Anasayfa
18 Aralık 2023, 1:31
sizden3
Abone

Çocuklara Allah’ın ismi verilebilir mi?

Çocuklara Allah’ın ismi verilebilir mi?

CeyhuN_
Allahın isimleri çocuğa konur mu

Çocuğum olma ihtimali yok, ancak amca ve dayı olmak üzere 5 yeğen bekliyorum. Allah’ın isimlerinden verilebilir mi?


Cevap: Çocuklara Allah’ın ismi verilebilir mi?

Fetva Meclisi
Allah Azimüsşan’ın has isimleri kullara isim olarak verilmez. Ancak sıfatları isim olarak verilebilir. Mesela; Kerim, Halim, Kadir, gibi kelimeleri insanlara isim olarak vermek caizdir. Ancak bu isimlerin başına bir (Abd) kelimesi ilave ederek söylemek ise pek güzel bir dikkattir. Zira (Abd) kelimesini ilave ederek söylediğiniz takdirde Kerim’iAbdülkerim olarak söylersiniz. Bu takdirde Kerim’in kulu demiş olacağınızdan mana pek güzel bir şekil alır.

Nitekim Aziz isminin başına da bir (Abd) kelimesi ilave ederek, söylediğinizde azizin kulu manasına Abdülazizdemiş olursunuz. Mecburi olmasa da güzel bir hassasiyet olur.

Rasulullah (sav)’ın açıklamalarına göre en güzel isim olarak adlandırılanlardan bazıları şunlardır: Erkek ismi olarak,Abdullah, Abdurrahman, Muhammed, peygamberlerin isimleri, Hasan, Hüseyin ve diğer İslam büyüklerinin isimleri tavsiye edilen isimlerdir. Kız isimleri olarak da, Aişe (Ayşe), Fatıma, Zeyneb, Hatice, Cemile, Zehra… gibi isimler güzeldir. Kalın selametle…


Cevap: Çocuklara Allah’ın ismi verilebilir mi?

burcealtug
< Çocuğum olma ihtimali yok, ancak amca ve dayı olmak üzere 5 yeğen bekliyorum. Allah’ın isimlerinden verilebilir mi? >
Yaşınız 14 olduğuna göre nerden biliyorsunuz çocuğunuz olmayacağını?
Kusura bakma kardeşim sırf meraktan sordum istersen cevaplama.

Okudunuz mu?  Midyeler regl görüyor, o halde midye yemek haram mıdır?

Cevap: Çocuklara Allah’ın ismi verilebilir mi?

CeyhuN_
Evlenme şansım olmayacağı için söylemiştim. Çok fesatca bir mesaj attınız.


Jıhad
Tek başına verilemez
Esma u’l Husna olan Allah’ın isimlerinin önüne kul (abd) sıfatı konularak insanlara /çocuklara isim verilebilir.

Rahman ismi, "Allah" ism-i celilinden sonra ikinci ism-i hassıdır, yani özel ismidir. Rahman ismi, rahmetin yanında, adalet, rızık, vahiy, rububiyet gibi hususlara da işaret eder.

Arş’a istiva eden , kainatı yaratıp düzene sokan, onu idare eden Rahman’dır. Kur’an’ı öğreten Rahman’dır. Rezzak manasıyla rızkı veren Rahman’dır. Allah’a kulluk yapan kullar İbadu’r-Rahman’dır. Bu sebeple "Allah" lâfza-i celâl gibi, Rahman isminin de Allah’tan başkasına nisbet edilmesi, onlara isim olması caiz değildir. (Taberî,1/59)
Nitekim, "De ki: ‘İster Allah deyin, ister Rahman deyin. Hangisini deseniz olur. Çünkü en güzel isimler O’na hastır.’"(İsra, 110) mealindeki ayette Rahman ismi, Allah isminden sonra ikinci sırada yer almıştır. (et-Taberî, I/59)
"O’nun (Allah’ın) bir adaşı olduğunu biliyor musunuz?"( Meryem, 65) ayetini tefsir eden İbn Abbas, "Allah’tan başka hiçbir kimse, Rahman ismiyle adlandırılmaz." (Hakim, Mustedrak, II/474) demiştir.

Çocuklarına bu ismi vermek isteyenler "Abdurrahman" olarak versinler. Daha önce "Rahman" ismi verilmişse Abdurrahman olarak kullanmalıdırlar.

Esma u’l Husna’daki diğer isimlerden Samed, Halık, Rahman, Rahim, Razzak gibi isimlerde tek olarak verilmekten ısrarla kaçınmalı. Aslolan esma u’l Husnadaki Tüm isimlerin başına adb ekleyerek kullanmak gerekir.


