Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:03
sizden92
Abone

Allah gelececeği biliyor ise neden sınava tabi tutuyor?

Allah gelececeği biliyor ise neden sınava tabi tutuyor?

bejon
Allah geleceği biliyor ise ki (tabiki biliyor) o zaman olacak şeyler çoktan yazılmış (yani belirlenmiş) demektir.O zaman Allah bizi bir sınava tabi tutmadan direk cennet ve ceheneme neden göndermedi?

Küçük irade vardır diyenlere söylüyorum ama Allah geleceği bilir, geleceği bildiği için bizim küçük irademizle yapacaklarımızıda bilir.Böylelikle bir irademiz yoktur.Çünkü gelecek bellidir.


Cevap: Allah gelececeği biliyor ise ;

İslambol
Linkte çok güzel açıklanmış zaten herşey. Ben sadece şunu ekleyeceğim. Bir öğretmen sınıfındaki öğrencileri tanır ve sınavda ne kadar not alacağını bilebilir. Çünkü onları eğiten o dur. Sınav yapmadan direkt not verse o öğrenci buna itiraz eder. Belki de çalışmıştır iyi not alacaktır. Hakkı yenmiş olur bu şekilde. İşte Allah(sübhane ve teala) da bizi bu şekilde imtihan ediyor. Ne yapacağımızı çok iyi biliyor ama bize iki yol sunmuştur. Hangisinden gideceğimize biz karar vereceğiz. Ya Kuran’a uyup islamı en iyi şekilde yaşayıp salih kullarından olacağız ya da hiçbirşeye uymayıp cehennemlik olacağız. Allah’ın bunu bilmesi bizim durumumuzu etkilemez.

Okudunuz mu?  Sabah namazı hangi özürle kazaya bırakılır?

fanihayat
Selamün Aleyküm

O, amel (davranış ve eylem) bakımından hanginizin daha iyi (ve güzel) olacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O, üstün ve güçlü olandır, çok bağışlayandır. (Mülk Suresi, 2)

O, gaybı bilendir. Kendi gaybını (görülmez bilgi hazinesini) kimseye açık tutmaz (ona muttali kılmaz.) (Cin Suresi, 26)

vb. ayetler mevcut

Ümmül Kitab Levhi Mahfuz’da herşey kaydetilmiştir. Kulun Allah biliyor o halde neden bizi deniyor demeye bir hakkı yoktur, çünkü kimse bu dünyaya kendi isteği ile gelmedi o halde biz ancak bize emredileni yapıp haramlardan uzak durarak Yaratanın rızasını kazanmak için çaba sarf etmemiz lazım.

Sözünüzü ister gizleyin, ister açığa vurun. Şüphesiz O, sinelerin özünde saklı duranı bilendir. (Mülk Suresi, 13)

Okudunuz mu?  Vesvese ve Şirk

O, yarattığını bilmez mi? O, Latif’tir; Habir’dir. (Mülk Suresi, 14)


Cevap: Allah gelececeği biliyor ise ;

ebediyyetyolcusu
Selamün Aleyküm

Allah’ın ezeli ilmini anlamış değilsin Kardeşim. Bizim bir irademiz yoktur demek çok yanlış ! Bir örnek vereyim biz Elhamdulillah müslümanız kimimiz amel etmekte kimimiz etmemekte insanların çoğuda inkâr etmekte. İşte bu cüz-i iradedir insanların bir kısmı aklını yani cüz-i iradesini kullanır ve Rabbine ulaşan bir yol edinir kimisi de orta yönlü gider bir çoğu da inkâr eder. Onun için

Cenabı Allah Kuran’da şöyle buyurur

Ve sizler (Kıyamet günü) de üç sınıf olduğunuz zaman; (Vakıa Suresi, 7)
İşte o "Ashab-ı Meymene", ne (kutludur o) "Ashab-ı Meymene". (Vakıa Suresi, 8)
"Ashab-ı Meş’eme" ne (mutsuz ve uğursuzdur o) "Ashab-ı Meş’eme". (Vakıa Suresi, 9)
Yarışıp öne geçenler de, öne geçmiş öncülerdir. (Vakıa Suresi, 10)

Okudunuz mu?  Adem Baba Ve Havva Anamızın Çocukları Kimle Evlenmiştir?

