Anasayfa
3 Eylül 2023, 3:50
missa04
Abone

Eğer bir kadın eşine 3 defa boş ol derse boşanmış oluyor mu ?

Eğer bir kadın eşine 3 defa boş ol derse boşanmış oluyor mu ?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar dinimizde eğer bir kadın eşine 3 defa boş ol derse boşanmış oluyor mu konu hakkında kısa bilgiler verir misiniz ?


Cevap: eğer bir kadın eşine 3 defa boş ol derse boşanmış oluyor mu ?

Desert Rose
İslam’da boşama yetkisi erkeğe verilmiştir
kadın kocasına boş ol derse boşanma olmaz

Ama evlenirken anlaşmalı olarak erkek kadına boşama hakkı yani tefvizi talak vekaleti vermişse o zaman boşanma olmuş olur.


Cevap: eğer bir kadın eşine 3 defa boş ol derse boşanmış oluyor mu ?

Kuranıanla
< İslam’da boşama yetkisi erkeğe verilmiştir
kadın kocasına boş olderse boşanma olmaz
>

Boşanma yetkisi hem erkeğin hem kadınındır Allah kadınada bu hakkı vermiştir..

O talak iki defa olur. Her birinden sonra kadını ya iyilikle tutmak, ya da güzellikle ayırmak gerekir… Onlara verdiklerinizden bir şey almanız size helal olmaz. Eşler, Allah’ın koyduğu sınırlarda duramayacaklarından korkarlarsa, o başka. Allah’ın koyduğu sınırlarda duramayacaklarından siz de korkarsanız, kadının fidye verip kendini kurtarmasında her ikisi için de bir günah yoktur. Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır. Onları aşmayın. Kim Allah’ın koyduğu sınırları aşarsa, işte onlar zalimlerdir. (Bakara 2/229)

Ha deyince boşanma olmaz yada boş ol diyince bu tam bir fiyaskodur. Allah eşlerin boşanmamaları için bekleme süreleri tayin etmiş buda yeterli olmazsa eşlerin barışmaları için barışılmasını teşvik etmiştir.

Okudunuz mu?  Dünyada sevenlerin ruhu Ahirette buluşur mu?

Eğer karı-kocanın arasının açılmasından endişe ederseniz, erkeğin ailesinden bir hakem, kadının ailesinden bir hakem gönderin. İki taraf (arayı) düzeltmek isterlerse, Allah da onları uzlaştırır. Şüphesiz Allah, hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdardır. Nisa 35

Bu kadar titiz davranan yüce rabbimizin ayetleri dururken tek taraflı boşama ve 3 kere boş ol ile boşanma gerçekleşmez


Cevap: eğer bir kadın eşine 3 defa boş ol derse boşanmış oluyor mu ?

Desert Rose
< Bu kadar titiz davranan yüce rabbimizin ayetleri dururken tek taraflı boşama ve 3 kere boş ol ile boşanma gerçekleşmez
Boşanma yetkisi hem erkeğin hem kadınındır Allah kadınada bu hakkı vermiştir.. >


Sünnete itibar edilmeyip kitaptan şahsına
hüküm çıkarmaya çalışılırsa Ayetteki bildirim böyle aktarılır

————-

Kadının Boşanma Yetkisi

Bakara Suresi’nin boşanma ile ilgili 228. Ayetinin sonu şöyledir
…Mâruf ölçüler içerisinde o kadınların erkekler üzerindeki hakkı, onların bunlara karşı olan hakkına denktir. Erkeklerin onlara karşı bir dereceleri vardır. Allah azizdir hâkimdir. (el-Bakara 2/228)

Ayetlerde talak, hulu ve iftida kararıdiye üç ayrı boşanma şekli hükme bağlanmıştır. Talak, erkeğin tek taraflı kararı ile yaptığı boşamadır. Talâkın geçtiği ayetlerde kadına yetki verilmemiştir. Talakta bulunan erkeğin, eşine verdiği mehirden ve diğer mallardan bir şey alamaması (Bakara 2/229) kadının bekleme süresi (iddet) bitinceye kadar onunla aynı evi paylaşma mecburiyeti ve süre bitinceye kadar yine tek taraflı kararı ile talaktan vazgeçme hakkı (Talak 65/1-2), boşanmanın önüne konmuş tabii engellerdir.

