Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

TEBBET SURESİ Hakkında Bilgi

TEBBET SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
TEBBET SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayetindeki "tebbe" kelimesinden almıştır. "Tebbe" kurumak anlamına gelir. Ebu Leheb hakkında, "onun elleri kurusun" şeklinde beddua edildiği için, bu ismi almıştır. Sureye Mesed suresi adı da verilmiştir. Sure, Ebu Leheb hakkında inmiştir. Zira o, eziyet etmek kastıyla Resûlullah’ın yoluna gizlice diken koymuş, bu işte kendisine karısı da yardım etmişti. 5 ayetten oluşan Tebbet suresi, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 111., nüzul sırasına göre ise 6. suredir.

Okudunuz mu?  Haksız iktisab (kazanç) ile ilgili ayetler

Surenin temel konuları

Ebu Leheb ve karısına lanet edilmesi.

Surenin temel mesajları

Rivayete göre, peygamberimiz risalet görevini aldıktan sonra, Kureyşlileri bir alana toplamış ve onları İslam’a davet etmiştir. Bu ilk tebliğ karşısında orada bulunanlardan Ebu Leheb Peygamberimize, "ellerin kurusun, bizi bunun için mi topladın" diye hakaret etmiştir. Tebbet suresi, bu olay üzerine Ebu Leheb hakkında nazil olmuştur.

Okudunuz mu?  Tefsir çeşitleri ve konuları

Ebu Leheb, Peygamberimizin amcalarından biriydi. Müşrikler arasında Peygamberimize en çok eziyet eden de o olmuştur.

Bu surede geçen "iki elin kuruması"ndan kasıt, Ebu Leheb’in amellerinin yok olması, kendisinin de helak edilmesidir ki, sonuçta bu gerçekleşmiştir. Bu sure göstermektedir ki, Ebu Leheb veya onun gibi olanlar, Peygamberimize ve onun getirdiği mesaja karşı çıkanlar, sonuçta helak olacaklar ve amelleri de boşa çıkacaktır.

Okudunuz mu?  Şeytan ve Vesvese ayetleri

Rivayetlere göre, Ebu Leheb peygamberimizi kastederek, "eğer onun söyledikleri doğru çıkarsa, kıyamette malımı ve çocuklarımı feda eder kurtulurum" demiş, bunun üzerine de "malı ve kazandıkları onu kurtaramadı" ayeti inmiştir.

Ebu Leheb’in karısı da, onun peygamberimize yaptığı işkencelerde yardım ederdi. Bu nedenle ayette Ebu Leheb’in karısı "odun hamalı", yani cehennemde kocasının yanması için odun taşıyan birisi gibi tavsif olunmaktadır.

Okudunuz mu?  Yağmur ile ilgili ayetler

Hasenat Programından alınmıştır.


Kısaca TEBBET SURESİ Hakkında Yazı Tefsir

mum
Tebbet suresi ile ilgili bilgiler

MESED (TEBBET) SURESİ

Surenin İsmi:

Bu sure, "Boynunda bükülmüş bir ip(mesed) de olduğu halde." ayetinde geçen "mesed" kelimesinden dolayı "Mesed" suresi olarak isimlendirildi. Bu ip Ebu Leheb’in karısı Ümmü Cemil’in boynundaki liften örülmüş ipti. Başındaki "Ebu Leheb’in iki eli kurusun!(tebbet)" sözü münasebetiyle de "Tebbet" suresi denmiştir. Yani, Ebu Leheb’in iki eli helak olsun, zarar görsün. Ebu Leheb suresi veya Leheb suresi olarak da anılmıştır.

Okudunuz mu?  Kibir ile ilgili Ayetler

Surenin Muhtevası:

Mekke döneminde indiği konusunda ittifak olan bu sure Peygamber (s.a.)’in amcası Ebu Leheb Abdüluzza b. Abdülmuttalib’in ve eşi Ebu Süf-yan’m kardeşi Ümmü Cemil Erva b. Harb b. Ümeyye’nin sonlarından söz etmektedir. O son da, Allah ve Rasulü (s.a.)’nün düşmanı Ebu Leheb’in Peygamber (s.a.)’e aşırı düşmanlığı ve eziyeti, insanların iman yolunu tıkaması nedeni ile dünyada helak olma ve ahirette de cehenneme girmedir.

Okudunuz mu?  A'LÂ SURESİ Hakkında Bilgi

Hanımı da bu cezada onun ortağıdır. Çünkü küfür ve inkârında, inadında eşinin yardımcısı idi. Kıyamette de cehennem ateşi azabında onunla ortak olacaklardır.

Nüzul Sebebi:

Buhari, Müslim ve diğerlerinde (lafız Müslim’e aittir) İbni Abbas’tan rivayet edildiğine göre "Sen en yakın hısımlarını uyar." (Şuara, 26/214) ayeti inince Rasulullah (s.a.) Safa’ya çıktı ve "Ey halk!" diye bağırdı. Bu bağıran kimdir? dediler. Muhammed’dir, denince, etrafına toplandılar. Buyurdu ki: "Ey falan oğulları! Ey falan oğulları! Ey falan oğulları! Abdimenaf oğulları! Abdülmuttalib oğulları!"

Okudunuz mu?  CİN SURESİ Hakkında Bilgi

"Size şu dağın dibinden birtakım süvarilerin hücum etmekte olduğunu söylesem beni doğrular mısınız?" Senin bir yalanını görmedik, dediler. "Ben sizi şiddetli bir azap ile uyarıyorum." dedi. Ebu Leheb: Yazık sana! Bizi bunun için mi toplamıştın, diyerek çıkıştı sonra da kalkıp gitti. Bu sure indi. "Ebu Leheb’in iki eli kurusun ve kurudu da!" A’meş, Abdullah ve Übey sonuna kadar böyle okudular. Hafs’ın kıraati "ve kad tebbe" şeklindedir. Yani, birincisi ona beddua ikincisi de ondan haberdir.

Okudunuz mu?  Güven ile ilgili ayetler

Tarık el-Meharibi’den şöyle rivayet edildi: "Zi’1-Mecaz’da çarşıda idim. Yaşı genç birisi ile karşılaştım. Diyordu ki: Ey İnsanlar! LâilâheillAllah, deyin kurtulun. Bir adam peşinden gidip ona taş atıyordu. Ayaklan ve topuklarını kanatmıştı. Ey İnsanlar! O yalancıdır onu doğrulamayın, diyordu. Bu kimdir? dedim. Muhammed’dir. Peygamber olduğunu sanıyor. Bu da amcası Ebu Leheb’tir, onun yalancı olduğunu iddia ediyor, dediler

Okudunuz mu?  Amenerrasulü meali diyanet

tebbet suresi hakkında bilgi, tebbet suresi ile ilgili bilgi, tebbet suresi ile ilgili bilgiler

Bu kategoride yer alan NUR SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

TEBBET SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.