Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:08
sizden04
Abone

Kadının çalışması ve harcaması

Kadının çalışması ve harcaması

serdaraca
1.) Karım kadının islamda çalışmasına gerek yoktur diyerek çalışmak istemiyor. Çalıştığı yerde tesettürüne ve ibadetine karışan yok. Ve bizim maadi durumumuzla ancak karnımızı doyuruyoruz. Dini gerekçe göstererek işi bırakması doğrumu
2.)Karım Evi geçindirmek erkeğin görevi diyerek aldığı maaşla babasının ev almasına yardım etmek istiyor. Kendi maaşı olduğu için benim karışma hakkım olmadığı ve erkek olduğum için evi geçindirmek benim görevim olduğunu söylüyor yaptıkları doğrumu. bu arada biz yeni evlendik ve düğün borcumuz var ve bizim evimiz arabamız yok

Okudunuz mu?  Muhammed Nuri Şemseddin[K.S.] Murakabe kitabı hakkında soru

Cevap: Kadının çalışması ve harcaması

burcealtug
selamünaleyküm kardeşim.
anlattığın konunun benzeri benim eltimlerin başına geldiği için söylüyorum ki eşin yanlış yapıyor.
Elbette eşin muhtaçlarsa ailesine yardım etmelidir ama bunu abartmamalı öncelikle kendi kurmuş olduğu ailesini yuvasına öncelik vermelidir.
Hz Hatice ANA mızda çalışan bir bayandı.Asla çalışmaktan yoksunmadı.
Bence eşin hazır yiyeyim demekte
Önce eşine karşı olan sorumluluğunu yerine getirmeli.Evi dişi kuş yapar. Sorumluluk almalı. Ben eşime destek olmasaydım burda ALLAH kendimi beğenmekten kalbimi korusun. Eşim 2 ev alamazdı. Çünkü ben ANKARA da doğmuş büyümüş biri olarak ona ilçeden ev aldırmazdım. Birde yemek hariçinde giyimde kuşamda gezmede tozmada ona hep destek oldum. Maaşımı ona verdim. Az giydim az gezdim. Bilmem anlatabiliyormuyum?Eltimde kendi ailesine hep destek çıktığı için 2 evini batırdı. Eşi ile çok problem yaşıyor. Ailesine çok düşkün ve maddi destek oluyor. Bunu abartıyor. Eşi avukat kendi öğretmen ….ama bir evleri bile yok. 40 yaşlardalar….
Eşine güzellikle itiraz et. Ama erkek olarak ağırlığını koymasını bilmezsen kadın(ben de kadınım)çok ustadır. Seni avucunun içine almasın. Yanarsın.
ALLAH huzur versin kardeşim.

Okudunuz mu?  Enstrümanlı ilahi dinlemek

Cevap: Kadının çalışması ve harcaması

Desert Rose
İdeal olanı, kadının çalışmamasıdır. Yani dışarıda yabancıların yanında çalışmaya mecbur kalmamasıdır. Çünkü kadının evindeki çalışması kendisine yetip de artar bile.

Zaten evindeki çalışması da bir bakıma nafile ibadet hükmünde bir meşguliyettir. Hanımların bu konuda imtiyazlı durumları vardır. Beyine gönül rızasıyla hizmeti, çocuklarına bakması, onlarla gece gündüz haşir neşir olması nafile ibadetten başka bir manaya gelmez. bu kudsiyette bir çalışma ise düşünen bir hanımefendi için tatmin edici olsa gerektir.

Okudunuz mu?  Ezan okunurken dua etmek

Çünkü bu çalışma, yuvasında huzur, amel defterinde de sevaba vesiledir. Ancak ekonomik şatların zorlamasıyla yabancıların yanında çalışmaya mecbur kalan hanımları da görmekteyiz.

Bir mühim nokta da, çalışacak hanımın beyi ile olan durumudur. Hanımının çalışması beyinin izin ve rızasına bağlıdır. Beyinden izin çıkmaz, rızası söz konusu olmazsa hanımın çalışması meşru da olmaz, makul de görülmez.

Okudunuz mu?  Su toplayan yer patlarsa abdest bozulur mu ?

Bu izni vermeyen beyden hanımın makul ve meşru isteklerine cevap verip vermediği araştırılır. Zaruri ihtiyaçları temin ediyor, mecburi olan istekler eve getiriliyor da hanım bunlara kanaat etmiyo, daha fazlasını, daha lüks ve israflısını talep ediorsa, buna çalışma gerekçesi olarak bakılamaz. İhtiyaç üstü istekte bulunan hanımın arzularına haklılık payı verilmez.

