Anasayfa
5 Eylül 2022, 12:30
sizden3
Abone

Allahın varlığı ile ilgili vesvese

Allahın varlığı ile ilgili vesvese

AdemAkbulut
Nasıl gelir vesvese onaylanırsa dinden çıkılmış mı olur içimden arasıra Allah dünyada ki en güzel varlık çünkü o evrenin yaratıcısı gibi sesler gelio vesvesemi bide bunun haşa küfürlü versiyonu gelio vesvesemi bir kaç aydır buna benzer sesler gelio içimden bilgilendirseniz sevinirim


Cevap: vesvese ile ilgili birkaç soru

İnanc
Güzel kardeşim dediğin olaylar banada oluyor isteksiz olarak sanki içinde birisi varmış gibi sürekli küfür ediyor ..

Bu vesvesedir.. Şeytanın insanları yoldan çıkartmak için kullandığı bir yöntemdir..

Bu gibi durumlarda.

1.Olarak Abdest alın
2.Olarak Nas-Felak-Ayelet Kursi gibi duaları okuyun
3.Olarak Küfür esnasında sürekli ALLAH’ı anın…

Saygılarımla


Cevap: vesvese ile ilgili birkaç soru

kardelen hırçın
çok doğru bu bana da sürekli oluyor.bende hep şahadet getiriyorum.bundan sonra abdest alıp söylediğiniz dualarıda okuycam teşekür ederim…


Cevap: vesvese ile ilgili birkaç soru

Fikir
Kardeşim vesvese şeytandan gelir doğrudur.Hele ki Allah’a küfür şeklinde ise.Böyle durumlarda size bir dua vericem şimdi onu okuyunuz.Bu dua onların yakınınıza yaklaşmasını engeller.

Rabbî enniy messeniyeş şeytanu binusbin ve azab. Rabbî euzü bike min hemezatiş şeyâtıyni ve euzü bike rabbî en yahdurun. Ve hifzan min külli şeytanin marid.


İnanc
Anlamı:Rabbim şeytan bana sıkıntı veriyor ve işkence yapıyor. Rabbim şeytanların kışkırtmalarından sana sığınırım; ve yine sana sığınırım onların çevremde bulunmalarından. Ve bütün reddedilmiş şeytanlardan koruduk.


ebediyyetyolcusu
Selamün Aleyküm

Şeytan insana akıl almaz fısıltılarla yaklaşır. Denildi ki eğer gelen vesveselere ehemmiyet verilirse kalbe yerleşir verilmezse siner büzülür ve tekrar fırsat kollar.

Allahu teala Kuranı Kerim’de iblisin vesveselerini ve ona karşı nasıl korunacağımızı bir çok ayelerde bildiriyor

De ki: İnsanların Rabbine sığınırım. (Nas Suresi, 1)
İnsanların malikine, (Nas Suresi, 2)
İnsanların (gerçek) İlahına; (Nas Suresi, 3)
‘Sinsice, kalplere vesvese ve şüphe düşürüp duran’ vesvesecinin şerrinden. (Nas Suresi, 4)
Ki o, insanların göğüslerine vesvese verir (içlerine kuşku, kuruntu fısıldar); (Nas Suresi, 5)
Gerek cinlerden, gerekse insanlardan (olan her hannas’tan Allah’a sığınırım). (Nas Suresi, 6)

Şayet sana şeytandan bir kışkırtma gelecek olursa, hemen Allah’a sığın. Çünkü O, işitendir, bilendir. (Fussilet Suresi, 36)

Eğer sana şeytandan yana bir kışkırtma (vesvese veya iğva) gelirse, hemen Allah’a sığın. Çünkü O, işitendir, bilendir. (Araf Suresi, 200)

Okudunuz mu?  İmanmnı ve ALLAH a olan inancımı kaybetmeye başlıyorum artık

Ayetlerde bildirildiği gibi insan Şeytanın şerrinden Allah’a sığınılması emrediliyor.
Bu Eûzubillahimineşşeytanirracim demekle ve Allahumme inni eûzu bike mineşşeytanirracim olur.

Bir de Allah’i sıfatlarıyla tanımamız lazım insan aklı onun yüceliğini ve büyüklüğünü kavrayamaz onu ancak sıfatlarıyla bilir gayba inanır.