Fetva Meclisi
Allahın isimleri çocuğa konur mu
Allahın isimleri çocuğa koymak

Okudunuz mu?  Saliha bir eş bulmak konusunda zorlanıyorum

Bir anne-babanın çocuğuna karşı görevlerinden birisi ona güzel isim vermektir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), bir hadisinde insanların kıyamet günü isimleri ile çağırılacağını belirterek çocuklarınıza güzel isim koyunuz. (Ebû Dâvûd, Edeb, 69) buyurmuştur. Çocuklara Allah’ın isimlerini vermeye gelince, hemen belirtmek gerekir ki Allah’a has isimler çocuklara verilmemelidir. Şayet çocuklara ilahî isimler verilecekse başına kul anlamına gelen abd kelimesi eklenmelidir. Abdullah, AbdurRahman, Abdurrahim, Abdulkadir, Abdüllatif gibi.


OxyGen`s
Abi Samet ismi var bide onda Abd Yok . Üste okudumda bişi anlamadım tam .


Hoca
< Çocuklara Allah’ın ismi verilebilir mi? >
Samed ismi başına abd konmadan isim olarak bir çocuğa verilemez/konulamaz.
Çünkü SAMED, herkesin kendi muhtaç olduğu/hiç kimseye muhtaç olmayan anlamındadır.
böyle bir insan olmayacağına göre böyle bir isimde konulamaz.

Abdussamed olur.


Bilge
Ya ben cocuguma isim koyucam ve KAİNAT koymak istyrm sizce uygunmudur yani koyulabilirmi?


kerim
Cocuguma kerim ismi vermek istiyorum yalniz konulan bir isimmidir


Kayıtsız Üye
Çocuğa Allahın isimleri konulur mu

Ben oğluma kerim ayaz ismini koymak istiyorum sizce uygun mudur acil cvp lutfen

merhabalar.. çocuğa semi ismini tek başına koyabilir miyiz acaba albdülsemi değil de sadece semi olarak..


mum
Kerim, ayaz, ve semiz ismi koymak caizdir.
Caiz olmayan şekli Es-semi dir.

Okudunuz mu?  Banyoda küçük abdest bozmanın hükmü nedir?

Akgül yüksel
Batın ismi yanliz koyulamaz mi bide abd degilde ali batın seklinde ikilesek anlam degisir mi bu sekilde konulabilir mi

Merhaba..ben dogacak ogluma aziz kagan ismini düşünüyorum. Anlamini çok sevdigim için..Mahsuru var midir?


Şema
< aziz kagan ismini >
Aziz ismi koymak caizdir.

< Ali Batın ismi koymak >
Abdulbatın olması gerekir yoksa caiz değildir.

el-Bâtın, Allah’ın en güzel isimlerindendir (el-esmâu’l-hüsnâ). Gözle algılanamayan, zaman ve mekâna nisbet edilemeyip her bakımdan tek ve yegâne olan , bütün gizlilikleri bilen , yaratıklara her türlü nimeti lütfeden gibi manaları vardır. Bu gibi özellikler sadece Allah Teâlâ’da olduğu için Bâtın ismi çocuklara konulmaz, konulacaksa da başına Abd ön eki eklenerek Abdülbâtın olarak konulmalıdır


Kayıtsız Üye
Benim ismim nursah sizce sakincali mi bu isim


arifselim
Nurşah isminin anlamı parlak, nur saçan hükümdar anlamına gelir. Farsça olan bir isimdir kullanılmasında bir sakınca yoktur.


Kayıtsız Üye
2 hafta sonra bebeğim dünyaya gelecek inşaAllah hayırlısıyla.. Ekrem ile Eymen ismi arasında kaldım hangisi daha uygun ve caizdir? Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden Allah razı olsun..


Şema
< Ekrem ile Eymen ismi arasında kaldım hangisi daha uygun ve caizdir? >
Allah tamamına erdirsin ve sağlıklı bir bebek nasip etsin size.
İki isim de güzel ama erkek bebeklerinizde Muhammed ismi yoksa en güzeli Muhammed ismidir.

Okudunuz mu?  Gusülde dudakların durumu

Kayıtsız Üye
Muhammed kadir ismini koyabilir miyiz


arifselim
Muhammed ve Kadir isimlerini vermek caizdir. Kadir ismi Allah’ın özel isimlerinden değildir verilebilir.


