Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:52
missa94
Abone

Mustafa islamoğlu – oje ile abdest alma hakkında

Mustafa islamoğlu – oje ile abdest alma hakkında

Kayıtsız Üye
mustafa islamoğlu oje ile abdest


Cevap: mustafa islamoğlu – oje ile abdest alma hakkında

Hoca
Oje ile Abdest ile ilgili soru ve mustafa islamoğlu hocanın fetvası

Sayın İslamoğlu, size olan sorum abdest alma usulü ile ilgili. Özellikle çalışan bayanların bakım yada süs niyetiyle (siz ne derseniz diyin) tırnağa sürdükleri oje ile abdest almaları uygun mudur?
Bu sorunun cevabı açık olarak Kur’an da belirtilmemekte yada benim bilgim bunla sınırlı. Birçok islam alimi derinin yada tırnağın suyla temas etmesi gerektiğini düşündüğünden çıkarılmalıdır diyor. Yalnızca sayın Süleyman Ateş, Kur’an daki Türkçe meali ile "Allah sizi zora koşmak istemez; ama sizi tertemiz kılmak ve nimetlerinin tamamını size bahşetmek ister ki şükredenlerden olasınız. (5:6)" ayetine dayanarak bunda bir mahsur olmadığını belirtmiştir.
Beni şüpheye sokan nokta ise oje altındaki kemik dokusu temiz olduğu sürece suyla temas şart olmamalı. Ayrıca kemik dokuyu deri doku olarakta düşünemeyiz. Yaşlılar için ayağa mes verme ( işlerini kolaylaştırmak için ) olabiliyorsa oje üzerindende mes verilebilir diye düşünüyorum. Ama yinede şüphe içerisindeyim. Sizin yorumunuz benim için önemli ve beni aydınlatacak. Çünkü sizin eleştirel düşünce anlayışınıza güveniyorum. Allah’a emanet olun.

Sayın talibe,
1. Abdest hem bir temizlik, hem namazın olmazsa olmaz farzıdır.
2. Oje ne temizliktir, ne de hayatın olmazsa olmazıdır. Bu açıdan bir zaruret olmayı bırakın bir hacet bile değildir. Estetik bir unsurdur ve aksesuardır.
3. Bir aksesuar için namazın zorunlu şartı olan abdesti yaralamak hem akla hem nakle uygun değildir.
4. "Allah sizin için kolaylığı diler zorluğu dilemez" ayetiyle bu mevzuun hiçbir alakası da yoktur. Allah bizim için kolay olan "cenneti" dilemiş, zor olan "cehnenemi" dilememiştir. Biz de bunu diliyorsak, bundan Allah değil biz kazançlı çıkarız.
Vesselam



MUstafa İslamoğlu

Bu kategoride yer alan Abdestin farzları kaçtır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mustafa islamoğlu – oje ile abdest alma hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.