Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:05
Sozler
Yönetici

Kadere iman ile ilgili Alimlerin sözleri

Kadere iman ile ilgili Alimlerin sözleri

Kayıtsız Üye
Kadere iman hakkında Alimlerin söylemiş olduğu anlamlı ve güzel sözleri yazar mısınız ?


Cevap: Kadere iman ile ilgili Alimlerin sözleri

Galus
Kadere iman ile ilgili sahabe sözleri
Cibril hadisinde de KADER den söz edilmektedir:

Yahya İbnu Ya’mer haber veriyor: "Basra’da kader üzerine (kaderinolmadığına dair (Hattabî, ilgili hadisin şerhi) ilk söz eden kimse Ma’bedel-Cühenî idi. Ben ve Humeyd İbnu Abdirrahmân el-Himyerî, hac veya umre vesîlesiyleberaberce yola çıktık. Aramızda konuşarak, Ashab’tan biriyle karşılaşmayıtemenni ettik. Maksadımız, ondan kader hakkında şu heriflerin ettikleri laflarhususunda soru sormaktı. Cenâb-ı Hakk, bizzat Mescid-i Nebevî’nin içindeAbdullah İbnu Ömer (radıyAllahu anh)’la karşılaşmayı nasib etti. Birimiz sağ,öbürümüz sol tarafından olmak üzere ikimiz de Abdullah (radıyAllahu anh)’asokuldu. Arkadaşımın sözü bana bıraktığını tahmîn ederek, konuşmaya başladım:

Okudunuz mu?  Allah'ın gücüne gider sözü neden kullanılır?

"Ey Ebu Abdirrahmân, bizim taraflarda bazı kimseler zuhur etti. BunlarKur’ân-ı Kerîm’i okuyorlar. Ve çok ince meseleler bulup çıkarmayaçalışıyorlar." Onların durumlarını beyan sadedinde şunu da ilâve ettim:"Bunlar, "kader yoktur, her şey hâdistir ve Allah önceden bunlarıbilmez" iddiasındalar." Abdullah (radıyAllahu anh):

"Onlarla tekrar karşılaşırsan,haber ver ki ben onlardan uzağım, onlar da benden uzak olsunlar." Abdullahİbnu Ömer sözünü yeminle de te’kîd ederek şöyle tamamladı: "Allah’a kasem olsun, onlardan birinin Uhuddağı kadar altını olsa ve hepsini de hayır yolunda harcasa kadere inanmadıkça,Allah onun hayrını kabul etmez."
Sonra Abdullah dedi ki: Babam Ömer İbnu’l-Hattâb (radıyAllahu anh) bana şunuanlattı, diyerek Cibrîl hadisi diye bilinen rivayeti aktarmıştır. Bu hadistegeçtiğine göre Cebrâil (a.s.) Peygamberimiz (asv)’e:

Okudunuz mu?  Muharrem Ayı ve Aşure Günü ile ilgili sözler

– "İman nedir?"diye sormuş, o da:
– "Allah’a, meleklerine, kitaplarına,peygamberlerine, âhiret gününe, hayır ve şerriyle kadere inanmandır." cevabını vermiştir.(bk.Müslim, "Îmân", 1; Ebû Dâvûd, "Sünnet", 15; İbn Mâce,"Mukaddime", 9).


iman ile ilgili sözler, kadere iman sözleri, kadere iman sözler

Bu kategoride yer alan Hz.Muhammed (s.a.v) in sağlık ile ilgili sözleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadere iman ile ilgili Alimlerin sözleri