Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:00
missa02
Abone

Müslümanlar cuma günü neden “Hayırlı Cumalar” deyip tebrikleşirler?

Müslümanlar cuma günü neden "Hayırlı Cumalar" deyip tebrikleşirler?

Kayıtsız Üye
Müslümanlar cuma günü neden "Hayırlı Cumalar" deyip tebrikleşirler?


Cevap: Müslümanlar cuma günü neden "Hayırlı Cumalar" deyip tebrikleşirler?

^^SiNeM^^
Bu günün cuma adını alması bilhassa toplantı günü olmasından kaynaklanmaktadır. Aynı adı taşıyan sûrede, "Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen namaza gidin ve alışverişi bırakın" (Cum’a, 62/9) mealindeki âyet, cuma namazının farz kılınmasından önce de günün bu adla anıldığına ve bir toplantı günü olduğuna işaret etmektedir.

Çeşitli hadislerden anlaşıldığına göre cuma, haftalık ibadet günü olarak daha önce yahudi ve hristiyanlar için tayin ve takdir edilmiş, fakat onlar bu konuda ihtilâfa düşerek yahudiler cumartesiyi, hristiyanlar pazarı haftalık toplantı ve ibadet günü olarak benimsemişler, Allah da cuma gününü müslümanlara nasip etmiş, onları bu konuda hakka ulaşmaya muvaffak kılmıştır(Müslim, Cum’a, 19-23). Böylece İslâm’da haftalık toplu ibadet günü olarak cuma seçilmiş, bu günün bir bayram olduğu birçok rivayette açıkça belirtilmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/243; İbn Kayyim el-Cevzİyye, Zâdü’l-mesîr, 1/369).

Okudunuz mu?  Evinde bir kişlik yiyeceği olduğu halde misafire ikramda bulana sahabi kimdir?

Hz. Peygamber, "Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır" (Müslim, Cum’a, 18) sözüyle bu günün özelliğini dile getirmiştir. Allah’ın cennette cuma gününe tekabül eden ve "yevmü’l-mezîd" denilen günde kullarına kendisini ziyaret fırsatı vereceğini, bunun için onlara tecelli edeceğini bildirmiş (İbn Kayyim el-Cevziyye, I, 369-372, 408-410), başka bir hadiste de bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir anın (icabet saati) bulunduğunu haber vermiştir.

İcabet saatinin zevalden itibaren namazın başlamasına, imamın minbere çıkmasından namazın başlamasına veya bitimine ya da ezandan itibaren namazın eda edilmesine kadar devam ettiği, ayrıca fecir ile güneşin doğuşu, ikindi namazı ile güneşin batışı arasında olduğu şeklinde çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Hz. Peygamber’in, "Ben onu biliyordum, ancak Kadir gecesi gibi o da bana sonradan unutturuldu" (Hâkim, Müstedrek, 1/279) mealindeki hadisine dayanarak esmâ-i hüsnâ arasında ism-i a’zamın, ramazanın son on günü içinde Kadir gecesinin gizli tutulması gibi icabet saatinin de insanların bütün gün boyunca Allah’a yönelmeleri için gizli tutulduğu ifade edilmiştir.

Cuma günü gerekli temizliği yaptıktan sonra camiye gidip hutbe dinleyen ve namazı kılan kimsenin o gün ile daha önceki cuma arasında işlemiş olduğu günahların affedileceği
belirtilmiş (Buhârî, Cum’a 6, 19; Müslim, Cum’a, 26), bu günü önemsemeden üç cuma namazını terkeden kimsenin kalbinin mühürleneceği bildirilmiştir (Ebû Dâvüd, Şalât, 204)
.
İslâm dünyasının her tarafından müslümanların bir araya geldiği en büyük toplu ibadet olan hac, arefe gününün cumaya rastlaması halinde "hacc-t ekber" (büyük hac) olarak anılır.

Okudunuz mu?  Kitap okumakla ilgili hadisler

Bütün bu özelliklerinden dolayı gerek fert gerekse toplum olarak müslümanlar açısından büyük önem taşıyan cuma gününde farz olan cuma namazından başka şu hususların yapılması sünnet kabul edilmiştir:

