Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:49
missa94
Abone

Adem (a.s) in çocuklarının birbiriyle çapraz evlenmelerinin hikmeti nedir?

Adem (a.s) in çocuklarının birbiriyle çapraz evlenmelerinin hikmeti nedir?

Kayıtsız Üye
Hz.Adem (as)in çocuklarının birbiriyle çapraz evlenmesi hikmeti? 2 Saletentüncina duasını okurken éfet derken ellerin tersçevrilmesi?3 namaz veya duadan sonra Fatiha suresini okurken ellerin kaldırılıp kaldırılmaması?


Cevap: Adem (a.s) in çocuklarının birbiriyle çapraz evlenmelerinin hikmeti nedir?

Desert Rose
Yüce Allah (c.c) kıyamete kadar yaratacağı insanların önce ruhlarını yaratmıştır. Hz. Âdem zahiri anlamda ilk yaratılan insan olarak bilinir; ancak batini anlamda ruhu ilk yaratılan, insanların en şereflisi Hz. Muhammet (s.a.v) efendimizdir.Yüce Allah (c.c) insanlığın atası olarak bir avuç balçıktan yarattığı Âdem’in sol eğe kemiğinden Havva Anamızı yaratıp, Âdem’e eş kılmıştır. Âdem’i yaratan Yüce Rab (c.c) meleklerini huzurunda toplamış ve Âdem’e secde etmelerini emretmiştir; ancak meleklerden biri kısmı gece-gündüz ibadet ettiklerini, Allah’ın emrinden hiç sapmadıklarını ileri sürüp, Âdem’e secde etmeyeceklerini söylemişlerdir.

Okudunuz mu?  Ravzayı mutahhara nerde?

Bunun üzerine Yüce Rab (c.c), isyan eden meleklere İblis demiştir. Yüce Allah (c.c) nefissiz yarattığı meleklere nefisle yarattığı Âdem’i üstün kılmıştır. İblisler, kıyamete kadar Âdem’i ve onun soyundan gelenleri yoldan çıkarmak için uğraşacaklarına yemin etmişlerdir

.Yüce Allah (c.c) üstün varlık (Eşref-i Mahlûkat) olarak yarattığı Âdem’i ve sol eğe kemiğinden yarattığı Havva Anamızı cennetinde çeşitli nimetleriyle şereflendirmiştir. Ve İblis, meyve bahçelerinde dolaşan Âdem ile Havva’ya yaklaşıp; elma ağacındaki güzel elmaları gösterip yemelerini istemiştir.

Okudunuz mu?  Tevekkül terim anlamı

Âdem ile Havva, yasaklı elmaları yemek istememişlerdir; ancak İblis ilmini kullanıp, Âdem ile Havva’nın nefislerine üfleyerek elmaların güzel görünmelerini sağlamıştır. Elma yeme istekleri artınca; Âdem ile Havva o yasaklı elmalardan yemişlerdir. Böylece Allah’ın (c.c) emirlerini çiğnemiş olduklarından İblis ile birlikte cennetten kovulmuşlardır. Onlar artık bir daha cennete dönmemek üzere yeryüzüne gönderilmişlerdir.Yüce Allah (c.c) her şeyi bir sebebe dayandırmıştır. İnsan neslinin çoğalabilmesi için Üstün İnsan ; yani Takva Sahibi Âdem ile Havva’yı yeryüzüne göndererek çoğalmalarını murat etmiştir. İnsan neslinin çoğalması ile ilgili olarak yüce kitabımız Kuran şöyle buyuruyor:
Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve aynı nefisten eşini yaratan ve bu ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabbinize hürmetsizlikten sakının… (Nisa Suresi; 5/1)

Hemen akıllara şu soru gelmektedir: İnsan nesli kardeşler arası evlilik yoluyla mı çoğaldı? İlk bakışta bunun böyle olduğu düşünülebilir; ancak burada pek çok suallere de cevap aramak gerekir. Mesela; neden Havva Anamız, Âdem gibi ayrı yaratılmadı da O’nun sol eğe kemiğinden yaratıldı? Bir diğer sual; neden Havva Anamız her batında biri erkek, diğeri kız olmak üzere pek çok ikiz doğum yaptı? Devamla; neden ilk doğanlarla sonradan doğanlar evlendirilmişte, aynı anda doğan ikiz kardeşler evlendirilmemiştir? İşte tüm bu sualler gerek Kuran ışığında gerek bazı kişilerin yorumlarıyla izah edilmeye çalışılmıştır. Elbette Yüce Allah’ın bunu böyle emretmesinde çeşitli hikmetler saklıdır. Ancak böyle bir evlilikte amca, dayı, hala, teyze çocuklarının evlenmelerinin yolu açılabilirdi. Amca, hala, dayı ve teyze çocuklarının birbirleriyle evlenmelerine Yüce Allah (c.c) bir kısıtlama getirmemiştir.

Neden Çapraz Evlilik?

