Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:43
Sohbet
Yönetici

Eşinin Ağzına verdiği lokma

Eşinin Ağzına verdiği lokma

Hoca
Eşinin Ağzına verdiği lokma

EŞİNİN AĞZINA BİR KARPUZ DİLİMİ VERMEK SADAKA MIDIR?

Bir düğün sohbetinde, aile geçimi ile ilgili olarak, Peygamber Efendimiz’in bir hadisine yer vermiştim. Hadiste Allah Rasülü şöyle buyuruyor:
294- وعن سعد بن أبي وقَّاص رضي اللَّه عنه في حدِيثِهِ الطَّويلِ الذِي قَدَّمْناهُ في أَوَّل الْكِتَابِ في بَابِ النِّيَّةِ أَنَّ رسول اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قال له : « وَإِنَّكَ لَنْ تُنْفِقَ نَفَقَةً تَبْتَغِي بِهَا وَجهَ اللَّه إلاَّ أُجِرْتَ بها حَتَّى ما تَجْعلُ في في امرأَتِكَ » متفقٌ عليه .294. Sa`d İbni Ebû Vakkâs radıyAllahu anh’ın rivayet ettiği, bu kitabın baş tarafındaki ihlâs ve niyet konusunda geçen uzun hadiste Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem Sa`d’e hitâben şöyle buyurmuştu: Allah rızasını düşünerek yaptığın harcamalara, hatta yemek yerken eşinin ağzına verdiğin lokmalara varıncaya kadar hepsinin mükâfatını alacaksın. Buhârî, Îmân, 41, Cenâiz 36, Vesâyâ 2, Nefekât 1, Merdâ 16, Daavât 43, Ferâiz 6; Müslim, Vasıyyet 5. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Ferâiz 3; Tirmizî, Vesâyâ 1; Nesâî, Vesâyâ 3; İbni Mâce, Vesâyâ 5
Erkam Yayınları, Riyazüssalihin c.2,s.357 vd.
Bu hadisi şerif çerçevesinde, konuyu izah ederken, özellikle, hatta eşinin ağzına verdiği lokma bile ifadesinin, eşler arasındaki muhabbet, sevgi ve birlikteliği de sağladığını anlatmıştım.
Ertesi gün, çok sevdiğim bir din görevlisi hocamız, Müftülükteki odama gelerek, beni ziyaret etti:
Sohbet ederken, düğün sohbetinde anlattığım hadisi şerif ile ilgili olarak, bana şunları anlattı:
-Hocam ben 40 yıllık din görevlisiyim. 40 yıllık da evliyim. Şimdiye kadar bu hadisi duymamıştım. Sohbetten sonra eve gittim. Eşim, balkonda oturalım dedi. Yaz mevsimi olması sebebiyle, muhabbet ederken, kestiği karpuzu tabaklara dilimler halinde koymuş, bana da buyur bey diye verdi. Ben de karpuz tabağını elime aldım. Çatalı karpuz dilimine batırdım. Tam ağzıma alacakken, Hocam inanın, sizin anlattığınız hadis-i şerif aklıma geldi. Siz gözümün önüne geldiniz. Bir an durdum. Ağzıma götüreceğim bir dilim karpuzu çatalımla eşimin ağzına uzattım. Buyur dedim. Eşim o karpuz diliminden ısırdı. Sonra bana hayırdır, 40 yıllık evliyiz, şimdiye kadar böyle bir şey yapmamıştın. Ne oldu, sana deyince, Hocam ben de eşime peygamberimizin hadisini anlattım. Eşim gözyaşlarını tutamadı. O ne büyük insan, bundan 1400 küsür sene önce, bir hadisin uygulamasını gördüm dedi. Ve çok mutlu oldu. Ben de bu hatıramı sizinle paylaşmak istedim, dedi.
Evet, demek ki peygamberimizin hadislerini okumak yetmiyor, onu hayatımızda da uygulamak gerekiyor. Uygulayanlara ne mutlu!
Vehbi Akşit-

Okudunuz mu?  Kalbimiz neden soldadır?

Cevap: Eşinin Ağzına verdiği lokma

theburak
Çok duygulandım, keşke eşim bana asilik yapıp alıp başını gitmeseydi de bende onu ellerimle yedirseydim


Cevap: Eşinin Ağzına verdiği lokma

_ahmet
bende duygulandım gerçekten çok güzeldi keşke bende evli olsamda bende bunları yapabilsem
her gün dua ediyorum ama olmuyor işte 🙁

Okudunuz mu?  Namaz Kılarken Haşaratın Yanımıza Yaklaşması Değmesi Halinde Namazı Bozmak

Cevap: Eşinin Ağzına verdiği lokma

kibrit
Şureyh (r.a), babasından naklederek şöyle diyor: Aişe’ye: Hayız gören kadın kocası ile yemek yiyebilir mi? diye sordum: Aişe (r.anha): Evet, Rasûlullah (s.a.v) beni çağırır, hayızlı olduğumhalde Onunla yemek yerdim. Et parçasını alır bana verir bende ondan ısırırdım sonra sofraya bırakırdım Rasûlullah (s.a.v), o et parçasını alır benim ısırdığım yerden yerdi. İçecek bir şeyler ister, bana verir o içmeden ben içerdim ve kabı bırakırdım. Rasûlullah (s.a.v) de o kabı alır benim içtiğim ve ağzıma aldığım yerden içerdi. (Müslim, Hayz: 3; İbn Mâce, Tahara: 125)
Aişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v), hayızlı olduğum zamanlarda bile benim içtiğim kabın ağzıma aldığım yerinden içerdi ve benim artığımı da içerdi, hayızlı olduğum halde! (İbn Mâce, Tahara: 125; Müslim, Hayz: 3


azra
Kişi hanımına yedirdiği her lokma bir sadaka
Ne güzel bir durum

Okudunuz mu?  Yeni doğan bebeklere aşı yaptırılmalı mıdır?

rüyada eşine yemek yedirmek, eşlerin birbirlerine yemek yedirmesi hadis, rüyada erkegin agzina bir sey vermek

Bu kategoride yer alan Hasta ziyaretine gittiğinizde hediye/ikram olarak ne götürürsünüz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eşinin Ağzına verdiği lokma Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.