Boy abdesti almak (bazı âlimlere göre farzdır), bıyıkları kısaltma, tırnak kesme vb. bedenî temizlikleri yapmak, misvak veya fırça ile dişleri temizlemek, güzel elbise giymek, güzel koku sürünmek, camiye erkenden gitmek, Kehf sûresini okumak, camileri temizleyip kokulandırmak, sabah namazında Secde ve Dehr sûrelerini, cuma namazında ise Cum’a ve Münâfikün veya A’lâ ve Gâşiye sûrelerini okumak, çokça dua ve zikir yapmak, Hz. Peygamber’e salâtü selâm getirmek.
Cuma namazı kılmak, her akıl-bâliğ mü’min erkeğe farz-ı ayndır (Cuma, 62/9-10) . Ezan okununca başka şeylerle uğraşılmayıp hemen camiye gidilmesi gerekir.
Cuma günü, bayram günü olduğundan, bir gün önce veya sonrası olmaksızın sadece o güne has oruç tutmak mekruhtur. Camiye ezandan sonra girmek; zaruret olmaksızın, imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak ve cuma namazı vakti girdikten sonra namazı kılmadan yolculuğa çıkmak ise dinen kerih görülmüştür.
Hutbe esnasında boş konuşan ve başka şeylerle ilgilenen kişi sevaptan mahrum kalır; ancak cumaya ezandan önce gelen, mü’minleri rahatsız etmeyen, hutbeyi sükûnet ve edep içinde dinleyen, namazı huşu ile kılanın bu namazı ise, bir önceki cumaya ve fazladan da üç güne kadar (işlemiş olduğu) günahlara keffarettir; zira Cenab-ı Hak şöyle buyuruyo:
Bu sebeple bir müslüman cuma günü salih amelleri artırmalıdır. Allah’ın kardeş ilan ettiği Müslümanlar, bütün mübarek gün ve gecelerde olduğu gibi cumayı da bir vesile, bir fırsat bilerek yaratılış gayeleri olan ubûdiyetin (Zâriyât 51/56) gereğini, Allah’ın emri olan hayırda yarışmayı (Bakara 2/148) ufkunda sergilerler ve sergilemelidirler. İslam uleması arasında cumayla alakalı atasözü hükmünde bir değerlendirmeyle konuyu bağlayalım:

Okudunuz mu?  Peygamberimizin yaşlılar cennete giremez diye şaka yaptığı hanım sahabi kimdir?

Cevap: Müslümanlar cuma günü neden "Hayırlı Cumalar" deyip tebrikleşirler?

imam
Cuma müslümanların haftalık bayramıdır. bayramda tebrik edilir. Hayırlı mubarek cumalar diliyorum.


Cevap: Müslümanlar cuma günü neden "Hayırlı Cumalar" deyip tebrikleşirler?

Şema
Neden hayırlı cumalar denir? cuma günü neden hayırlıdır

Allah teala, biz müslümanlara haftada bir günü özel olarak hediye etmiş ve kutsal kılmıştır.
Hakkında ayet ve hadis olan nadir günlerden biridir.

Okudunuz mu?  Kadının islam dininde yatış şekli nasıl olmalıdır?


Kayıtsız Üye
Ozur diliyorum ama sorunun cevabini bulamadim ben. Peygamber efendimiz as soylemismi ashabina hayirli cumalar sozunu bunu bilmek istiyorum ve dahi, hadis gosterebilirmisiniz lutfen… Kaynak olmadan kalbim kanaat getirmiyor cunku.


Kayıtsız Üye
Efendimiz Aleyhisselam demedi diye denilmez mi..? Efendimiz bizim yedigimiz yemekleri yemis midir. giydiklerimizi giymis midir…araba kullanmis midir, otobüs veya minibüs kullanmis midir ciye veya mescide giderken… nasıl bir yatakta yatmıs… nasıl bir mescidde namaz kılmiş… namaz vakitlerini hangi takvimi okuyarak belirlemis… cep telefonunda ezanla mı namaz kılmış vs vs vs…

Okudunuz mu?  Zamanın Önemini Anlatan Bir Yazı

Kayıtsız Üye
Allah müslümanlara cumayi …..ya yahudinin ve hirstiyanin Allah i ayni değil mi…onlar bizden önce inandi…zaten kuran i Allah i camurdan cekip kendi cikari için kullanip kullanip baska bir din toplulugu varmi?bizim isimiz yani sizin sanki Allah sahdece kendinize mahsuz mus gibi gösterip digerlerine camur atmak tir.her gün mübarek…her gün hayirlidir cünkü hergün günes aciyorsa bu Allah tan dir..ibadetin cumasi pazari olmaz..

Okudunuz mu?  Vücut ve Avret Yerlerinin Temizliği nasıl yapılmalı?

Kayıtsız Üye
Kesinlikle katılıyorum kardeşim. O Resulullah sav ki, bize faydalı olan ve zararlı olanları bildirme konusunda eksiklik mi etti? O birbirinize hayırlı cumalar diyin, birbirinizin cumasını tebrik edin mi dedi? Hayır! Demedi.
Mesela bir selamünaleyküm demek, hayırlı cumalar demekten milyon kat daha hayırlı ve Salih amel iken, şeytan amellere çomak sokup insanları çok akıllıca salih amel işlemekten alıkoyuyor. İnsanlar hayırlı cumalar dediği zaman iyi bir şey yaptığını sanıyor. Bunu açıklayan söz ise, şeytan kötüyü iyi göstermekte uzmandır güzel paketler sunar insanlarda yer. Allah ümmeti Muhammed sav e hidayet versin