Onlar, gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler. (Bakara Suresi, 3)


AdemAkbulut
Allah dünyada ki en güzel varlık çünkü o evrenin yaratıcısı bu vesvese sabah namazında dilim söyledim gibi me geliyor ama ben asla böyle demem bu vesvese geldikten hemen sonra ya dedidiysem ya kafirsem gibi sözler geliyor bu da vesvese biliyorum ama size doğrulatmak istiyorum siz ce de vesvese de mi


ebediyyetyolcusu
Selamün Aleyküm

Bırak bu düşünceleri Kardeşim ve şöyle düşün Allahu teala Alemlerin Rabbidir gözler onu idrak edemez ama o bütün gözleri idrak eder o ihata edilemez. Gaybın Anahtarları onun yanındadır ondan başkası gaybı bilmez o sinelerde saklı olanı bilir. O yerlerin göklerin eşsiz yaratıcısıdır mülkünde bir eşi ortağı yoktur. O dilediğini yaratır yoktan var eder herşey onun mülküdür. Onun evveli ahiri yoktur hep var idi sonsuz hayat sahibidir. O çok yücedir ve çok büyüktür.

Allah’ı böyle bil onu sıfatlarıyla tanı onun zatı hakkında düşünme sapıtırsın maazAllah.


Fikir
< Allah dünyada ki en güzel varlık çünkü o evrenin yaratıcısı bu vesvese sabah namazında dilim söyledim gibi me geliyor ama ben asla böyle demem bu vesvese geldikten hemen sonra ya dedidiysem ya kafirsem gibi sözler geliyor bu da vesvese biliyorum ama size doğrulatmak istiyorum siz ce de vesvese de mi >
Kardeşim şeytan(lar) çok sinsi varlık(lar)dır.İnsanı hiç anlamayacağı şekilde kandırabilir.Vesvese şeytanın insanın kalbine ilham etmesidir.İmanı ve maneviyatı zayıf kişiler bazen bu ilhamı rahmani zannedebilir.Hatta şeytan öyle sinsi bir varlıktırki maneviyatı yüksek insanları bile kandırabildiği olmuştur.Gelelim senin durumunda kardeşim verdiğim dua etkilidir sırf vesvese için değil içine doğan ilhamların yanlış olduğunu hissettiğinde bu duayı okuyabilirsin.

< Rabbî enniy messeniyeş şeytanu binusbin ve azabRabbî euzü bike min hemezatiş şeyâtıyni ve euzü bike rabbî en yahdurun Ve hifzan min külli şeytanin marid >


ademidris
Adem Akbulut, burada yazdıklarını okuduktan sonra sana cevap yazabilmek için ilk defa bir foruma üye oldum kardeşim.
buraya yazan arkadaşlar çeşitli çok güzel dualar ve tavsiyeler yazmışlar.

Okudunuz mu?  Hanım, benim penisimi ellediği zaman benden zevk suyu geliyor benim gusül abdesti almam gerekir mi?

ben başka bir şey söylemek istiyorum. bir hadis-i şerif mi büyüklerden birinin sözü mü artık tam hatırlayamıyorum fakat "vesvese kapısını aralamayınız" buyuruluyordu. sen biraz aralamış bulunuyorsun anlaşılan.

peygamber efendimize yeni müslüman olmuş biri gelerek vesveselerden şikayet etmiş, orada bulunan bir yahudi münafık ise yahudilikte vesvese olmaz demiş, peygamber efendimiz "ya ali buna cevabını sen ver" buyurmuşlar. ilmin kapısı hazreti ali efendimizde "hırsız boş eve girmez buyurmuşlar."

bir kimseye vesvese geliyorsa, bu kimsenin imanının kuvvetli olduğuna alametmiş. o yüzden onları ciddiye alma, ciddiye almadıkça inşAllah geçer. sen üzerinde durdukça daha da artacaktır, inşAllah böyle olmaz. dua eder dua beklerim kardeşim.


AdemAkbulut
Arkadaşlar sizden ALLAH RAZI OLSUN Şuanda artık verdiğiniz dualarla artık öncesi gibi pek öyle düşünceler gelmiyor aklıma inşAllah zamanla biter ademidris kardeşim umduğunu bulucaksın inşAllah sende umdurdurduğunu buldurursun güzel kardeşim


ademidris
gerçekten vesveselere kapılmış kardeşlerimize, kafana takma geçer desek de beyhude oluyor bazen.
benim akrabalarımdan bir ablada da vardı, saatlerce abdest alıyordu, Allah sabır versin vesveseli kardeşlerimize.
dua etmek lazım bol bol, şeytanın, nefsin hilelerine karşı evliyaların türbelerine gidip onların hürmetine dualar etmek lazım.
Allah hepimize şifalar versin, inşAllah.