Hul, evliliği yürütemeyeceklerine kanaat getiren kadın ile erkeğin, karşılıklı anlaşmalarıyla evliliğe son vermeleridir. Burada istek daha çok kadından geldiği için kadın evlenirken aldığı mehirden kocasına vermesi gerekir. Buna hul bedeli denir.

Üçüncüsü iftidadır. İftidan, şartları gerçekleşdiği taktirde kadının tek taraflı iradesiyle evliliğe son vermesidir. Bakara Suresi’nin 229. ayetinde şöyle buyurulur: Karı-kocanın Allah’ın hududunu yerine getiremeyeceklerinden siz korkarsanız kadının fidye vermesinde her eşe de bir günah yoktur.

Evliliğin yüklediği sorumlulukları yerine getirememe korkusuna kapılan kadın, durumu yetkili makama bildirir. Çünkü ayetteki ..Siz korkarsanız… ifadesi bunu gerektirir. Bu korkunun tespitinden sonra kadına iftidâda bulunabileceği bildirilir. Bundan sonra ister iftidâ da bulunarak evliliğe son verir, isterse evliliğe devam eder.

Hudud, iyi geçinme ve nikah haklarını yerine getirmedir. Bunları yerine getirip getirmediğinin ispatı değil, yerine getiremeyeceğinden korkulması esastır.

Hz. Peygamberin uygulaması ile konu, şüpheye mahal bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşmuştur. Malik’in rivayet ettiği hadisi Şâfiî Ebu Dâvud, Tirmîzî, Nesâî ve İbn Mâce tahric etmiştir. İbn Huzeyme ve İbn Hıbban da sahih olduğunu söylemişlerdir[1].

Amra’dan gelen rivayete göre Sâbit’in eşi olan Habibe’yi Peygamber alaca karanlıkta kapısının önünde bulur ve ne olduğunu merak edip durumunu sorar. Habîbe eşi Sâbit’le bir arada bulunmasının mümkün olmadığını evliliğe devam edemeyeceklerini söyler. Sâbit geldiğinde Rasûlullah ona: İşte Habîbe. Söyleyeceğini söyledi. der. Habîbe: Sâbit’in verdiği her şeyin yanında olduğunu ifade eder. Rasûlullah Sâbit’e onu ondan almasını emreder. Sâbit, Habibe’ye verdiğini alır ve Habîbe ailesinin yanına döner.

Talâkın gerçekleşmesi nasıl kadının onayına bağlı değilse iftidânın gerçekleşmesi de kocanın onayına bağlı değildir.

Koca evliliğe son vermek istediğinde bunu, bir yetkili makama başvurmadan yapabilir.

Okudunuz mu?  Eşim ve ben bir kız bebeğimiz olmasını istiyoruz yapılabilecek dualar varmıdır?

Kadının evliliği sona erdirme kararı ya karşılıklı rıza ile ya da hâkime veya hakeme başvurarak gerçekleşmektedir.

İşte erkeklerin kadınlara karşı dereceleri budur.


Kuranıanla
Ben buna itiraz etmedim ki misafirin sorduğu soruya verdiğin cevap kadına hiç hak tanınmamış gibi algılanıyor diye yazdım bunları bende biliyorum sevgili kardeşim

Okudunuz mu?  İntehara teşebbüs ettim çok pişman oldum tövbe ettim

Kuranıanla
Evet kardeş, herşey erkeğin elinde gibi yazmışsın kadın boşanmak istediğinde yukarıdaki ayrıntılı açıklamada erkeğe ihtiyacı olmadığını gördük ilk yazınla bu çelişiyor

< İftidan, şartları gerçekleşdiği taktirde kadının tek taraflı iradesiyle evliliğe son vermesidir. >


Desert Rose
< Evet kardeş, herşey erkeğin elinde gibi yazmışsın kadın boşanmak istediğinde yukarıdaki ayrıntılı açıklamada erkeğe ihtiyacı olmadığını gördük ilk yazınla bu çelişiyor >
sorulan soru: Kadın kocasına 3 kere boş ol derse boşamış olurmu?
kadın kocasına 3 kere boş ol derse boşamış olmaz
ama erkek kadını hiç kimseye danışmadan boşayabildiği için
karısına üç yada bir kere boş ol derse boşamış olur.

