Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:38
Sure Ayet
Yönetici

En kısa ayetler ve zamm-ı sure miktarı

En kısa ayetler ve zamm-ı sure miktarı

Kayıtsız Üye
Namazda bazı yerlerde en az 3 kısa veya uzun ayet yeterlidir diye geçmektedir.Ancak bazı yerlerde en az 30 harf diye geçiyor,arap alfabesine göre mi sayıcaz yoksa türk alfabesine göre mi?
Besmele 19 harfken bizde 24 harf diye çıkıyor,sayınca…
Ben namazda zamm-ı sure olarak "ve’l-fecr" (el-Fecr 89/1), "ve’d-duhâ" (ed-Duhâ 93/1), "ve’l-asr" (el-Asr 103/1) bu 3 kısa ayeti okursam zamm-ı sure vacibi yerine gelmiş olur mu? yani namazımda secde-i sehv gerekmez mi?

Okudunuz mu?  İslamda övülen tutum ve davranışlarla ilgili ayet ve hadisler

Lütfen biri olur ya da olmaz desin…Kaynakları çok araştırdım ancak biri başka bir şey diğeri başka bir şey söylüyor….


Cevap: En kısa ayetler ve zamm-ı sure miktarı

Hoca
Namazlarda Kıraet

103- Namazda kıraet: Namaz kılanın kendisi işitebilecek derecede dili ile harfleri belirterek Kur’an-ı Kerîm ayetlerinden bir mikdar okunması, namazın bir rüknü olarak farzdır. Kendisi duyamayacak kadar bir sesle okuyuş kıraet değildir. Ancak imama uyan kimse bu kıraetten müstesnadır, bu kimse Kur’an okumaz. İleride açıklanacaktır.
104- Vitrin ve nafile namazların bütün rekatlarında, iki rekatlı farzların her iki rekatında kıraet farzdır. Fakat dört rekatlı farz namazlarda üç rekatlı farz namazda, tayin yapılmaksızın yalnız iki rekatlarında kıraet farzdır. Ancak kıraetin ilk iki rekatta yapılması vacib görülmüştür. Bunun için ilk iki rekatta kıraatin kasden terk edilmesi mekruhtur. Yanılarak terk edilmesi de sehiv (yanılma) secdesi yapılmasını gerektirir. Farzların diğer rekatlarında Fatiha okunması, sahih kabul edilen görüşe göre vacibdir. Yanılarak Fatiha’nin terk edilmesi de sehiv secdesini gerektirir.
Fakat diğer rivayetlere göre, farzların son üçüncü ve dördüncü rekatlarında kıraet caiz olduğu gibi tesbihde bulunmak veya üç tesbih mikdarı susmak da caizdir. Ancak Kur’an okumak daha faziletlidir. Fatiha okumak da sünnettir.
105- Namazda kıraetin farz olan mikdarına gelince: İmam Azam’a göre bu farz olan mikdar, kıraat farz olan her rekatta, ayet kısa dahi olsa, en az bir ayettir. Bu mikdar Kur’an okundu mu, bu farz yerine getirilmiş olur. Fakat iki İmama ve İmam Azam’dan diğer bir rivayete göre, bu mikdar üç kısa ayet veya en az üç kısa ayet mikdarı olacak kadar uzun bir ayettir. İhtiyata uygun olan da budur.
Bir harften veya bir kelimeden ibaret olan "Nun" ve "Müdhammetân" ayetlerinin okunması, sahih olan görüşe göre, ittifakla yeterli olmaz. Çünkü bu mikdar kıraet sayılmaz.
106- Bir ayet-i kerîmeden başkasını okumaya gücü yetmeyen kimse, o ayet-i kerîmeyi İmam Azam’a göre bir rekatta bir defa okur, üç kez okumaz. İki imama göre, üç kez tekrarlar. Fakat üç ayet okumaya gücü yeten kimsenin bir ayeti üç kez tekrarlaması iki İmama göre de caiz değildir.
107- "Ayetü’l-Kürsî" gibi uzun bir ayetten bir kısmını bir rekatta, diğer kısmınıda diğer rekatta okumak, sahih olan görüşe göre, yeterli olur; çünkü bunlar üçer kısa ayete denk olmuş bulunur.
Yanlış okuyuşların hükümleri için "Zelletü’l-Kari" bahsine bakılsın.


Cevap: En kısa ayetler ve zamm-ı sure miktarı

Kayıtsız Üye
Namaz içinde okuyacağım zammı sure miktarını öğrettiniz Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Kur'an-ı kerimin ilk ve son suresi hangisidir?

Yorum: En kısa ayetler ve zamm-ı sure miktarı

Kayıtsız Üye
Mesela ben akşam namazının 2 rekat sünneti için imamla birlikte tekbir aldım. Hızlı biçimde suphaneke ve fatiha okuyan kadar imam secdeye vardı. Sonrası tesbihi ta yetişemiyorum. İmama sizin gibi zamanında bitirebilmem için ne okumalı diyorum. Cevap bir gülümseme… Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

Okudunuz mu?  Aldatmak ile ilgili ayetler

Şem’a
Akşam namazı sünneti ile diğer tüm namazlarda, subhaneke, fatiha ve kısa bir zammı sure okuyun başka da yolu yok.
Kimi yapısı gereği hızlı okur kimi yavaştır bu konuda yapacak bir şey yoktur.
Size tavsiyem bir hocaya okunuşunuzu kontrol ettirin

Okudunuz mu?  Yalancı şahitlik Yapmamak Ile Ilgili Ayetler

vel Fecr
< Mesela ben akşam namazının 2 rekat sünneti için imamla birlikte tekbir aldım. Hızlı biçimde suphaneke ve fatiha okuyan kadar imam secdeye vardı. Sonrası tesbihi ta yetişemiyorum. İmama sizin gibi zamanında bitirebilmem için ne okumalı diyorum. Cevap bir gülümseme… Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler >
tesbihata yetişmek için namazını hızlı kılmaya çalışmamalısın. normal seyrinde kıl, yetiştiğin yerden devam edersin. yetişemezsen kendin tesbihat yapabilirsin.
namazdaki kulluğun kendisi Allah tealayadır. tesbihe yetişeyim diye namazını hızlı kılman, niyet kaymasına sebeb olabilir Allah muhafaza.
şeytan ibadetlerinden kısman için bu şekil telkinde bulunabilir, uyanık ol.

Okudunuz mu?  Umutla ilgili ayetler

namazda okunan en kısa ayetler, namazda okunacak üç ayet, kısa ayet kaç harf olmalı

Bu kategoride yer alan Ayetel kürsi kısa anlamı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

En kısa ayetler ve zamm-ı sure miktarı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.