İLİMCİK
Ey maraz-ı vesvese ile mübtela! Biliyor musun vesvesen neye benzer? Musibete benzer. Ehemmiyet verdikçe şişer, ehemmiyet vermezsen söner. Ona büyük nazarıyla baksan büyür. Küçük görsen, küçülür. Korksan ağırlaşır, hasta eder. Havf etmezsen hafif olur, mahfî kalır. Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir. Mahiyetini bilsen, onu tanısan gider…………..Zira şu vesvese öyle bir şeydir ki, cehil onu davet eder, ilim onu tardeder. Tanımazsan gelir, tanısan gider. Sözler ( 274 )


kişi
Ya bana uzun zamandır Allah’ın varlığı ile ilgili vesveseler gelmekte. Allah’ın varlığını kendi içimde kanıtlıyorum. Ama gün içinde yine stres oluyorum. Mesela Allah dualarımı kabul etti. İşte kanıt ama hala geliyor vesvese ya da ben öyle sanıyorum bazen o kadar düşünüyorum ki çok kafam karışıyor. Mesela Kuran-ı Kerim var ama o zamanki yıllarda indirildiği doğru mu veya bie beşerin yazmadığı mümkün mü diye falan aklıma böyle sorular geliyor. İnternetten araştırıyorum. Mesela yine bu sorduğum sorunun cevabını buldum ya o zamanda aklımdan ya doğru değilse doğruluğunu nereden bileceğim? gibi şeyler geliyor aklıma ben artık aklımda bunlarım olmasını istemiyorum Allah’ın varlığına tamamen inanmak istiyorum yardım ederseniz çok sevineceğim inşAllah geçer…

Okudunuz mu?  Bu yaşadıklarım sizlerdede oluyor mu?