Okudunuz mu?  Misk i Amber

Bu konuda bazı hadisler bizi uyarmaktadır.

Ahir zamanda lüks ve israf alıp yürüyecek. Öyle ki, ihtiyaç olmayan şeyler dahi zaruri ihtşyaç talakki edilirhale getirilecek. Bu durumda hanımlar, kızlar, oğullar ailenin reisini, steklerini karşılama konusunda zorlayacaklar… Helal kazançla bu istekleri karşılayamayan evin reisi de bu defa helal haram sınırlarını tanımaz hale gelecek, ne bulursa almaya çalışacak. Böyece aile reisini, çocuklarıyla ailesi, uhrevi yönden felakete sürüklemiş olacaktır. Demek ihtiyaç anlayışı çok değişecek…

Hadisin bu ikazı aile bireylerini ciddi şekilde düşündürmeli, çevrenin telkin ettiği ihtiyaç olmayan şeyleri de ihtiyaç gibi görmekten uzak kalmalı, helal lokmayla iktifa etmeye nefsimizi razı etme basiretini göstermeliyiz. Aksi halde beyi bırak hanımın çalışması dahi geçinmeye yetmeyecektir.

Okudunuz mu?  Reddiye nedir, nasıl ve kime yazılır?

Kadının kazancı kendine aittir. Eğer koca kadına çalışması için izin verirse kazancına ortak olamaz.

Çalışmak zorunda kalan kadınlar için akla ilk gelen teeml şartlar şunlar olsa gerektir:

1- Çalışma yerine gidip gelirken ve iş yerinde fitne olmayacak, hanımı ve yakınlarını zihnen rahatsız edecek ahlaki davranışlar mevcut bulunmayacaktır. Yani çalışma ortamında emniyet ve ciddiyet bulunacaktır.

Okudunuz mu?  Bir bayanın gayri Müslim bir bayanla tokalaşması haram mı?

2- Çalışan hanım yabancı bir erkekle iki ikiye muhatap olmayacak, baş başa kalma gibi mecburiyetler söz konusu hale gelmeyecektir.

Bu konuda Efendimiz (s.a.v.) in ikazı her zaman hatırda tutulacaktır.

"Bir kadınla yabancı bir erkek, iki ikiye muhatap olur, baş başa kalırsa bunların üçüncüsü şeytandır!"

3- Tesettürlü bulunmak, namahreme tesettürsüz muhatap olmak zorunda kalmamak.
S.İslmyt

kadının çalışması


Cevap: Kadının çalışması ve harcaması

cigdemtas
Merhaba,
Islam’da bir kadinin (ben de kadinim) calismakla mukellef tutulmamis olmasi esinizin davranisini hakli kilmaz. Cunku esiniz dinin hukumlerini kendi sahsi cikarina gore yorumluyor bence. Eger küçük cocuklari olsa, onlara bakacak kimse olmasa, tabi ki evde oturmayi tercih edebilir ve bu anlasilir. Ama bu durumda, sizin maddi durumunuz ortadayken bir kadinin es olarak asli gorevi esine yardımcı olmak, esiyle butunlesmek, bir aile kurmak ve gerekirse – Allah korusun sizin isiniz olmasa bile, bunu kimselere hissettirmeden yuvanin devamini saglamaya yonelik davranmaktir. Bir yerde temizlikci olarak calisan bir hanim taniyorum, oyle bir hanimdi ki, esinin durumu kotu oldugu için eve bakmak zorundaydi, esi onu calistirmak istemiyordu, o da esi kendisini kotu hissetmesin diye ona hissettirmeden evde küçük cocuklara ozel ders verirdi gunduzleri..Dedigim sey su aslinda: evet, erkek kadinin calistigi kazandigi paraya zorla el koyamaz Islam’da. Ama biliyorsan ki esine yardımcı olacak, biliyorsan ki tesetturunle calisabileceksin, neden calismayasin? Babaya para vermeye gelince, kardesimizin dedigi gibi ihtiyac dahilinde bakmak anlasilir, esini zor duruma sokup onlara ev almak anlasilmaz. Allah hayirli esler nasip etsin..

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin babası

Lakin ahir zamanda yasiyoruz, bir kisinin calismasiyla ev gecinmiyor.


@mir
bir kişinin çalışması ile evin geçinmemesi tesadüfi bir olay değildir
birileri bunu böyle ayarlıyor
ve o birilerinin bundaki amacı kadını evden çıkarmak
böylece aileyi yıkabilmektir


Çalışan kadının kazancı

Bu kategoride yer alan Benim Arkadaşımın Eşi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadının çalışması ve harcaması Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.