İnsan yolunu kendi seçer, bu yol ya sirati mustakiyme ulaştırır yahut esfele safiline düşür. Daha açıkcası

Allah dedi ki: "Bu, doğrulara, doğru söylemelerinin yarar sağladığı gündür. Onlar için, içinde ebedi kalacakları, altından ırmaklar akan cennetler vardır. Allah onlardan razı oldu, onlar da O’ndan razı olmuşlardır. İşte büyük ‘kurtuluş ve mutluluk’ budur." (Maide Suresi, 119)

Ayetlerimize karşı inkara sapanları şüphesiz ateşe sokacağız. Derileri yanıp döküldükçe, azabı tatmaları için onları başka derilerle değiştireceğiz. Gerçekten, Allah, güçlü ve üstün olandır, hüküm ve hikmet sahibidir. (Nisa Suresi, 56)

Ateşin üstünde durdurulduklarında onları bir görsen; derler ki: "Keşke (dünyaya bir daha) geri çevrilseydik de Rabbimiz’in ayetlerini yalanlamasaydık ve mü’minlerden olsaydık." (En’am Suresi, 27)

Her biri için yaptıklarınızdan dolayı dereceler vardır; öyle ki amelleri kendilerine eksiksizce ödensin ve onlar zulme de uğratılmazlar. (Ahkaf Suresi, 19)

Okudunuz mu?  Yatsı Namazını Kılarken Korkudan Konsantre Olamıyorum

"Huzurumda söz değişikliğe uğratılmaz ve Ben kullara zulmedici değilim." (Kaf Suresi, 29)


İLİMCİK
Allah bizim cüz-i irademizle ne yapacağımızı biliyor. Bilmesi zorlaması değildir. Zaten ilim maluma tabidir. Yani, Allah bildiği için biz yapmıyoruz. Biz yapacağımız için Allah biliyor. Mesela, ben güneşin yarın kaçta doğacağını biliyorum. Şimdi BEN BİLDİĞİM İÇİN Mİ GÜNEŞ O SAATTE DOĞUYOR. YOKSA GÜNEŞ O SAATTE DOĞACAĞI İÇİN Mİ BEN BİLİYORUM…Öyle de Allah’ın ilmi ezeli olduğu için insanların cüz-i iradelerini nasıl kullanacaklarını biliyor ve o cüz-i iradeye göre onlara bir kader çiziyor.

Diğer kardeşlerimin dediği gibi, bu konunun izahı için belki beş-on sayfa cevap yazmak gerekir. Fakat, akla takılan şeyler sorulup, cevabı alınabilir.


mumsema
Kardeşler alıntı yaptıkları yazılarla güzel cevap vermişler sağolsunlar.
< Allah geleceği biliyor ise ki (tabiki biliyor) o zaman olacak şeyler çoktan yazılmış (yani belirlenmiş) demektir.O zaman Allah bizi bir sınava tabi tutmadan direk cennet ve ceheneme neden göndermedi? >
Allah, bizi sınava tabi tutmadan dilediğini cennete dilediğini de cehenneme gönderseydi NEDEN demezmiydiniz? Nasıl bir adalet denmezmiydi?
< Küçük irade vardır diyenlere söylüyorum ama Allah geleceği bilir, geleceği bildiği için bizim küçük irademizle yapacaklarımızıda bilir.Böylelikle bir irademiz yoktur.Çünkü gelecek bellidir. >
Kardeş sen iradeyi tam olarak anlamamışsın.
Kişi dilediği yolu seçmekte hürdür.
Cüz-i iradeden kasıt, biz fiilleri yaratamayız, biz dileriz Allah da yaratır.

Okudunuz mu?  Zina hakkında bilgi almak istiyorum

sonuç olarak; Allahın geleceği bilmesi, bizi zorluyor anlamında değildir.
yukarda alıntı yapılan iki yazı güzel örneklerle doludur.


Kayıtsız Üye
Cevaplarinizin hiç biri açıklayıcı değil…ve maksadinizdan uzak sürekli ornek vererek açıklıyor sunuz…Allah kuranda sizi malla evlatla edeneyecegim diyor…ama ilmiyle sonucu biliyor …ne gerek var denemeye sonuç belki zaten…bana göre bunun içinde başka sırlar var…bu soru şems hazretlerinede soruldu …ve süper bir cevap verdi bence cevap orda…

Okudunuz mu?  Bilmeden yalnış dini bilgi vermek

Kayıtsız Üye
Sen sınava tabi tutulursun çünkü kader 2 dir
Değişen ve değişmeyen kader
Bu yüzden Abdulkadir Geylani ben kaderi değiştiririm demiş
Bilmem sırrı anladınız mı?


Kayıtsız Üye
Dunyanin sahibi milyarlarca dinsiz putperest insanin olcagini bile bile onlari yaratip cehenneme atacakmi diyosunuz.yoksa aslinda Allahta gercekte bizim neyi sececegimizi bilmiyor mu diyorsunuz.siz ne diyorsunuz bilmem ama benim gördüğüm bir rüya var ben ona inaniyorum.gercek çok daha farkli.instagramda gokturksebekesi var isteyene ruyami orada anlatabilirim.