Yassıada
Öncelikle merhaba. Tam olarak nasıl başlayacağımı bilmiyordum,geçen haftadan başlayacağım. Baya uzun olabilir çünkü bir yer atlamak istemiyorum Bayramın ya ilk ya da ikinci günü aklıma Allah’a imanla ilgili vesveseler geliyordu,vesvese olduklarını aklıma şeytanın verdiği vesveselerden sonra sanki çözüm yoluymuş gibi gelen düşüncelerimden anladım. Yani şeytan vesvese veriyor ardından ben bir şey düşünüyor daha sonra da biriyle konuşurmuşum gibi "Bak senden bunu bunu istiyor,aldırma." diyordum ya da içimden bir ses bana bunları söylüyordu. Vesveselerden kurtulmanın yolu onlara ehemmiyet vermemekmiş,kolay değil benim için çünkü ben zaten kişilere,şeylere,olaylara çok kolay takabiliyorum. Bir de bunlar geldi mi fena oluyor. Bir şekilde bu düşüncelerden kurtuldum ancak vesvese olmamalarına rağmen aklıma gelen kötü düşünceler ve kalbime gelen kötü hisler devam etti. Bunların vesvese olmadığını düşünüyorum çünkü kalbim rahatsız olmuyor,yani bu şeyleri düşünmemem hissetmemem gerektiğini biliyorum ama şeytanın vesveselerinde sizin düşünceniz olmadığı için kalp hemen rahatsız oluyor,sanki biri sizin yapmadığınız suçu size atıyormuş gibi bir his vesvese ama onlar öyle değil işte. O düşüncelerden ve hislerden Allah’a sığındım çünkü onları düşünmeye,hissetmeye devam edersem kesin sapıtırdım. İşlenilen günahlardan ötürü kalbin karardığını okumuş ve duymuştum,geçmişte de henüz şu an çok genç olmama rağmen heveslerime uyup veya nefsimi temize çıkarmak adına çok günah işledim,gerçekten kötü şeyler yaptın,o sapıtmaktan korktuğum düşünceleri ve hisleri işlediğim günahlara verdim. Ayrıca imanımından zayıf olduğunu düşünüyordum,işlediğim günahlar zayıflatmıştır dedim. Kaldı ki Allah’a inanıyordum,ibadet ediyordum ama O’nu tanımıyordum,tanımadığım için de layığıyla sevemiyordum. İbadetlerimi,dualarımı çoğu kez belki de hep sırf cehennem ya da Allah’ın verdiği nimetleri kaybetmeme korkusuyla yapmışımdır. Gerçek şu ki O’nu sevmedikçe iman etmiş olmuyormuşuz,ibadetleride ihlasla yapmak gerekmiş yoksa cehenneme atılırmışız. Allah’a O’na menfaat ya da iki yüzlülük için değil; bir kul ne için O’na kulluk ve ibadet etmeliyse onun için iman,kulluk ve ibadet edebilmesini bana nasip etmesi için dua ediyordum. Çok karışık anlatıyorum ama görüyorsunuz ya,imanda,kullukta eksiklerim vardı. Ben de bu eksiklikleri giderebilmek,O’nu tanıyabilmek ve kalben,ruhen şifa bulmak için planlar,programlar yaptım. Şu sohbeti dinle,Kur’an oku ve dinle,araştırmalar yap… Gelin görün ki böylesine planlar vs. yapmışken aklıma birkaç gün önce Allah’ın varlığıyla ilgili sorular gelmeye başladı. Vesvesedir yine dedim,kafama takmayacağıma söz verdim ancak kafaya takma sorunuma genel anlamda bir türlü çare bulamadım. Bu vesveseler aklıma gelince çok kötü oluyor aklım habire onlarla meşgul,sapıtmaktan korkuyorum,ölmeyi istemeye kadar birçok şeyi düşünüyorum. Sonra vesvesenin özelliklerini düşündüm bir de kendi düşüncelerimin. Kalbim başlarda rahatsızdı ama şimdi değil,hatta hiçbir sorunum yok. Tek sorun şu ki Allah’ın varlığında şüpheye düştüm,O’nu bir türlü kendime ispatlayamıyorum,internetten araştırıyorum,yazılar okuyorum,yok! İslam akıl ve mantık dinidir çerçevesinde başta insanların Allah’ın varlığını ve birliğini anlayabilmebilmeleri amacıyla somut örnekler var ama yine olmuyor.. Mesela üstümüzdeki elbisenin bile bir yapanı varsa,bu evrenin de bir yaratıcısı vardır,elbise bile tesadüfen oluşmaz. Malzemeleri ortaya koysan olmasını beklesen elbisenin,nalzemelerii oraya koymak bir yapanın yapmasını beklediğine kanıttır zaten, sence şu elbise tesadüfen olur mu mesela diyorum birden aklıma "Olur." düşüncesiyle birlikte iğnelerin kumaşların,makasların vs. havada uçuşup diktiği gibi saçma saçma şeyler geliyor. Olmuyor sanki ya,inanmak istiyorum ama neden inanmıyorum??. Ateist bile "Aklını mı yitirdin,bu elbise tesadüfen ya da kendiliğinden nasıl oluşsun,terzisi olur elbet.Güldürme beni" der…Aklı mantığı kullansak Allah’ın varlığını bulabileceğimiz,aksi takdirde aklı mantığı atma gibi bir durumun olduğu yazıyor,akılsızlık etmek istemiyorum ama durum bu! Kaldı ki ateist bir insan neden olmayan bir ilaha ibadet edeyim ki der,ibadet etmez. Benim de yer yer geçiyor bu düşünceler aklımdan ama yine ibadet ediyorum,hatta dua bile ediyorum ama dualarım hep "Ya varsa Allah,vardır belki et sen." kafasında… Kafamda sorular,şüpheler,inançta zayıflıklar var ama ben bunları es geçerek yine İslam dininin emrettiğini yapmaya çalışıyorum. Neyim ben??? Ateist diyeceğim,Allah’a inanma,ibadet etme ihtiyacı duyuyorum. İman ettim,Müslüman’ım desem Allah’la, Kur’an’daki ayetlerle ilgili şüpheler.. Kaldı ki bir cehenneme gitmek istemiyorum,sonsuz azap çekmek istemiyorum bir de cehennemi hafife alıp "Gideyim ya bana ne!" diye şeyler düşünüyorum. Allah’a dua etmek istiyorum benim için belirsizliğe dua edemiyorum,samimi bir şekilde kalbimden gelmiyor,yapamıyorum. "Belirsizlik" diye yazarken de haşa diyorum… Anlamıyorum ki n’oluyor?? Lütfen bana yardımcı olun,çok saçma bir durumdayım,iman etmek,inanmak,şüphe duymamak,İslam’ın her şeyini güzel ve doğru bulmak istiyorum ama halim bu! Dinin yasaklarımdan kaçınmaya çalışırken şimdi o yasakları yapmak çok kolay geliyor. Aslında kafir oldum da,dinle ilgili alışkanlıklar edindiğim için onları da bırakamıyor muyum, yoksa başka bir durumda mıyım?