Buna verilecek cevap bence şöyle olabilir: Yüce Allah (c.c) Havva Anamızı Âdem’in (a.s) sol eğe kemiğinden yaratmakla kardeşlerin bir yabancı gibi doğmasını murat etmiş olabilir. Uygulamada Âdem’in çocuklarına çapraz evlilik yaptırdığı belirtilir. İkinci bir hikmet; Âdem’in balçıktan yaratılmış olmasıdır. Yüce Allah (c.c) Âdem’i böyle yaratırken yine çocukları birbirlerine bir yabancı gibi yaratmayı murat etmiş olabilir. Bir başka ihtimal; kızların ve erkeklerin ilk etapta eşeysiz olarak yaratılmış olabileceğidir. Eşeysiz doğanlarla, eşeyli doğan Âdem’in çocuklarının evlenmeleri olabilir.
Peki, eşeysiz doğum olabilir mi? Yüce Allah (c.c) dilerse olur: Örneğin;

Okudunuz mu?  Kur'an tam olarak kaç bölümden oluşur ?

Hz. Meryem, Kuran’da ismi geçen dört seçkin aileden biri olan İmran Ailesi’ndendi ve Zekeriya (a.s)’nin himayesi altındaydı.

Hz. Meryem, Beytü’l Makdis’te ibadet halindeyken insan suretinde Cebrail ile karşılaştı. Bu karşılaşma Kuran’da şöyle anlatılır: Meryem dedi ki; ben senden Rahman’a sığınırım. Eğer O’ndan korkuyorsan bana dokunma! O da dedi ki; ben temiz bir oğlan bağışlamak için Rabbinin sana gönderdiği elçiden başkası değilim Meryem; bana bir insan temas etmemişken, ben kötü kadın olmadığım halde nasıl oğlum olabilir?

Okudunuz mu?  Tecvid konularından sukunu arız ve sukunu lazım kurallarına ve medd-i muttasıl ve munfasıl kuralları

Cebrail; Bu böyledir; çünkü Rabbin bu bana kolaydır, onu insanlar için bir mucize ve katımızdan da bir rahmet kılacağız Böylece Meryem, İsa Peygamber’e hamile kalmıştır. Hz. Meryem başına gelenlere üzülüp; keşke bundan önce ölseydim de unutulup gitseydim diyerek üzüntüsünü dile getirmiştir. (Meryem, 19/18–23)

Kuran ışığında da görülüyor ki; Yüce Allah (c.c) dilediğinde kullarına eyeşsiz (eşsiz) nesiller vermeye kadirdir. Eşeysiz üremeleri bir mucize olarak sadece kullarında göstermekle kalmamış, yarattığı bitkilerde de eşeysiz üremeleri birer mucize vesikası olarak gözler önüne sermiştir.
Bu konu çok karışık ve her insanın cevaplayabileceği bir konu değildir. Din adamları bile bu konuda fikir birliğine varamamışlardır. Bazı araştırmacılar, Kuran’ın bazı ayetlerinden yola çıkarak Âdem’in çocuklarının uzaylı insanlarla evlendiğini ileri sürmüş olsalar da; niçin insanların uzaylı insanlarla evliliği bir anda veya bir dönem sonunda sona erdi? Uzaylılar, insan formunda mı yaratılmışlardı? Gibi soruları da beraberinde getirmiştir.

Okudunuz mu?  Dua ettiğim halde neden çok kötü kabuslar görüyorum.

Bu ve benzeri sorulara net cevaplar verilemediği için bu görüşe katılım olmamıştır.Yine bazı araştırmacılara göre; Âde
m, insanın çoğul ismidir; yani birden fazla Âdem (insan) yaratılmıştır. Onların çocuklarının birbirleriyle evlenmeleri suretiyle insan nesli çoğalmıştır.

Bu düşünceler ortaya konmaya devam ede dursun, şurası muhakkak ki; Hz. Âdem, bir dönem sonunda çapraz evliliği yasaklamış, yeni akrabalar oluştuğu için evliliklerin akrabalar arasında olmasını emretmiştir.Âdem nesli, atalarından aldığı dini öğretileri zaman içinde unutup, çeşitli sapkınlıklara dalarak takvalarını (dini inançların) yitirmişlerdir.

Okudunuz mu?  Beniisrailin helak olma sebebi nedir? (hadis)

Sapkınlıklar öyle artmıştır ki; Yüce Allah (c.c) merhametinin bir tecellisi olarak onlara birer peygamber göndermiş, onların doğru yola ulaşmalarını arzu etmiştir.
Ancak; kavimler sapkınlıkta ısrar edince helak olmaları da kaçınılmaz olmuştur.


Halit Durucan


Çapraz evlilik

Bu kategoride yer alan Resmi nikahı olupta imam nikahı olmadan biriyle aynı evi paylaşmak caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adem (a.s) in çocuklarının birbiriyle çapraz evlenmelerinin hikmeti nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.