Anasayfa
6 Ağustos 2021, 17:00
Namaz
Abone

Adak namazı hakkında bilgi

Adak namazı hakkında bilgi

kayıtsız üye
adadığım namazın rekat sayısı toplam 5 vakit namazın toplam sayısını geçiyor . adadığım namazı aynı gün kılmalımıyım ? yoksa günlere bölüştürebilirmiyim ? birde normal vakit namazını kılınca adaak namazımdaki rekat sayısından düşebilirmiyim yoksa onu ayrı kılıp onu ayrı kılmalımıyım ?


Cevap: Adak namazı hakkında bilgi

mumsema

1- Farz namaz adanamaz.(çünkü her müslüman farzlarını kılmak zorundadır.)
2- Adanan nafile namaz ne kadar erken kılırsa o kadar sevabı çok olur.
3- Kılınan farz namaz, adanan namaz yerine geçmez.

Okudunuz mu?  Namazda dikkat edilecek hususlar

< ADAK (Nezir)
Allah’u Teâlâ’ya ibâdet maksadıyla mükellef olmadığı halde mübah olan bir işi yapmayı kararlaştırmak, kişinin öyle bir ameli kendisine vâcip kılması ve bunu yapacağına dair Allah’a söz vermesi.
Allah rızası için yapılan adaklar Allah katında geçerlidir. Yalnız Allah’ın rızası gözetilirse böyle bir ibâdetten sevap elde edilir. Sırf Allah rızası için oruç tutmak, sadaka vermek, Kur’an okumak namaz kılmak gibi. Ancak sırf dünyevî bir maksat uğruna yapılan adaklar geçerli değildir. “Falan bir işim olursa şu kadar oruç tutacağım”, veya şu kadar sadaka vereceğim demek gibi. Buna benzer dünyaya yönelik isteklerin olması halinde yapılan adaklarda sırf dünyevî bir arzu taşıdığından ibâdetlerde aranan ihlâs ve Allah rızası özelliği kaybolmuş oluyor. Aslında böyle bir adak Allah’ın takdirini değiştirmez. Mukadder ne ise o olur. Fakat her ne olursa olsun “falan işim olsun, şöyle böyle oruç tutacağım, sadaka vereceğim…” gibi adakları yaptıktan sonra mutlaka yerine getirmek vâcip olur.
_____________________
Adağın Şartları
Adağın İslâmî hükümlere göre geçerli olabilmesinin çeşitli şartları vardır:
1- Adanan ibâdetin cinsinden mutlaka bir farz veya vâcibin olması gerekir. Örneğin “üç gün oruç tutacağım.”, “Şu kadar namaz kılacağım”, “Kurban keseceğim”, diye adamak câizdir ve böyle bir adak sahihtir. Fakat “Filan hastayı ziyâret edeceğim”, “Aldığım malları sermayesine satacağım”, demek adak olmuyor. Dolayısıyla Allah rızası için adanan ibâdetin cinsinden farz ve vâcip olmayan hattâ İslâm dininde yapılması uygun olmayan, İslâm’ın emretmediği kötü geleneklerden ibaret olan türbelere, yatırlara mum yakmak, bu yatırların uğruna bir şeyler yapmak, yatırlara bazı eşyalar adamak câiz değildir. Hattâ bu gibi adaklar kesinlikle haramdır .
_______________________
3- Adanan ibâdet o anda veya gelecekte yapılması farz olan bir ibâdet olmamalıdır. Meselâ ‘şu işim olursa öğle namazını veya yatsı namazını kılacağım’, yahut ‘Ramazan’da oruç tutacağım’, veya zengin olduğu halde ‘Kurban bayramında kurban keseceğim’ gibi adaklar sahih değildir. Çünkü bu gibi ibâdetler zaten farz veya vâcip ibâdetler olup yerine getirilmesi gereken ibâdetlerdir. Buna göre bu tür adaklar geçerli değildir.


Yorum: Adak namazı hakkında bilgi

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum sey ben her gun duzenli olarak adak namazımı kiliyordum da bir kaç kere kilamadim acaba kaç kere kılacaksam kilmadigim gun sayisi kadar uzerine mi eklemeliyim?

Okudunuz mu?  Yaradan sürekli kan vs. akması halinde abdest ve namaz için nasıl davranmalıyım?

1 ay boyunca 2 rekat nafile kilicaktim.


Yorum: Adak namazı hakkında bilgi

Hoca
kılamadığın namaz yerine ekleme yaparsın. yani 30 güne tamamlarsın


Kullanıcı1
Benim şöyle bir sorum olacaktı:Ben ALLAH a şu şey olursa şu kadar namaz kılacağım demiştim ve bunu çok yaptım ve büyüdü bunları nasıl kılmalıyım.

Okudunuz mu?  Şafi mezhebi namaz rekatları

Ensar
Nekadar namaz adamışsanız o kadar kılmanız gerekiyor. Yapmış olduğunuz bu ibadet olan adak boynunuzda kalacaktır her getirilen adağı yerine getirin. Allah yardımcınız olsun. Adağı adet haline getirmekten de uzak durun.


adak namazı, adak namazına nasıl niyet edilir, adak namazı hakkinda bilgi

Bu kategoride yer alan Namaz kılarken çok terliyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adak namazı hakkında bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.