Okudunuz mu?  Her İşim Zor Oluyor

Tevbe
Kardeşim yazının tamamını okudum, öncelikle allah-ü Teala kalbine en yakın zamanda ferahlık buyursun. Sen allah-ü Teala’nın varlığına inanıyorsun ve sakın kafir oldum diye düşünme kafir değilsin Elhamdülillah. Sen allah-ü Teala’yı anlamaya çalışıyorsun bu da biz gibi aciz kulların becerebileceği bir şey değil. Neden dersen şimdi 3 boyutlu bir yaşamda bizim mantığımız 2. ve 1. boyutu anlamaya yeter ama 4. boyutu anlayamayız çünkü o bizim bir üst kadememizdir. allah-ü Teala da vardır ancak onu anlamak ve tanımak iman edenlere inşaAllah cennette nasip olacaktır. İbadetlerimizi arttırıp imanımızı kuvvetlendirelim inşaAllah. Namazı allah-ü Teala ile olan bir buluşma olarak düşünüp huzuruna çıkmış edası ile kılalım. Allah bizlere af buyursun

Okudunuz mu?  Güsul abdestinde kulak kıvrımları ve burundaki kirler

bbgbbg
Kardeşim vesveseler gelince Allah’a sığınman gerekirdi ama anladığım kadarıyla imanım iyiyse vesvese gelmez imanım zayıfsa veya imanım yoksa vesvese gelir kafasındasın biraz.Şunu ifade etmeliyim ki bir kişinin iman edip edememesi Allah’ın (azze ve celle) takdiridir.Yani olayı "ben" leştirerek şeytana uymuşsun.
Bir şiir vardı internette şu mısraları aklıma geldi ;
Ey gönül kurtuluşu , felahı
Amelden mi sandın ?
Şairin dediği gibi iman edip ahirette kurtulmayı amelden mi sandın? Allah(azze ve celle) istemedikçe iman edemeyiz.O yüzden aklına gelen vesveselerde kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım de kardeşim.

İkinci olarak Kur’an’ın mucizelerine bakabilirsin insana iyi gelebiliyor.Bunlarda iman oturana kadar inşaAllah işe yarar.Benden sana tavsiye youtube dan bakara suresi yaz arapça okunup ekrana türkçe mealinin geldiği videolar var. Örn nasser al qatami ve ebu bekir şatiri bunları dinle zaten Allah (azze ve celle) kendinden görmediği halde sakınanları Kur’an ile hidayete erdirir inşaAllah. Sen şüphelerine rağmen Allah’tan korkuyorsun.Kur’an’ı okuyunca inşaAllah göreceksin ki bu kitap Alemlerin Rabbinden başkası tarafından yazılamaz.
Yani uzun lafın kısası rahatla biraz Allah’a(azze ve celle) güven zaten iman rtmen gerekiyorsa o seni doğruya ulaştırır kardeşim benim. Ayrıca şuan kendini araştırma aşamasında gör ve kendini suçlama.Çünkü inşaAllah doğruyu bulup bir daha dönmemek üzere iman edeceksin.

Okudunuz mu?  Aşure günü alışveriş yapmak bidat mıdır

Yassıada
Bilmiyorum iman edip etmediğimi. Dua ediyorum ama bir samimeytsizlikle,kalpten gelmiyor. Zorlamaya çalışıyorum kendimi. Tam olarak iman ettiğimi hissetmediğim bir ilaha yalvarmakta an oluyor saçma geliyor. Varlığını ve birliğini tam olarak kavramayıp anlamadığınıza ibadet etmek,dua etmek,O’nun indirdiğinr iman edilen kitabı okumak zorlaşmaz mı insan için?? En sonunda "İnanmıyorum ama bir de bunları yapıyorum vakit kaybediyorum resmen." diye düşünmez mi insan?? Şu düşüncelerle bile ibadet etmeye çalışsam iyi tamamen bırakmaktan korkuyorum çünkü "İman etmediğine niçin kulluk edesin?" gibi düşünceler geçmiyor değil.

Bu arada Nasser al Qatami’nin Bakara Suresini okuduğu videoyuyu buldum,mealli de üstelik ancak bu orjinalde Youtube kanalı için hazırlanmamıştır herhalde,nereden alındığını da bulamadım. Videoda telif söz konusu değildir değil mi yasal olmayan bir şey yoktur herhalde??


bbgbbg
Yok zaten parayla yapılmıyor ki Nasser al Qatami okumuş Türkiyeden biride arkasına Türkçe meal eklemiş.Nasser al Qatami bunun ticaretini yapsa ozaman izinsiz videoyu alıp Türkçe meal eklemek girerdi telife.İçin rahat olsun yani dinle bide sadece Bakara ile kalma bütün sureleri oku iyice bak düşün Kur’an anla inşaAllah.


