Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:41
missa94
Abone

Allah İçin Sevmek Ne demektir?

Allah İçin Sevmek Ne demektir?

Kayıtsız Üye
Allah İçin Sevmek Ne demektir?


Cevap: Allah İçin Sevmek Ne demektir?

Şema
Allah İçin Sevmek Ne demektir?

Soru: Allah için sevmek ne demektir? Müslüman her günahı işleyebilir; ama asla yalan söylemez ne anlama gelmektedir?

Cevap: Allah için sevmek Allah namına, Cenab-ı Hakkın hesabına sevmek demektir. Sevgi Cenab-ı Hakkın hesabına ve muhabbet-i Rahman nâmına olmalıdır. Böyle olursa dünyada ve ahirette güzel neticeleri olur. Elemsiz bir lezzet alır ve kedersiz bir zevke medar olur.

Okudunuz mu?  Erkek arkadaşımla oruçluyken öpüşürsem orucum bozulur mu ?

Herkes sevgisinin Allah için olduğunu ve Allah rızası kastettiğini iddia eder. Ama bu sevgi ölçülü olmadığı ve Allah’ın istediği ve razı olduğu şekilde olmadığı için makbul olmaz. Hıristiyanların Hz. İsa’ya ve Rafızîlerin Hz. Ali’ye (ra) sevgisi boş bir sevgi olduğu malumdur.

Okudunuz mu?  Anlamıyla uyumuyla güzel kız ismi arıyorum

Allah için sevginin ölçüleri vardır. Öncelikli olarak bir menfaat karşılığı olmamalıdır. İkincisi Allah’ın emri istikametinde bulunmalıdır. Mesela, leziz taamları ve güzel meyveleri Cenab-ı Hakkın ihsanı ve Rahman-ı Rahimin in’âmı ve ikramı olarak sevmeliyiz. Bu sevginin nefis hesabına olmadığının alameti ve ölçüsü meşru dairede kanaatkârâne kazanmak ve mütefekkirâne ve müteşekkirâne yemektir.

Okudunuz mu?  Abdestim baldızımdan bozulurmu yada abdestim kimler tarafından bozulur

Evlâdını Zat-ı Rahmân-ı Kerîmin hediyeleri olduğu için şefkatle ve merhametle onları sevmek ve muhafaza etmek ve vefatlarında sabır ile şükretmektir. Dost ve ahbapları iman ve amel-i Salih sebebi ile sevmek imanı ve Salih ameli sevmektir ve Allah hesabınadır. Enbiya ve evliyayı Allah’ın makbul kulu oldukları için sevmek Allah için sevmektir. Hayatı Allah’ın ihsanı olarak bilmek ve Allah’ın emrini yerine getirmek için o hayatı istihdam etmek Allah hesabına sevmektir. Gençliği Allah yolunda ve ilim yolunda geçirmek ve ibadete yönlendirmek, terbiye etmek Allah namına gençliği sevmek demektir. Baharı Allah’ın isimlerinin tecelligahı olarak görmek ve ibretle bakmak Allah için baharı sevmek demektir. Dünyayı ahretin tarlası olarak görmek ve ahret hesabına dünyaya bakmak ve çalışmak Allah için dünyayı sevmek demektir. Mahlûkatı da ne güzel diye değil, ne güzel yaratmış Allah diye sevmek Allah namı hesabına sevmek demektir. (Sözler, 2004, s.1040-1050)

Okudunuz mu?  Dini kısa hikayeler

İşte Allah için sevgi budur. Bediüzzaman’ın Sözler mecmuasının 32. Sözünde tafsilatı vardır. Peygamberimiz (sav) Allah’ın öyle kulları vardır ki onlar peygamber ve şehit olmadıkları halde peygamberler ve şehitler onlara imrenirler. Onlar aralarında bir menfaat kaygısı olmadığı halde Allah için birbirlerini sevenlerdir. Onların yüzleri nur gibidir ve nurdan minberler üzerinde otururlar. Herkes mahzun ve korku içinde oldukları zaman onlar korkmayacak ve hüzne kapılmayacaklardır buyurur. Bu hadis de Allah için sevgi ve muhabbet besleyenlerin Allah katındaki derecelerini anlatmaktadır.

Okudunuz mu?  Abdest aldıktan sonra makyaj yapıp namaz kılmak

İkinci sualinizin cevabı ise şudur ki, Müslüman nefisten kaynaklanan ve menfaat kaygısı ile pek çok günahlara girebilir. Çevre ve arkadaşları onu pek çok günahlara sokabilir. İçki içer, hırsızlık yapar, haram yer vs. Ancak mü’min Yalan söylemez. Çünkü yalan her zaman kâfir ve münafık alametidir.

Okudunuz mu?  Terazi (mîzân) burcu nedir? Burç tarihi ne zaman?

Küfür ve inkâr tam bir yalancılıktır. Mü’min bu nevi yalana asla tevessül etmez. İman ile küfürden kaynaklanan yalan bir mü’minin kalbine asla yer etmez. Zira kizb, yani yalan küfrün esasıdır, nifakın birinci alametidir. Kudret-i ilâhiyeye iftiradır, hikmet-i Rabbaniyeye zıttır. Ahlâk-ı âliyeyi tahrip eden yalancılıktır. Sahabeyi o yüce makama çıkaran doğruluk olduğu gibi, Müseyleme-i Kezzabı âleme rezil ve rüsvay eden yalancılığıdır. (İşâratu’l-İ’câz, 2006, s. 152)

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebi islam hukuk kitapları nelerdir

Bu nedenlerle mü’min yalana ve yalancılığa asla tevessül etmez. Peygamberin sıfatı ve özelliği olan sıdk ve doğruluktan ayrılmaz.

Etiketler: Allah için sevgi Allah için sevmek Günah Yalan İman Küfür

fikirbahçesi

Bu kategoride yer alan Kişinin evleneceği kişi kaderi midir? yoksa kendi seçimimiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah İçin Sevmek Ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.