Kayıtsız Üye
Allahin isimleri cocuga konur mu
1 – Adım Metin. Bazı İslam’ı yaşayan insanlar bana Metin isminden ziyade, Abdulmetin demeyi uygun görüyor. Metin ismini kullanmak caiz midir?

2 – Doğacak olan bebeğime Muhammed kayra ismini düşünüyorum kayra dinen sakıncalımı


Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm benim bir sorum olacakıtır cocuguma mustafa kerim ismi koymayı düşünüyorum bu dinen bir sakıncası olurmu


arifselim
Aleykum selam. Mustafa ismi zaten caiz olan bir isimdir. Kerim ismi ise Allah’ın özel sıfat isimlerinden olmadığı için verilmesi caizdir. Mustafa Kerim ismini çocuğunuza verebilirsiniz.


imam
samed ismi cocuga verilmez çünkü bu isim bir insanda olmayan sıfatları içeriyor ki bu özellik sadece Allah’a aittir o da şudur HİÇ KİMSEYE MUHTAÇ OLMAMAKTIR


Kayıtsız Üye
Ruyamda el melik denildi Ben çok begendim ama galiba anlami sakincali die koymadik bizde halil miraç koyduk peki melik koyulabilirmiydi simdiden teşekkürler


mum
Rüyada görülen ismiçocuklarınıza koymak zorunda değilsiniz ama isim güzelse koyabilirsiniz mesela Melik veya Malik güzel isimlerdendir.


Kayıtsız Üye
Oğlunun adı abdul Nafi koyduk fakat oğlum konuşmuyor hocaya götürdük ismi çok ağır ve yanlış olmuş değiştirin mutlaka diyor Nafi esmaül hüsnada nafiğu olarak geçiyormuş oğlumun mânâsı Nafi’nin kulu oluyormuş yablış dedi yardım edin lütfen

Okudunuz mu?  Bütün duaları kapsayan dua sahih mi ?

arifselim
Allah oğlunuzu bağışlasın ve sıkıntılarınızı gidersin. MaşaAllah ismi çok güzel bir isim olmuş. Sakın ismini değiştirmeyin. Bunu diyen hoca bu bilgiyi nerden almış Allah aşkına. Hangi kaynakta hangi kitapta ve hangi hadiste geçiyor? Yok öyle bir şey ve sakın böyle şeylere itibar etmeyin. Oğlunuzu bir uzman çocuk doktoruna gösterin. Allah şifalar versin.


Kayıtsız Üye
1.5ay sonra oğlum olacak eşimle Kerim Asaf ismini koymak istiyoruz Kerim’in başında abd takısı yok ama yanında Asaf koyuyoruz bu sekilde sorun olurmu teşekkürler…


arifselim
Kerim ve Ekrem isimlerinin verilmesi caizdir. Bunlar Allah’ın özel isimleri değildir bir sakıncası yoktur. Allah’ın insanlara da verdiği özellikleri içeren isimleri vermek caizdir.


Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm benim Allah nasip ederse oğlum olacak ve ismini mustafa kerim ismini koymak istiyorum bu dinimizce uygunmudur


Şem’a
Mustafa ve kerim ismini erkek bebeklere koymak caizdir dini hiç bir sakıncası yoktur. Allah hayırla dünyaya getirsin ve sağlıklı ve salih insanlardan aylesin


Kayıtsız Üye
rahman ismi konulur mu

Zahir ismi konulabilir mi ? Konulursa başına Abd yani abdülzahir mi olmalı ?


imam
Zahir ismini bebeklere koyulabilir başına ABD konmadan.
Alahın bazı simleri özeldir başına abd konmadan kullanılamaz mesela ALLAH HAYY KAYYUM MUMİT MUHYİ gibi


Kayıtsız Üye
Kerim ismi caizdir demişsiniz ama kerim ismi de Allah’ın isimlerindendir, esma-ül hüsnada 99isimden birisidir, uygun mudur yani bu ismi vermek?

Okudunuz mu?  Yeniden tövbe etmeye yüzüm kalmadı

Şem’a
Esmaül hüsna isimlerinde caiz olan ve olmayan isimler var
Caiz olmayanlar: Allah, el-Hayy, el-Mumit, el-Muhyi ve er-rahman gibi…. Bu isimlerin başına ABD eklenmeden kullanılamazlar.
Ama diğer isimler tek başına kullanılabilir. Rahim, Kadir ve Kerim gibi.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm 2 ay sonra Allahın izniyle bir oğlum olucak adını agâh koymak istiyoruz caizmidir


arifselim
Aleykum selam. Agah ismi eskiden Türkler arasında çok kullanılan bir isim idi. Agah ismini kullanmanız caizdir. Evladına her iki dünyada kendisine hitap edilecek güxel bir isim seçmeye dikkat etmek çok önemlidir.