Okudunuz mu?  Yeni elbise alınca ilk defa hangi gün giyilirse sünnete uygun olur

sorulan soru kadının boşama hakkı var mı,varsa bu nasıl gerçekleşir değildi.
soruyu çarptırmana vede uzatıp durmana gerek yok


Kuranıanla
< erkek kadını hiç kimseye danışmadan boşayabildiği için
karısına üç yada bir kere boş ol derse boşamış olur.
>

Benim demek istediğim boş ol sözü kızgınlıkla söylendiyse yada o an için geçerliliği yoktur boşamak isterse elbette boşayabilir uzatmak gibi bir niyetim yoktu Allah’a emanet


Kayıtsız Üye
Slm yorumlarinizi okudum kafam karisti.erkek kadini 3 defa yada tartisma esnasinda ofkeyle bosar ise bu gecerli tm.peki kadin istemezse bosanmayi yada ayrilmak istemezler ise devam edebilirlermi.yani kadininda hakki varmi.cvp larsaniz çok sevinirim


arifselim
Aleykum selam. Erkek boşadıktan sonra artık kadının istememesi bir şeyi değiştirmez. Eğer ayrılmak istemezlerse 3 talakın gidip gitmediğine bakılır ve ona göre hareket edilir eğer 3 talak gittiyse artık devam edemezler.


Kayıtsız Üye
2ay önce esimle resmi nikahla bosandik ama dini nikahta bos ol denmedi dini nikahlada bosanmamizqerceklestimi esimle tekrar evlenmek istiyoruz simdi ne yapmamiz qerekiyo kafam çok karisti Allah rizasi için yardim edin


arifselim
Resmi nikahın bitmesiyle bir talak gitmiş oluyor. Yeniden bir araya gelebilirsiniz. Bunun için yeni bir nikah kıymanız yeterlidir geriye 2 talak hakkını kalır.

Okudunuz mu?  Bebeğin saçı ne zaman kesilir ve ağırlığınca altın verilir mi

Kayıtsız Üye
Bir kadın kocasına 3 defa boş ol boş ol boş ol derse nikah bozuluyomu dini


arifselim
Bir kadın kocasına boş ol demekle boşanmış olmazlar. Bu sözleri erkek söylerse o zaman boşanmış olurlar.


Kayıtsız Üye
Kocam bana küfür ediyor. Zarar veriyor. Küçük düşürüyor vuruyor. Ben onu boşayabilir miyim
. Üç kere boşol dersem. Boşayabilir miyim ondan kurtulabilir miyim.


Şema
< Ben onu boşayabilir miyim >
Mahkemeye başvurarak boşayabilirsin. boş demekle koca boşanmaz.


Kayıtsız Üye
Kadin kocasina evli olduklari halde kavga esnasinda 3 defada ardi ardina bos ol derse nikah dusermi duserse ne yapmalari gerekir…


arifselim
Dini talak konusunda kadın boş ol demekle nikah bitmez ve talak gitmez. Ancak belirli durumlarda kadında boşanabilir. Bunun için hakime başvurmalıdır. Kadının boş ol demesiyle eşler boş olmazlar.


saner
Esselamü aleyküm. Evliyiz, çocuklarımızda var. Eşimle tam bir aile uyumu taşıdığımızı söyleyemem. eşim kadın olarak bana 3 kere ”boşol” dedi. Bunun yani kadının kocasına 3 kere boşol demesinin hükmü…Allah katında ve islamda yeri nedir?


Şem’a
kadının kocasına 3 kere boşol demesinin dini hiç bir hükmü yoktur. 100 defa söylese de geçersizdir.


Kayıtsız Üye
1- Esim kavga esnasında bana bundan sonra dunya ahret kardesimsin dedi nikah düşerim acaba

2 – Merhaba lar biz eşimle 7 aydır ayriyiz ve boşanma kararı aldık peki bu sure içinde imam nikahı dusmus oluyomu

Okudunuz mu?  Allah'a yazarak konuşmak günahmı ?

arifselim
1- Eşine dünya ve ahiret eşimsin demekle hanefi mezhebine göre boşamayı kastetmediği sürece ona bir şey gerekmez. Eğer boşamayı kastetmişse bir talak gitmiş olur yeniden nikah kıyması gerekir.

