Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:11
missa6
Abone

Farklı meyveleri aşı yapmak caiz midir? Mesela elma ağacına kiraz aşılamak gibi…

Farklı meyveleri aşı yapmak caiz midir? Mesela elma ağacına kiraz aşılamak gibi…

Kayıtsız Üye
Farklı meyveleri aşı yapmak caiz midir? Mesela elma ağacına kiraz aşılamak gibi…


Cevap: Farklı meyveleri aşı yapmak caiz midir? Mesela elma ağacına kiraz aşılamak gibi…

Hoca
Bir meyve fidanına başka tür meyve aşısını aşılamak, o ağacın fıtratını bozduğu için caiz görülmemiştir.
Nitekim Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın yaratışını (fıtratı) bozanlar şeytanın dostu olup hüsrana uğrayanlar" olarak nitelendirilir.
Günümüzde sıkça söz edilen hormon skandalı bunu başka açıdan tezahürü sayılmaktadır. Hormonlu gıda temelde meşrû bir gıda olmakla birlikte inceleme ve tahlil sonucunda, sırf hormon uygulaması yüzünden yiyen kimsenin vücuduna zarar verecek bir nitelik kazandığı ortaya çıkarsa, hastalıklı hayvan veya bozuk gıda maddesi hükmünde bulunur.
Yani insana vereceği zararın durumuna göre, böyle bir hayvanın etini veya meyveyi yemek haram veya mekruh olur. Ancak bu gıda, tahlil sonucu insan vücudu için zararlı unsurlar taşımazsa helâldir.
Fakat bir ağacın fıtratını bozmadan, onu çeşitli haşerelerden ve zararlı maddelerden korumak amacıyla yapılan aşılama caizdir. Bunda fıtratı bozacak bir durum yoktur. Peygamberimiz (sav) devrinde de hurma ağaçları aşılanmaktaydı.
Kaynaklar:

– Şamil İslam Ansiklopedisi
– Faruk Beşer, Fetvalarla Çağdaş Hayat.

Okudunuz mu?  Yabancı marka ürünlerini satmak veya almak haram mı

ağaç aşılamak caiz mi, agac asilama gunahmi, Kayısıya şeftali aşılamak günah mı

Bu kategoride yer alan Cehennemde müslüman kalacak mı. intihar eden zina yapan başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Farklı meyveleri aşı yapmak caiz midir? Mesela elma ağacına kiraz aşılamak gibi… Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.