Anasayfa
30 Haziran 2023, 23:43
missa94
Abone

Âlem-i Emir Ne Demektir?

Âlem-i Emir Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Âlem-i Emir Ne Demektir?


Cevap: Âlem-i Emir Ne Demektir?

Galus
Alemi emir

Âlem hakkında yapılan değişik sınıflandırmalardan biri: Halk ve emir âlemi.
Emrin iki mânâsı var: İş ve kumanda. Âlem-i emir denilince daha çok emrin ikinci mânâsı üzerinde durulur.

Okudunuz mu?  Kuranı kerimde biz her şeyi çift yarattık demesi

Emir âlemi de, halk âlemi de mahlûktur. Şu var ki halk âlemi, emir âlemiyle idare ediliyor. Emir âlemi, zamana ve mekâna bağlı değil. O halde, bu kâinatın görülen ciheti halk âleminden, onun idaresiyle ilgili kanunlar manzumesi ise emir âlemindendir.

Yerçekimi kanunu emir âleminden, toprak ise halk âlemindendir. Güneş halk âleminden, cazibesi ise emir âlemindendir. Beden halk âleminden, ruh ise emir âlemindendir.

Okudunuz mu?  Camide ne yapılır? camide neler yapılmamalı?

Üstad Hazretleri mevcut ruhun da makûl kanunlar gibi âlem-i emirden olduklarını beyan etmekle bu konudaki farklı düşüncelere açıklık getirir.
Yine, kalb de bir arştır demekle, arşın emir âlemine merkez olduğuna işaret eder. Bedenin idaresiyle ilgili emirler nasıl kalbden çıkıyorsa, bütün âlemler de arştan idare ediliyorlar.

Okudunuz mu?  Ettehiyyatü duasının hikayesi

Bir yere gitmek istediğimizde, bu istek kalbimizden doğar. Akıl oraya nasıl gideceğimizi plânlamaya başlar. Ve ayaklar irademizin emrine uyarak istediğimiz yere doğru yol alırlar. İşte insandaki bu küçük misâlin, hayâlimizin alamayacağı kadar ulvîsi ve genişi, arş ile kâinat arasında geçerlidir.

Okudunuz mu?  Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim manası nedir?

Bazı zâtlar emir âlemini, halk âleminde tasarruf eden melekler âlemi olarak tefsir etmişlerdir.

Bu kategoride yer alan İstişare Nedir ve Nasıl Yaplmalıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Âlem-i Emir Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.