Yassıada
İnşaAllah. Ama düşüncelerimin gittikçe kötüleşmesinden korkuyorum,şirk koşmaktan korkuyorum örneğin… Bir şeyin yaratılışını incelerken siz ondaki mucizeyi görebilirsiniz mesela ama ben de bi’ sebeplere dayandırma başlıyor sanki… Bir meyveyi düşünün mesela, siz çok güzel o meyvenin mucizevi bir şekilde yaratıldığını düşünebilirsiniz,ben öyle düşüneyim diyorum aklımdan hemen "Şöyle olursa böyle olur e zaten." gibi şeyler geçiyor. İşin sonu kötü olacak gibime geliyor 😞


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm kardeşim oncelikle şeytandan yaratılandan yaradana Allah’a Sığın şu hadiseye bir bak
Peygamber Efendimizin (aleyhisselam) sohbetlerini; başka dinden olanlar, müşrik ve hatta dinsizler de gelip dinlerlerdi. Bazen soru sorup, iki cihan serverinden cevap alırlardı. Yine böyle bir sohbette, eshab-ı kiramdan birisi, izin isteyip; kendisine devamlı şekilde arız olan vesveseden şikayet ederek bunun sebebini ve bu halden nasıl kurtulabileceğini sordu.
Sohbette bulunan bir Yahudi; Bu sualin cevabını ben verebilir miyim? dedi. Herkes merak içinde Yahudiye döndü. Yahudi; Bizim dinimizde hiç vesvese yoktur! Gel, bizim dinimize gir ve bu dertten kurtul! dedi.
Peygamberimiz (aleyhisselam) tebessüm buyurarak, Hz. Ali’ye seslendi ve; Ya Ali, kalk ve bu suali sen cevapla buyurdu.
Hz. Ali (r.a.) ayağa kalkarak şöyle dedi: Hırsız boş eve girmez! (Yani, bu Yahudi henüz imanla şereflenmedi ki, şeytan onunla uğraşsın ve ona vesvese versin!..)

Okudunuz mu?  Mukallid kimdir? Mukallit kime denir?

Meyveli ağaç taşlandığı, hırsız mücevher olan eve girmeye çalıştığı gibi, şeytanın işi de imanlı olanlarla ve ibadet yapanlarladır…

Birde bedüzzamdan bak istersen tamamını okumak istersen internetten bakarsın Allah yardımcı olsun…

EY MARAZ-I VESVESE İLE MÜPTELÂ! Biliyor musun, vesvesen neye benzer? Musibete benzer. Ehemmiyet verdikçe şişer; ehemmiyet vermezsen söner. Ona büyük nazarıyla baksan büyür; küçük görsen küçülür. Korksan ağırlaşır, hasta eder; havf etmezsen hafif olur, mahfî kalır. Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir; mahiyetini bilsen, onu tanısan, gider.

Öyle ise, şu musibetli vesvesenin aksâm-ı kesiresinden kesîrü’l-vuku olan yalnız Beş Vechini beyan edeceğim; belki sana ve bana şifa olur. Zira şu vesvese öyle birşeydir ki, cehil onu davet eder, ilim onu tard eder. Tanımazsan gelir, tanısan gider.

BİRİNCİ VECİH – BİRİNCİ YARA

Şeytan, evvelâ şüpheyi kalbe atar. Eğer kalb kabul etmezse, şüpheden şetme döner. Hayale karşı şetme benzer bazı pis hatıraları ve münâfi-i edep çirkin halleri tasvir eder. Kalbe Eyvah! dedirtir, ye’se düşürtür. Vesveseli adam zanneder ki, kalbi, Rabbine karşı sû-i edepte bulunuyor. Müthiş bir halecan ve heyecan hisseder. Bundan kurtulmak için huzurdan kaçar, gaflete dalmak ister. Bu yaranın merhemi budur:

Bak, ey biçare vesveseli adam! Telâş etme. Çünkü senin hatırına gelen şetim değil, belki tahayyüldür. Tahayyül-ü küfür, küfür olmadığı gibi; tahayyül-ü şetm dahi şetm değildir. Zira, mantıkça, tahayyül, hüküm değildir. Şetm ise hükümdür.

1 : Ey Rabbim, şeytanların vesveselerinden Sana sığınırım. Onların yanımda bulunmalarından da, ey Rabbim, Sana sığınırım. Mü’minûn Sûresi, 23:97-98.

Hem bununla beraber, o çirkin sözler, senin kalbinin sözleri değil. Çünkü senin kalbin, ondan müteessir ve müteessiftir. Belki kalbe yakın olan lümme-i şeytanîden geliyor. Vesvesenin zararı, tevehhüm-ü zarardır. Yani, onu zararlı tevehhüm etmekle, kalben mutazarrır olmaktır. Çünkü hükümsüz bir tahayyülü hakikat tevehhüm eder. Hem şeytanın işini kendi kalbine mal eder; onun sözünü ondan zanneder. Zarar anlar, zarara düşer. Zaten şeytanın da istediği odur.

Okudunuz mu?  Ben yaratılmayı istemedim ki ibadetle mükellef tutulayım?

