinden öte yük yüklemez. ayetini

Hasenat programından alınmıştır.


Cevap: KEVSER SURESİ Hakkında Bilgi

Hoca
Kevser Suresi ile ilgili kısaca bilgi
Kevser suresi Kur’an-ı Kerim’in yüz sekizinci suresidir. Bu surenin özelliği Kur’an-ı Kerim’in en kısa suresi olmasıdır. O kadar kısadır, o kadar kısadır ki sadece üç ayetten, on kelime ve kırk iki harften oluşur. O yüzden Kur’an-ı Kerim ezberleyenler arasında en gözde suredir. Minnacık çocuklar bile hemen bir oturuşta ezberlerler.

Okudunuz mu?  KUREYŞ SURESİ Hakkında Bilgi

Cevap: KEVSER SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Kevser Kuran’ın en kısa suresi olsada anlamı en derin olanlarındna biridir . Konusu itibariyle Şerh Ve Duha surelerinin hizasına konulabilir . Zira Kevser Suresinde adı geçenler gibi muhattabını motive eden bir muhtevaya sahiptir


Cevap: KEVSER SURESİ Hakkında Bilgi

SUDENUR ABAY
Sana çok teşekkür ederim mumsema senin sayende din ödevimi bitirdim ve din yazılısında (sınavında) 100 aldım

Okudunuz mu?  Çocuk ile ilgili ayetler

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm.
İnna a’taynakel kevser peltek mi okunuyor ? S’yi peltek mi okumalıyız ?

Bir de tahiyyatta eşhedü enle diye mi okumalıyız yoksa enne diye mi ?


mum
Kevserin S’si peltektir.

Birincisi elle ikincisi enne

Eşhedü Ella İlahe İllAllah Ve Eşhedu enne Muhammeden abduhu ve Resuluh

Okudunuz mu?  Tağut ile ilgili ayetler

kevser suresi hakkında bilgi, kevser suresi ile ilgili açıklamalar, kevser suresi ile ilgili bilgiler

Bu kategoride yer alan Fatiha Suresi Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

KEVSER SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.