2- 7 ay değil 7 yıl bile ayır kalmakla dini nikah düşmez.


Kayıtsız Üye
Ben evli bayanim ama ilk sevdiğim insanı unutamadim ve ona kaçtım eşim bir ortamda 3 defa boşul dedi ben şimdi beraber olduğum kişi ile dini nikah kiyabilir miyim


arifselim
Eğer dini nikahlı olduğun eşin sana açık bir şekilde boş ol demişse bu dini nikahını bitirir. İddet süresini geçirdikten sonra başkası ile nikah kıyabilirsin. Ama hala evliyken bir başkası ile kaçmak çok büyük bir günahtır ve çok çirkin bir durumdur.


Kayıtsız Üye
1 sene önce ailemin zoruyla nisanlandim ve hiç konuşma buluşma olmadı eli elime diyemedi sevemedim ailem yaptıkları hatayı anladı ve simdi ayrılmak istiyorum ama karşı taraf beni boşalıyor bu arada dini nikah oldu ne yapa bilirim


arifselim
Resmi nikahınız yoksa ve eğer erkek de seni boşamıyorsa bu durumda ailelerden büyük veya alim birisi iki taraftan büyükleri çağırır ve kızın isteği ile dini nikahınızı bitiriyorum diyerek nikah feshedilir. Bu kızın bir hakkıdır.


Kayıtsız Üye
Benim sorum olucaktı evlilikte erkeğe 2 hak saydım kendime 1. Telefonda çok sinirlendik ve ben 1 kere boş ol o 2 kere boş ol dedi pişmanız tekrar evlenebilirmiyiz

Okudunuz mu?  Alimlere saygılı olmak hakkında vaaz

arifselim
Bu durumda her birinizin birer talakı gitmiş olur. Erkekte bulunan 2 talak hakkından geriye kalan bir talak ile evliliğinize devam edebilirsiniz. Ama bir talak daha giderse ebediyen haram olursunuz. Bu diyanetin fetvasıdır. Eğer bir müftülüğe gider bilgi alırsanız bu daha doğru olur.


Kayıtsız Üye
Benim eşimle dini nikahim var eşimle ayriyiz ve beni bosamiyor ben esimi nasıl bosaya bilirim


Şem’a
Eşinizle nikahınızı kıyan kişiye gidin o sizi boşasın bu şekilde olur. Örneğin mahkemeye verin mahkeme boşadığında mahkemeden 4 ay sonra dinen boşanmış sayılırsınız.
4 ay iddet süresidir.
Resmi nikah yoksa o zaman nikahı kıyam hocaya gidin sizi dinlesin kocanızı dinlesin ve dini boşama hakkınız varsa yani geçerli bir sebep varsa sizi boşar


Kayıtsız Üye
Esim bana 3 defa bos ol dedikten sonra Ben Esime dünya ahiret kardesimsin dedim.
Şuan biz tek rar Beraber olmak istiyoruz.ne yapmaliyiz.


arifselim
Bunu söyleyen kadın mı erkek mi belirtilmemiş. Bu şekilde sana nasıl doğru cevap verebilelim. Kadının kocasına boş ol demesi ile boşanma olmaz. Ama erkek derse bir talak gider. Dünya ahiret bacımsın demekle hanefi mezhebine göre mekruh bir fiil işlemiş olur.


Kayıtsız Üye
Kocamla kavga ederken ben ona kalben biz çoktan boşanmışız geriye sadece resmiyet kalmış dedim. O da benim için dinen önemli üç kez boş ol diyeceksin dedi. Demeyecem dedim. Zorla tehditle söyletti. Nikah anında boşanma hakkı bana verilmemişti yani dile getirilmemişti ama eşim evet sana da hak verildi dedi. Şimdi biz boşandık mı?