Yassıada
Peki ehemmiyet vermemeyi nasıl başarabilirim? Düşünmemeyi çalışarak mı yoksa aklıma geldiğinde hiç aldırmayarak hiç bir şey yapmayarak mı? Ya da başka bir şeyi düşünmeye çalışarak mı?


Tevbe
Kendine başka bir dert edin kardeşim, kendine boş vakit bırakma, namazlarını cemaat ile kılmaya özen göster, sohbetlere katıl, her gün bir sayfada olsa Kuran-ı Kerim okumaya gayret et, tefsir oku, biz ne dersek boş sen oturup saatlerce allah-ü Teala’yı anlamaya çalışırsan işin içinden çıkamazsın bu yüzden biz varlığına inanırız ancak O’nu anlamak, tanımak bu dünyada bizim aklımızı aşar inşaAllah O’na layık kul olabilirsek cennette anlayacağız. allah-ü Teala yüreğine ferahlık buyursun kardeşim.


Yassıada
Teşekkür ederim cevaplarınız için,inşaAllah işe yarar da kötüleşmem.


Kayıtsız Üye
Merhaba kardeşlerim. Geç yaşta(24) namaza ve Kuran’a yeni başlayan biri olarak yaradan ve alakalı konular hakkında çok ağır vesveselerim oldu. Hayatımın bir parçası haline bile geldi diyebillirim namaza başladıktan sonra ve bu duruma artık alıştım şeytandandır deyip geçmeyi öğrendim. Bu vesveseler başladıktan sonra istimna (zorunluluktan) yaparken de 1 veya 2 kere bu vesveselerle uğraştım ve istimna sırasında olması çok ağırıma gitti ertesi gün tövbe ettim çok şükür artık önceki vesveselerim de gitti. Vesvesenin hiçbir şekilde günah sebebi olmadığını biliyorum çok araştırdım, ayrı olarak istimna vb durumlardaki vesveselerle alakalı bir istisna duruma da rastlamadım . Bir de size danışayım istedim her ne kadar bu gibi şeylerin paylaşılmaması gerektiğini bilsem de bu istisnai durum hakkında bir dayanak kaynak bulamadığım için soruyorum


misafir1
vesvesenin çeşitli nedenleri olabilir. birincisi bilgi eksikliği olabilir, ikincisi ise düşünce olarak akla gelen vesveseler olabilir. insanın korktuklarıyla istedikleriyle meseleler arasında, bir o tarafa bir bu tarafa savrulmasıdır. insanın çeşitli vesveseleri olabilir ancak şu var ki düşünmekle olmuyor o işler. insanın ne düşünerek kendi yanlışlarını veya kendi amellerini kendine süslememesi gerekir, ne de kendini suçlayıp oradan oraya savrulmaması veya faydasızca bir çözümsüzlüğün içinde kaybolmaması gerekir. kaldı ki vesvese bir düşüncede değildir, akla gelmek de değildir; akla esmekdir, oyuncak olmakdır. insanın yapması gereken bunu ciddiye bile almaması, üzerinde bile durmamasıdır.


Kayıtsız Üye
Haklısın kardeşim senin dediklerini normal zamanda ve namazda oturtmuştum birebir yani esip geçiyordu takmıyordum ama istimna sırasında olması yani halihazırda günah işlerken haşa yaradan hakkında küfri düşünce geçmesi biraz şeytanın asıl oyununa gelmek gibi oldu . zira istimna onun oyun alanı ve beni oraya çekmeyi başarıp bir de vesvese verince üstümde çok etkisi oldu . ama bu da vesile oldu istimnaya da tövbe ettim vesveselerim de gitti Allah’a şükür şu içimdeki vicdan azabı da yavaş yavaş gider inşAllah