Kayıtsız Üye
Bir macin skoru belliyse o mac oynanirmi hic.bizim kaderimizde onceden yazilmis olsaydi bizimde yaratilmamizin bir anlami olmazdi.o zaman Allah kimin ne gunah isleyecegini bilir cehenneme gidecegini bilir ve bunu bile bile bizi yaratmis olurduki buda mumkun değil zaten kuranda Allahin insanların kaderlerini bildigine dair bir şey yok.Allah isterse bize oyle bir beyin verirki kendisinin bile goremeyecegi sekilde yaratabilir bu onun elinde.o herseye gucu yetendir.benim bir ruyam var.o rüyada Allahin kimseyi zorla cehenneme atmayacagi insanların cezalarini kendi istekleriyle cekecekleri istemeyenlerin sonsuza kadar karanlikta bekleyeceklerini gördüm.

Okudunuz mu?  Farz namazda okunan zamm-ı sure sayısı hakkında

Kayıtsız Üye
Hocam ezeliyet kavramını tam olarak anladığında her şeye cevap bulacaksın
Bak senin yaşadıklarını yaşayacaklarıni ve şu an ne yaşadığını Allah görüyor bunu sen var olmadan öncede görüyordu ve ona göre kaderin belirlendi senin ne sececegin hangi yoldan gideceğin senin nasıl bir insan olduğuna göre onceden O na gozukmus ve o da ona göre yazmistir umarım yardımcı olmuşum dur


Kayıtsız Üye
Bu konuyu fazla irdeleyip şirk mi koşuyorum bilemiyorum ama madem Rabbimizin bizi sınava tutmak gayesinde bize kendimizi ıspatlamak var günah ve sevabı…Aynı iradeyle bizim itiraz edemeyeceğimizi kendimize haksızlık yapıldığını düşünmeyeceğimizi bizim genlerimize ,mantığımıza ,varlığımıza, ruhumuza bu ayrıntıyı neden yerleştirip konuyu bitirmemiş.!!
Arkadaşlar bir inanan olarak yani bu işlerde mantık aramadan kalben inanarak inanan biri olarak daha açıklayıcı ve soru akla getirmeyecek bir cevap ben bulamadım.

Okudunuz mu?  Hiç gereği yokken yalan söylüyorum çaresi nedir?

Kayıtsız Üye
Allah bizi en güzel şekilde yarattı o yüzden doğarken hepimiz güzeliz ve bize beyin verdi güç verdi bizi kendi halimize imtihan sürecine bıraktı bize verdiği imkanlari nasl kullanacağız bizim elimizde beyine nasl hukmedecegmz yarattıklarını nasl davranacagmz gücümüzü ne şekil kullanacağımz bizim elimizde bu yüzden Allah bizim ne yapacağımızı gözetleyendir dogdgmz anda cennet yada cehheneme gideceğiz belli olsaydı sınava tabi olmazdık tabi başlangıçtan bu yana gelen sürede benzerlermzden ne oldgmz biz insanlar tarafından bile anlasilirken az bir kısım kalmıştır ve dünya bunlar için dönmekte insan kendisini bilemez bildgn sanır ama yarın hiç beklemediği bir şeyde ne yapacağını ancak yptikktan sonra görür ve 8milyar nüfus varız ama asillarimz var bnlar amellerin göre ayrılmış ve biz amellerimize dondurelecez nasl biz kısa uzun şişman zayıf olarak görüyoruz insan tanıdıkça iyi kötü üçkağıtçı ezgin fesat simalarina göre ayirabiliyorsak…. Böyle düşünün ve herseyi ispatı gözler bir isyeri güvenlik kemeralryla dolu ve isyeri sahibi o görüntülere ulaşır Allahını kamerası ise gözlerimiz ve biz başkalarından ve hayvanların gözlerinden ve cinlerin gözlerinden hercesit kamerayla izlenmekteyiz ahirette hepimiz bu görüntüleri umarım izleyecegiz

Okudunuz mu?  Gusül alırken defalarca niyet etmek

Kayıtsız Üye
Herşey güzelde keşke bu hayatta olmasaydım….. çünkü kırgınım hayatta ve değişeceğini sanmıyorum….


yaslıkimse
Allah her şeyi biliyorsa zaten kimin cennete kimin cehenneme gideceğini de biliyor.bu sonuca gelmeden önce yapacağım seçimler sana ait o seçimlerini de biliyor.

Allah her şeyi biliyorsa doğduğunda cennete mi cehenneme mi gideceğini de bilmesi lazım çünkü her şeyi biliyor

Okudunuz mu?  Zemzem suyu ile ilgili soru

MutluAy
Ve aleyküm selam ve rahmetullah. İnsanın dünyada sıkılma buhrana girme gibi bir çok hastalıkların sebeplerinden en önemlisi kişinin ilminin azlığı veya anlatılmamış olmasından kaynaklı.
İlim kişiyi sabit tutar, Allah razı olsun kardeş


Allah bizim ne yapacağımızı biliyorsa, Allah geleceği biliyorsa neden imtihan ediyor, Allah cennete cehenneme gideceğimizi biliyorsa bizi neden yarattı

Bu kategoride yer alan Kabuk tutan yara, sivilce gusle engel midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah gelececeği biliyor ise neden sınava tabi tutuyor? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.