Okudunuz mu?  Develerin Boğazlanması Ve Kurban Edilmesi

mum
< Nikah anında boşanma hakkı bana verilmemişti >
Bu sözünü ettiiniz hak sadece bir talaktır. Kadın tek talak hakkı var, sonra geri dönme hakkınızla birlikte iki talak kalır


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm. 10 gün önce resmi ve dini nikahımız oldu ben dini nikahta boşama hakkı isteğinde bulunmadım. Kocamla tartıştık ve bikaç kez sinirle beni boşa dedim fakat o hiç cevap vermedi sadece küfürlü sözlerle git başımdan dedi nikahımız riske girmişmidir söylediklerimden dolayı çok pişman oldum


mum
< git başımdan dedi nikahımız riske girmişmidir >
iyiki boşama hakkı almamışsınız, bir anlık sinirle yuva yıkardınız.
Nikahınız sağlam sabredin, güzel geçinin


Kayıtsız Üye
Hayirli aksamlar ben bayan olarak esimle çok kotu tartistik 25 senelik birikiminde ben esime ablan sana nasilsa bende sana oyleyim dedim acaba dini nikahimiz bozulmusmustur yeniden nikah kiyalimmi soyledigim zaman çok ofkeliydim acil cevap yazarsaniz çok sevinirim


ACİLSERVİS
Bir kadın ne derse desin nikahı bozamaz.


Kayıtsız Üye
Ben eşime üç defa boşol boşol dedim niye bir erkek yapinca oluyorda kadinin ki olmuyor beni korkuyla tutuyor sen olmazsan ben olmam diyor bu durumdadami boşanma olmaz

Okudunuz mu?  Ticarette kar oranı yüzde kaçtır

ACİLSERVİS
İlla boşamak istiyorsan hakime başvurabilirsin. Dini nikahı kadın bozamaz.


Kayıtsız Üye
Kocamla kavga ettik ve bana o hakki verdiğini beni boşayabileceğini söyledi ve bende 3 defa boş ol dedim nikah düşmüş oluyor mu


mum
Kocanızı ancak tek talak ile boşama hakkınız var.
Yani bir kadına, kocası tarafından sadece bir hak verebilir. Boşama gerçekleşti ama bitmedi hala kocanızın 2 hakkı var.
Kocanız dilerse iddet süresi içinde "seni nikahıma alıyorum" diyerek devam ettirebilir.
İddet biterse artık kadın razı olmadan kendi nikahına alamaz.


Kayıtsız Üye
Efendim merhaba ben bir iş kazası geçirdim fabrikada bu aralar biraz sıkıntıdayız evden çıkarken ufak bir tartışmamız oldu aslında tartışma değilde ona benzer diyelim eşim bana mesaj ile 3 defa boş ol boş ol boş ol desemde yetmiyor dedi bu şekilde dinî nikâhimiz düşer mi bir geçerliliği varmı bizide aydınlatırsanız


Şem’a
Örnek amaçlı "boş ol desem" demek istemişse boşama gerçekleşmez. Şayet kastı boşama ise bir talak gitmiştir.


Kayıtsız Üye
Ben eşimden resmi olarak boşandım dinen de onu boşamak istiyorum tam olarak ne yapmam gerekli ve hangi sözleri söylemeliyim


arifselim
Eğer resmi olarak boşanmışsanız aynı zamanda dinen de 1 talak ile evlilik bitmiştir. Sadece yeni bir nikah ile tekrar bir araya gelebilirsiniz. Erkek olarak boşamak için eşini boşamak kastıyla boşadım demesiyle 1 talak daha gitmiş olur. Daha sonra isterse 1 talakla daha boşayabilir. 3 talakın hepsi bitti mi artık yeni bir nikahla bile evlenmeniz caiz olmaz.

Okudunuz mu?  Doga sevgisi ile ilgili makale

Kayıtsız Üye
Merhabalar. Nikah sırasında erkek kadına boşanma hakkı vermiş ve kadın 3 kere boş ol demişse nikah düşer mi? Düşerse tekrar birlikte olmaları için ne yapılmalı?


FıkıhYolu
Kadına 3 tane talak hakkı vermiş ise şayet bunlar boşanmıştır şayet kadının niyetinde erkeği korkutmak için demişse 3.sünü bir talak daha kalmıştır ama genellikle kadına bir talak hakkı veriliyor artık kadın başka bir erkek ile evlenip onunla birlikte olmadıkça dönemez kocasına


kadın boş ol derse nikah düşer mi, kadın kocasına boş ol derse, kadın 3 kere boş ol derse

Bu kategoride yer alan Elif Lam Mim Zikri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eğer bir kadın eşine 3 defa boş ol derse boşanmış oluyor mu ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.