Okudunuz mu?  Cünüpmüşüm hissi var ne yapmalıyım

misafir1
Allah avc kuran ı kerim de bir şeye yemin ediyorsa veya örnek veriyorsa muhtemelen edilmiş olan yemin, sonrasında anlatılanların delili olur. mesela zamana yemin olsun ki, insanlık hüsrandadır buyurulmuşdur. zararı ziyanı ne gösterir, zaman. Allah avc kendini kınayıp duran nefse yemin ettikden sonra da kıyamet gününden haber verir. aslında vicdan, herkesin içinde bulunan bir alarm sireni gibidir ancak insan bunu duymazdan gelmeyi ve bunu susturmayı seçer. hidayeti dörde ayıranlar olmuş… birincisine, insanın içine yerleştirilmiş olan insanın bundan yüz çevirdiği zaman insanda belli belirsiz izi kalan emanet diyebileceğimiz, doğruyla yanlışı ayırdetme özelliği; ikincisine, kitaplarla ve elçilerle gönderilen yol gösterme hidayeti; üçüncüsüne, Allah a ibadet olan kul olma hidayeti; dördüncüsüne de cennete götüren hidayet demişler. yine bilinçle farkındalığın arasındaki farka değinmişler… farkındalığın duyu organlarıyla alınan veriler olduğu, bilincin ise aklın bunları işlemesi ve buna göre hareket etmesi olarak tarif etmişler. bilinçli insanların da yaptıklarının hesaplarını verebilecek kimseler oldukları söylenmiş. demek istediğim biz bazı şeylerin ancak farkına varıyoruz ve ayıktığımızı zannedebiliyoruz halbuki yapmamız gereken basit olarak buna göre hareket etmekdir. aslında böyle yapmak, aforizma kasmakdan her şeyle mücadele etmekden çok daha basittir ve sonuç vericidir. diğerleri sonuçsuzdur faydasızdır. ancak bazen vicdan azabı başka olur, kendini suçlamak kendini tenkit etmek kendine eziyet etmek başka olur; insanın kendi muhasebesini yapıp kendisini düzeltmesi güzelleştirmesi başka olur. insanın kendisine eziyet etmesinin bir faydası yokdur, aksine insan kendisini suçladığı zaman bunu düzeltmediği şeylerin mazareti olarak kendine gösterir. kendi mi üzüyorum ya, ben de sıkılıyorum ya daha ne yapayım der. halbuki düzeltilmesi gereken şeyler basit ve açık olurlar. insanda dilediklerinden ihtiyaçlarından başlayarak bunları yapabilir. yani bence aslında çok da triblere girilecek bir şey yok, baya kuluz işte bu kadar, islam da hakikaten hakmış. insan (sertleşmeden) istikametini doğrultmaya, kendi muhasebesini yapmaya, niyetlerini salihleştirmeye, ahlakını güzelleştirip kendisini süslemeye bakabilir ancak vesvese zaten bir nevi oyuncak olmakdır, bunun dışında da suçlamalara suçlanmalara vicdan azablarına gerek olduğunu düşünmüyorum. oyalanacak bir şey yok kardeşim, hesab gününe doğru gidiyoruz ve hayatını yaradılış gayesi etrafında şekillendirip, haramlardan ve çirkinliklerden uzak durmak da; insanın derli toplu bir hayat sürmesine ve temizinden olduğu kadar gönlünce hazırlıklı bir şekilde varış yerine varması anlamına geliyor. bunun dışındakiler de nankörlük ve üzerine küstahlıkla, çirkinliklerle dolu rastgele bir yaşam sürmeyi peşi sıra getiriyor ve akıbetleri de hüsran oluyor.

Okudunuz mu?  Cenneti kazandıran ameller nelerdir?

Kayıtsız Üye
Çok güzel yazmışsın kardeşim belki de dediğin gibi fazla kafaya takıyorumdur. yanlış bir hayat yaşayan üniversite öğrencisinden aniden 5 vakit namaz kılıp kuran okuyan bir insana dönünce daha önce olmayan huzurlu bir hayatım oldu ama bu bahsettiğim vesveseler aklımı çok kurcalamaya, yaradan ile alakalı böyle günah zamanda günah düşüncelerin aklıma gelmesi de içimi yemeye başladı bildiğin.Ne olursa olsun dediğin gibi yapıp Allahın takdirine bırakmak en iyisidir diye düşünüyorum. sonuçta O her niyeti ve yapılan işi hakkıyla bilir


misafir1
mesela şöyle düşün kardeşim. hayırlı gönlünce bir kadın buldun evlendin veya koşturdun kovaladın hayırlı bol kazançlı işlerde muvaffak oldun, hayır hasenat o biçim gitti, yetiyor mu ? yetmiyor. insan aradan on seneler de geçse, Allah korusun şeytana veya yanlış kimselere uyabiliyor, çirkin ve akılsızca hareket edebiliyor ve on yılların birikimlerini kısa süre içerisinde heba edebiliyor. peki bunun çaresi insanın başını iki elinin arasına alıp oturması, ne yapacağını bilmemesi, kafayı takması, elinin ayağının titremesi midir ? hayır bu da değildir. bunun çaresi insanın sorumluluklarını üstlenmesi, aklı başında meselelerin tabiatlerine uygun gönlünce iş yapması, şeytanın giriş kapılarını kapatmasıdır. olduğu kadar artık nimetlerden de olduğu kadar faydalanmasıdır.


Allahın varlığı hakkında vesvese, Allah ile ilgili vesvese, Allah ilgili vesvese

Bu kategoride yer alan İnsanlar cin görebilir mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allahın varlığı ile ilgili vesvese Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.