Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:04
ibadetler
Yönetici

Peygamberlerden başkasına salât ve selâm getirmek/okumak

Peygamberlerden başkasına salât ve selâm getirmek/okumak

Hoca
Peygamberlerden başkasına salât ve selâm

Peygamberimiz dışındaki peygamberlere de sevgi ve saygı göstermek zorundayız. Bunun için, diğer peygamberlerin adı anıldığında onlara da salâtu selâm duası yapılır. Peygamberler dışındaki kişilere salât ifadesinin kulanılıp kullanılmayacağı konusunda, iki görüş belirtilmiştir:

Okudunuz mu?  Hac süresinin fazileti

1) Salâtın peygamberlere özgü oluşu: Müslüman ulemanın çoğunluğuna göre, salât bir simgedir (şiâr), peygamberlere özgüdür. Bu yüzden, peygamberlerden başkası için salât ifadesi kullanılamaz. Onlar için Arapçasıyla "rahimehullah" ya da "rahmetullahi aleyhi", Türkçesiyle "merhûm", "rahmetli", "Allah rahmet eylesin" gibi "rahmet" ifadeleri kullanılır. Sahâbe ve onlardan sonraki nesil olan tâbiîn için, Arapçasıyla "radıyellahu anhu", Türkçesiyle "Allah râzı olsun" saygı ifadeleri kullanılır; onlar için de "salât" ifadesi kullanılamaz. Çünkü salât, peygamberlerin simgesidir. Tek bir peygamberin adı anıldığında "aleyhi’s-salâtü ve’s-selâm"ya da kısaca "aleyhi’s-selâm", birden çok peygamber anıldığında zamir değişikliği yapılarak "aleyhimü’s-salâtü ve’s-selâm" ya da "salevâtullahi aleyhim" saygı ve dua ifadeleri kullanılır.

Okudunuz mu?  Ana-babaya iyilik etmenin fazileti

2) Salâtın genel oluşu: Bazı bilginlere göre ise, peygamberler dışındaki kişilere de saygı, sevgi ve iyilik ifadesi olarak kullanılabilir. Çünkü salâtın kök anlamı, duadır. Dua ise, peygamberlere de, peygamber olmayanlara da yapılır. Nitekim bizzat Hz.Peygamber (s.a.), "Allahım, Ebu Evfâ ailesine salât et" diye dua etmiştir. Bu konuda, Osmanlı Şeyhülislâmı Ebussuûd Efendi’nin şu güzel açıklamasını dikkate almak gerekir: "Peygamberler dışındakilere salât, bağımsız/doğrudan değil de dolayısıyla ve bağımlı olarak (peygamberimize/peygamberlere yapılan salâttan sonra ve onun kapsamı içinde) câiz olabilir, doğrudan salât ise mekruhtur. Çünkü salât, İslâm geleneğinde peygamberleri anmanın simgesidir. Nitekim, azîz ve celîl olmasına rağmen peygamberimiz için, ‘Hz.Muhammed Azze ve Celle’ ifadesini kullanmak câiz olmaz." Müslümanlar, bütün insanlar için şartlara ve kişilere uygun nezaket ve zarafet ifadelerini kullanırlar.

Okudunuz mu?  Cemaatle namaz 27 kat daha faziletli

Cevap: Peygamberlerden başkasına salât ve selâm getirmek/okumak

İZGEN
Peygamberlerden başkasına yapılamayan salatı şerif bazı kurallar dahilinde yapılabilir diyenlerde olmuştur peygamberler Allah tarafından seçilmiş,gönderilmiş müberek insanlardır


Yorum: Peygamberlerden başkasına salât ve selâm getirmek/okumak

Kayıtsız Üye
Hutbe peygamberimize selam olsun denildi salavat getirdim daha sonra ashabına selam olsun denildi bende o anlık" aleyhim selam"ın yalnızca peygamberlere söylendiğini unutarak aleyhim selam dedim . Yaptığımın hükmü nedir

Okudunuz mu?  Sebe, Fâtır, Yâsîn, Saffât, Sâd Ve Zümer Sûrelerinin faziletleri (Hadislerle)

Yorum: Peygamberlerden başkasına salât ve selâm getirmek/okumak

arifselim
Salatu selam dilemek peygamberlere de onların ashaplarına da getirilmesi caizdir. Bunun hükmü caiz olduğudur. Yani peygamber aleyhisselamın sahabelerini de salatu selama eklemen de bir sakınca yoktur. Salatu selamın em güzeli zaten şöyle getirilir:

Okudunuz mu?  Allah rızası için yemek yedirmenin sevabı

ALLAHumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim
Manası: Ey ALLAHım ! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle.(Rahmet et, selametlik ver.)


salat, salatu selam peygamberimiz disinda birine getirilir mi, Peygembere alesine salavat

Bu kategoride yer alan Nafile Namazların önemi ve Fazileti: Evvabin Namazı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberlerden başkasına salât ve selâm getirmek/okumak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.