Kayıtsız Üye
böyle bir hataya düşmemenizi öneririm… hindu falan değiliz biz… çocuk oyuncağı değil yani.. ben yerinizde olsam hafifi ve anlamı güzel bir isim seçerim çocuklar açok ağır isim vermyin taşıyamazlarsa ezilirler altında… isimler insanlara etki eder…


Kayıtsız Üye
Merhabalar şayet oğlum olursa ismini Aras baki koymak istiyorum ? Caizmi dir ?


arifselim
Merhaba. Aras ismi yasak olmamakla birlikte biz tavsiye etmiyoruz. Aras isminin anlamı; Kalın Yün, At kılı anlamında geçmektedir. Baki isminin başına da Abdulbaki şeklinde eklenerek olması güzel olur.


Kayıtsız Üye
Slm cocugunuz hala konusamiyormu benimde yegenim konusamiyodu ilginc bir olay yasadik snr duzeldi okunca yazinizi aklima geldi size yararmi bilmem ama bir evliyami desem bilmiyorumda oylebiri cikti karsima uzatmicam.bizi hiç tanimazken yaklasti ‘ve Bana konusamiyor demi cunku nazar deymis eve git yatagini tam. Tersine al tum esyalarin yerini degistir dolaplari herseyi anlican 3 gun içinde konusacak demisti. ‘ve konustu ozaman 4 yasindaydi ‘ve duzeldi ama bunu yaptigini kimseye soyleme demisti sizde kimseye soylemeden yapin belki sizinkinede iyi gelir sadece aklima geldi diye soylim istedim denemekte days a var

Okudunuz mu?  Kayınvalidemin damadının yanında kızkardeşi nasıl giyinmelidir?

Kayıtsız Üye
Doğacak cocuğuma nebi ve yahutta muhammet emin çift isim olarak koyabilirmiyim.

Yakında nasip olursa oğlum olacak nebi ismini koymak caiz olurmu.


arifselim
Nebi veya Muhammed ismini ayrı ayrı koyabilirsin ama iki ismi bir arada koymak mana açısından hoş olmaz. Çünkü peygamber Muhammed manası çıkar ki bu biraz sıkıntılı olabilir. Nebi ismini tavsiye etmiyoruz. Ama Muhammed Emin veya Muhammed Selim gibi isimler konulabilir.


senacbn
selamun aleykum oğlum olursa adını Semi Ali koymak istiyoruz uygun olur mu

kerim ismi tek konulurmu


arifselim
Aleykum selam. Allah’a mahsus olan özel isimlerin verilmesi haramdır. Örneğin; Allah, Rahman, Halık gibi olan isimler verilemez. Ama Semi gibi isimler özel değildir. Bu ismi verebilirsiniz.

Semi’ ismi duyan anlamındadır isim olarak konulabilir ama es-semi’ ismi Allah’a özeldir.


Kayıtsız Üye
Merhaba. 1 ay sonra Allah Kismet ederse oglumuz olcak, ismini Azim koymayi düşünüyoruz uygunmudur?


arifselim
Merhaba. Allah bağışlasın. Azim, aziz gibi isimleri vermek caizdir. Lakin başına ek olarak abd eklense azimin kulu anlamında abdulazim olur. Bu şekilde vermenizi tavsiye ederiz.

Okudunuz mu?  Namaza başlarken yanlış niyet ettiğini namaz içinde hatırlarsa?

Kayıtsız Üye
Merhaba.2.5 yasimda bir oglum var adi Arel Batın isminin cocuguma agir geldiğini düşünüyorum konusamiyor su an doktor fizyolojik bir problem olmadigini soyledi.Acaba ismine kalben 3.bir isim eklesem cocugum sakinlesip kaderi degisir mi.Kolay gelsin iyi calismalar.


arifselim
Merhaba. Allah bağışlasın. 2.5 yaşında bir çocuğun hala konuşmaması çok normal bir durumdur. Bu bir çok çocukta 4 ve 5 yaşlarını bulması bile mümkündür. Elbette doktora danışmak iyidir. Batın ismi ise ancak başına ‘Abdul’ eklenerek Abdulbatın şeklinde koymak caizdir. Tek başına Batın ismi caiz değildir. Arel ismi ise caizdir. Ya Arel ismini kullanın yada Abdulbatın ismini kullanmak uygun olur.

İsmini değiştirince kaderin değişmesi diye bir şey dinimizde yoktur.


