Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:33
sizden95
Abone

Allahın üzerine doğru olmayan birşey için yemin etmek ?

Allahın üzerine doğru olmayan bir şey için yemin etmek ?

mslmn
Allahın üzerine doğru olmayan bir şey için yemin etmek dinden çıkarır mı?


Cevap: Allahın üzerine doğru olmayan bir şey için yemin etmek ?

mslmn
konu şöyle tam akşam namazına camiye gidicektik babamla.ama tartışmıştık bende sinirlendim gelmicem dedim babam niye dedi dedim abdestim kaçtı gelmiyorum oda Allah ‘ın üzerine yemin etsene dedi bende yemin ettim dinden mi çıkarır bu hareket?

Okudunuz mu?  Başı örtmek ile ilgili ayetler

Cevap: Allahın üzerine doğru olmayan bir şey için yemin etmek ?

Hoca
< Allahın üzerine doğru olmayan bir şey için yemin etmek dinden çıkarır mı?
>

Yalan yere yemin etmenin cezası nedir?

Yalan yere yemin, vakıaya aykırı olan bir şeyin doğruluğuna yemin etmek.

Okudunuz mu?  Oruçluyken toz yutmak

Yalan yere yemin eden kişi, Allah’ı yeminine şahid göstererek insanları kandırmak istediği için O’nun mukaddes adını istismar etmekte, O’na iftirada bulunmaktadır. Bu nedenle Hz. Peygamber (asm), büyük günahların en büyüklerinden birinin de yalan yemin olduğunu söylemiştir. (Buharî, Edeb, 6). âyeti, yalan yeminin cezasının ilahî azab olduğunu belirtmektedir.

Okudunuz mu?  Karabatak yenir mi? İslamdaki yeri nedir?

Bir kimse geleceğe yönelik yaptığı bir yemini bozduğunda, kefaretini ödemek suretiyle yeminin günahından kurtulur (bk. Yemin Keffareti); fakat yalan yemin öyle büyük bir günahtır ki, onun cezasını keffaret dahi düşüremeyeceği için, yalan yeminde keffaret olmaz. Böyle bir günah işleyen kişi, yalanına şahid gösterdiği Allah’a tövbe etmeli, af dilemeli ve bir daha bu günahı işlememelidir. Onun günahını ancak Allah affedebilir.
Yalan yeminle başkalarının hakkı alınmışsa, velev ki bu kanun yoluyla olsun, ikinci bir günah daha işlenmiş olur. Haksız yere elde edilen bu hak, sahibine ödenmedikçe tövbe ile kurtuluş olmaz.
Mesela bir kimse, ödemediği borcunu bile bile "ödedim" diye yemin etse, karşı taraf da alacağını isbat edemese ve hâkim, yalan yemin edenin borçsuz olduğuna hükmetse, bu kişi iki büyük günahı birden işlemiş olur.
Bir de dikkatsizlik, kötü alışkanlık, hata… gibi sebeplerle yalan yere yemin etmek durumuna düşülür. Şüphesiz ki bunun günahı diğeri gibi değildir. Fakat gelişigüzel, lüzumsuz yere Allah’ın adını anmak da bir günahtır. Bu nedenle dile hakim olmalı, yemini alışkanlık haline getirmemeli, ancak çok önemli durumlarda yemin etmelidir.
Yeminde niyet, yemin ettirenin maksadına göredir. Bu nedenle, yemin eden kişi kalbinden başka şeyleri geçirerek yemin ederse, yine yalan yemin etmiş olur. Mesela, Ahmed’e olan borcu için yemin ettirilen kişi, Mehmed’e ödemiş olduğu borcu kasdederek, "borcumu ödedim" diye yemin ederse, yalan yemin etmiş olur.

Okudunuz mu?  Çizgi Romanlarda geçen tanrılı filmleri izlemek günah mı

(Akif KÖTEN, Şamil İslam Ans.)


Cevap: Allahın üzerine doğru olmayan bir şey için yemin etmek ?

mslmn
ne yapcam bilemiyorum ya belki yeminim doğrudur diyorum çünkü abdest alırken ayağımı musluğa kaldırınca sanki bir damla idrar çıktı gibi hissettim.öylede yemin ettim diyorum ya idrar çıktıysa doğrudur çıkmadısya yalan yere yemin ettiysem. ???

Okudunuz mu?  Okul zamanı nasıl ibadet etmeliyiz

musab
kefaret gerekir yalan yere yemine ama dinden çıkarmaz.kefaret şudur, 10 kişiyi doyurmak yada giydirmek.buna fırsat bulamayan 3 gün oruç tutar.


Kayıtsız Üye
evliligi kurtarmak için yalan yere yemin etmek ve kurana basmak çok mu gunah ama sadece evliligi kurtarmak için bazi hatalarim var

Okudunuz mu?  Necis maddeyi temizlemeyi unutup namaz kılmak hakkında soru

arifselim
Yalan yere yemin etmek elbette büyük günahtır. Eğer olmuşsa artık bu sana bir ders olmalıdır ve bir daha hem o hataları işlememelisin hemde öyle bir yalan yere yemini etmemelisin.


Allahın üzerine yemin etmek, Allahin uzerine yemin etmek

Bu kategoride yer alan Ağza 3 defa yerine 2 defa su almak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allahın üzerine doğru olmayan birşey için yemin etmek ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.