Okudunuz mu?  Eşim ve ailesi bana soğuk davranıyor

Kayıtsız Üye
Bu saydığın maddeleri belki kendisi yapmadı fakat bize saydıklarının hepsinin tek tek en güzel yollarını gösterdi. Yani en güzel yolu orda hali hazırda varken başka bir yola ne gerek var? Ben şahsen demedi diye dememeyi tercih ederim. Kurtuluşun yolunu hakkıyla bilen ve gösteren sadece Allah ve Resulullah tır. Onların gösterdiği yolda hayırlı cumalar demek yok fakat cuma günü yapılması gerekenler listesinde eksik de yok. Ama sen eksik bir şeyler olduğunu düşünüyor olmalısın ki hayırlı cumalar demeyi de eklemekte bir sakınca görmüyorsun.


Kayıtsız Üye
Haftanın günleri ne zaman oluşturuldu yani cuma cumartesi vs peygamberimiz Hz Adem’in cuma günü doğduğunu nerden biliyor

Okudunuz mu?  Bir kimse evli olduğu halde Zina ederse veya evli bir kimse ile zina ederse kul hakkına girer mi?

Kayıtsız Üye
Bnm derdim watsap mesajları Bunlari gonderenler bilmiyorlarmiki hiç okunmuyor. Gonderince sorumluluk bitiyor gorevinizimi yerine getirmiş sayiyorsunuz! Onun yerine kendiniz kısa ve öz yazın olsun bitsin. Nedir bu Allahım telf. temizlemekten bıktım. Onun için soruyorum günlük hayatta selâm vermekten çekinenler, bunda yarışıyor lar. Sünnet midir kutlamak bilmek istiyorum.


Kayıtsız Üye
Sa Bana göre bütün günler CUMA gibi özeldir.Ancak ayet ve hadisler Cuma günü nü ibadet açısından ayrıcalıklı kılmıştır.Allahın yarattığı tüm günler hayırlıdır.biz insanlar cuma günü kendimiz hayırda yarışalım.hayırlı günü lehimize çevirip hayırlı insan olalım.Zaten hayırlı olan Güzel CUMA’yı düşünerek yaşamayı diliyorum.Kutlama mesajlarımıza hayırlı ve mübarek cuma yazmamız bizim yetersizliğimizi,eksikliğimizi gösterir.Cuma zaten hayırlı ve mübarek bizler bu güzel günde yakınlarımızı arayıp halleşmek,ihtiyaç
varsa yardım etmek içindir.


Kayıtsız Üye
Sa, Kıymetli kardeşim islami konuların "bana göre-sana göre"si olmaz. Kur’an ve Sünnete göre olur. Yaptığım araştırmaya göre Sünnette ve Sahabe hayatında Cumaya mahsus bir tebrikleşme yoktur. Bu sonradan klavye kahramanı ve mücahitlerinin çıkardığı ve WhatsApp’ın çarklarını yağlamaktan öte geçmeyen bir Bid’attir. Peygamber telefon kullanıyormuydu … gibi basit mantık yürütmelerle de ortaya hüküm çıkarılmaz. Müslüman bir şeyi kabul ederken de, ret ederken de delil ile hareket etmek zorundadır. Herkes kendince bir mantık yürütürse bu din içinden çıkılmaz bir hal alır. Yapılacak olan şey hadis ve sahabe hayatına bakılır ve ona göre hareket edilir. Mübarek olan Cuma gününde yüzlerce kişiye mesaj göndermek veya gelen binbir çeşit renkteki mesajları silmeye ayırdığımız vakti Allah’ın kitabına ve Resulullahın sünnetine ayırsak çok daha hayırlı ve sevap bir amel işlemiş oluruz. Allah cümlemizi istikamet ve itidal üzere hareket eden kullarından eylesin. Vesselam.

Okudunuz mu?  Sigara içmeyeceğim diye söz vermek

furkan
Cuma günü Müslümanların bayramı gibidir. Müslümanlar bu günlerde camilerde bir araya gelip sosyalleşirler ve birlikte ibadet ederler. Cuma günü hayırlıdır cuma gününe özel bir çok hadis ve ayet vardır.


Kayıtsız Üye
Peygamber bizim yaptıklarımızı yapmak zorunda deyil biz onun yaptıklarını yapmak yapmadıklarını terketmek zorundayız minibüs cep telefonu o zaman yoktu ama cuma o zamanda vardı bu zamanda

Okudunuz mu?  Salaten tefriciye yanlışlıkla az veya fazla okunursa salaten tefriciye olur mu?

neden hayırlı cumalar denir, hayırlı cumalar ne demek, hayırlı cumalar neden denir

Bu kategoride yer alan Nişanlılar arasındaki mesafe nasıl olmalı? (görüşme konuşma anlamında) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müslümanlar cuma günü neden “Hayırlı Cumalar” deyip tebrikleşirler? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.