Kayıtsız Üye
Hocam cevabiniz için çok teşekkür ederim.Peki bir soru daha sormak istiyorum cevaplarsanız çok sevinirim. Cocugun adini Arel Abdulbatin olarak kulagina soyleyip degistirdik ancak kimlikte hala Arel Batın diye geciyor. Kimlikte bu sekliyle kalmasi sakincali mi? Yoksa kimlikte de Abdulbatin şeklinde mi geçmeli? Ya da tamamen Batın ismini kimlikten sildirelim mi?


arifselim
İmkan varsa kimlikten de Batın ismini değiştirin. Diğer seçeneklerden dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Kimlikte de aynı isim olması evladınız için daha uygun olur.


Üye
Çocuğumun ismini Furkan koymak istiyorum dinen uygun mudur. Tek başına Furkan ismini verebilir miyim

Okudunuz mu?  Profil Resmine Allah Yazısı Koymak

alice
Furkan ismi caizdir. Furkan isminin yanına ikinci bir isim gitmez bu ismi yalnız vermek gerekir.


Kayıtsız Üye
Bir ay sonra oğlum olacak inşAllah RAUF ismini koymak istiyoru.caizmidir


arifselim
Bazı isimler vardır ki bunlar Allah’a ait olan özel sıfatlarını bildiren isimler olmadığı için bu isimler verilebilir. Rauf ismi de bu isimlerdendir. Rauf ismini verebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Ahmed Emin ismi için yorumunuz nedir? Sonu D harfi ile mi olmalı? Erkek çocuguna verilebilecek en güzel isim hangisidir? şimdiden teşekkurler…Allah razı olsun.


mum
Erkek çocuguna verilebilecek en güzel isimler: Muhammed, Ahmed, Abdulah ve Abdurrahman


Kayıtsız Üye
– Eren Yûşa ismi hakkında da fikirlerinizi alabilir miyim?

– Oglum olacak InsAllah ve ismini Bahadir Emin koymak istiyorum, caizmidir?

– Alyadua ismi için yorumunuzu öğrenebilir miyim? Anlamı, Kuranda hangi ayette geçiyor ve konulmasi caizmidir? Allah razı olsun.


mum
Yuşa ismi caizdir.

Bahadır emin de güzel isim ama tek bir isim tavsiye ederiz.

Alya ismi Kuranda isim olarak geçmez ama kötü anlam olmadığı için konulması caizdir.. Alyadua çift isimdir


Kayıtsız Üye
cocuguma rauf ismini vermek istesem abdürrauf diyemi koymaliyim


mumsema
Rauf isminin anlamı, Şefkatli ve merhametli demektir. Rauf ismini koymak caizdir lakin Abdurrauf olsa daha güzel olur


zeynep bere
Oglum olacak insAllah adini tevfik baki koymak istiyorum caizmidir konula bilir mi

Okudunuz mu?  Namaz kılarken bir sorun ortaya çıkıyor

mum
Baki Allahın özel ismidir koymayınız. Abdulbaki olabilir.


Kayıtsız Üye
Bizde erkek çocuğumuz toprak zahir koymayı düşünüyoruz dinen uygun mudur


arifselim
Allah’ın özel isimleri dışında başına Abd koymadan koymak caizdir. Zahir ismini de başına Abd koymadan koymak caizdir. Toprak ise bir isim değildir tavsiye etmiyoruz.


Kayıtsız Üye
Nasipse 1-2 hafta içinde bir oğlumuz olacak. Soyadımız "Nebi". Çocuğumuzun ismini de kısmet olursa Muhammed Abdülbatın koymak istiyoruz. Herhangi bir sakıncası olur mu?


Ensar
Allahın isimlerinden birisi olan el batın isminin anlamı : göz ile his edilemeyen, görülemeyen, mekan ve zaman ile bağlantısı olmayan, hertürlü gizli saklı olanları bilen,yaşayanlara her türlü nimetler veren anlamlara gelmektedir. Batın isminin önüne "Abd" (Abdulbatın) konulduktan sonra caizdir konulabilir. İsmin önüne Muhammed isminide kıymanızda yine sakınca yoktur. Allah salihlerden eylesin


Kayıtsız Üye
Amin Allah C.C. razı olsun. Çok teşekkür ediyorum


Allahın isimleri çocuğa konur mu, Allahin isimleri cocuga konur mu, çocuğa Allahın isimleri konulur mu

Bu kategoride yer alan Peygamberimiz (sav) hasır üzerinde namaz kılması hakkında soru başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çocuklara Allah’ın ismi verilebilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.