Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:42
missa94
Abone

İhsan-ı ilahi nedir?

İhsan-ı ilahi nedir?

Kayıtsız Üye
Ihsan-ı ilahi nedir?


Cevap: Ihsan-ı ilahi nedir?

m.deniz
İnsanın bütün kazanımları ihsan-ı ilâhîdir. Allah vergisidir. Biz layık olmadığımız halde Yüce Allah merhametinden ve lütfundan bizleri seçmiş ve nimetlerinin envaı ile bizlere merhametini göstermiştir. Her insan Allah’ın rahmetine ve lütfuna mazhar olarak hayata gelir ve yine Allah’ın rahmet ve lütfu ile hayatını devam ettirir. İnsan bunu iman ile bilir. İman etmeyen yine aynı rahmet ve lütfa mazhar olarak hayatını devam ettirir; ancak nankörlük ettiği için şayet iman ve tövbe etmeden ölürse o zaman ahirette inkâr ve nankörlüğün cezasını görür.
Bu işin tüm insanlara bakan yönü…

Okudunuz mu?  Cünüp iken hiçbir iş yolunda gitmez diyorlar bu doğrumu ?

İhsan-ı İlâhinin İman ehline ve Nur talebelerine bakan farklı yönleri da vardır. Yirmi dördüncü sözün beşinci dalının ikinci meyvesi bu meseleyi güzelce izah etmiştir. Yine Yirmi dördüncü Mektubun Birinci makamının Birinci Remzi meseleye gayet güzel açıklık getirmiştir.

Yine İnsanın anlatıldığı 23. Sözün 2. Mebhasının 3. ve 4. Nüktesinde insanın nasıl zayıf bir mahlûk olduğu anlatılmaktadır. Buralara bakılmalıdır.

Okudunuz mu?  Zulüm görenin okuyacağı dua

Bütün nimetler İhsan-ı İlahi iken ve bunların şükründen aciz durumda bulunduğumuz gerçeği yanında bir de Risale-i Nur gibi bir hizmetin içinde bulunmak büyük bir mazhariyettir. İnsanlara İman esaslarını öğretmek, ahretini kazandırmak gibi bir hizmet elbette bizim ihtiyarımız ile olamaz. Hidayet Allah’tandır ama bunu yine Allah peygamberleri ve Salih kulları eliyle ve diliyle yapmaktadır. Dolayısıyla bu hizmette bulunmak büyük ihsan-ı ilâhidir. Bu zamanda insanların hidayetine vesile Risale-i Nur’dur. Bunun için O Mehdi dir. Allah hidayetini bu şekilde insanlara ulaştırmaktadır. Bunun için de aciz ve fakir risale-i nur talebelerini seçmiştir. Bir insanın imanını kurtarmak üzerine güneşin doğup battığı yerlere sahip olmaktan daha değerlidir.

Okudunuz mu?  Kurana Göre Kafirlerin özellikleri

Bir padişahın yanında vezir olmak çalışmakla olmaz. Padişahın seçimi ile olur. İster bir valiyi seçer veya bir kumandanı seçer. Yanına alır. Bunun için vezirlik ihsan-ı şahanedir. Ama bir kaymakam ve vali olmak çalışmaya bağlı olabilir. Bunun için de kişi 20 yıl okur. Layık olur, imtihanlarını başarır önce Hukuk okur, sonra Kaymakam olur, sonra terfi eder Vali olur. Ama vezir olmak, nazır ve bakan olmak yüzlerce veya binlerce valinin içinden padişahı ve başbakanın seçimi, yani ihsanı ile olur.

Okudunuz mu?  Dinimizde Babadan kalan Miras nasıl paylaşılır?

İhsan-ı ilahiden kasıt Allah’ın seçilmiş kulları arasına girmek demektir. Nur talebesi böyle biridir. Bu hizmet İhsan-ı ilahi olarak omuzuna konmuştur. Layık olmazsa azledilebilir. Bunun için ne yaptığını bilerek layık olmaya çalışmak gerekir. Üstad Desise-i Şeytaniye lerin sonunda şöyle der: Ey kardeşlerim! Dikkat ediniz, vazifeniz kutsiyedir, hizmetiniz ulvidir. Her bir saatiniz bir gün ibadet hükmüne geçebilecek kıymettedir. Biliniz ki elinizden kaçmasın.

Okudunuz mu?  Bir Erkeğin Sakız çiğnemesi caiz mi?

Elimizden kaçmaması için İhlâs düsturları ile beraber Desise-i Şeytaniye leri de bilerek onlardan kaçmalıyız. Yoksa Ehl-i ilhadın desiselerine kapılan kalbi Üstad ile de olsa da gerçekte o makamdan azledilmiştir. Kabul etmemesi önemli değildir. İhsan eden ihsanını geri alır ve ona neden aldın denilmez. Namazın bozulması gibi. Kılmaya devam etmesi kabul için yeterli değildir. Biliyorsunuz abdesti ve namazı bozan şeyler vardır. Bunlar niye var? Düşünmek lazım. Herkes kafasına göre namaz kılmak ile Allah’ın emri yerine gelmiş olmaz. Üstelik böyle bir ibadet insanı bir de günaha sokar.

Okudunuz mu?  Meleklerin fiziki özellikleri

ihsani ilahi ne demek, lütfu ilahi ne demek, ilahi ihsan ne demek

Bu kategoride yer alan Ehven-i Şer Konusunda Ayet ve Hadis var mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İhsan-ı ilahi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.