Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:14
Oruc
Yönetici

İtikâf nedir, kadınlar nasıl yapar? Kadınlar evde itikâfa nasıl girer?

İtikâf nedir, kadınlar nasıl yapar? Kadınlar evde itikâfa nasıl girer?

imam
İtikâf nedir, kadınlar nasıl yapar?

Sual: İtikâf nedir? Kadınlar evde itikâfa nasıl girer?
CEVAP
Ramazan ayının son on gününde, gece gündüz bir camide kapanıp ibadet etmeye, itikâf denir.

Ramazan-ı şerifte itikâf, sünnet-i müekkededir. Ancak itikâf, sünnet-i kifaye olduğu için bir mahallede birkaç kişi itikâfa girerse, diğerlerinden bu sünnet sakıt olur. Bu bakımdan imkanı olanlar itikâfa girmelidir! İtikâf eden kimse camide yiyip içer, yatar. Abdest için dışarı çıkabilir. Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(İtikâfta olan, günahlardan uzaklaşır, her iyiliği işlemiş gibi sevaba kavuşur.) [İbni Mace]

Okudunuz mu?  Oruc tutmayana ikram

(Bir devenin iki sağımı kadar itikâf eden, bir köle azat etmiş gibi sevap kazanır.) [Tenvir]

(Ramazanda on gün itikâf eden, 2 defa [nafile] hac yapmış gibi sevap kazanır.) [Beyheki]

(Allah rızası için bir gün itikâf, insanı Cehennemden çok uzaklaştırır.) [Taberani, Hakim]

Okudunuz mu?  Oruca yanlış niyet etmek

Sünnet iki türlüdür: Sünnet-i hüda ve sünnet-i zevaid. Camide itikâf etmek, ezan okumak, ikamet getirmek ve cemaat ile namaz kılmak sünnet-i hüdadır. Bunlar, İslam dininin şiarıdır. Bu ümmete mahsustur. (Hadikat-ün-nediyye)

Resulullah efendimiz buyurdu ki:
(Mirac gecesi, beşinci göğe geldiğimde, Osman’ın suretini gördüm. Bu mertebeye ne ile eriştin dedim. Mescidde itikâf etmekle dedi.) [Menakıb-ı Cihar Yâri Güzin]

Okudunuz mu?  Ramazan Ayının Bize Kazandırdıkları

İtikâf; oruç, namaz gibi adak olunur. Çünkü başlı başına bir ibadettir. Hastam iyi olursa, itikâfa gireceğim denmez. Hastam iyi olursa, Allah rızası için, şu kadar gün itikâfa gireceğim demek adak olur. (S.Ebediyye)

İtikâf gibi başlı başına ibadet olan bir şeyi nezredenin, bunu yerine getirmesi gerekir. (Dürer)

Okudunuz mu?  Isırmak orucu bozar mı

Kadınlar camide itikâf yapmaz. Evde ise şarta bağlıdır. Eğer mescit olarak kullandığı bir oda varsa, o odada itikâfa girebilir. Yemek yapmak, temizlik gibi ev işlerinin hiç biri yapılmaz. Sadece ibadetle uğraşılır. Abdest gibi zaruri işleri yapmanın mahzuru olmaz.

Ramazanın son on gününde olanı sünnet-i kifayedir. Az itikâf da yapılabilir. Bir gün veya birkaç saat gibi. İtikâfa girenin oruçlu olması şarttır. Sadece Şafii mezhebinde oruçlu olma şartı yoktur. Diğer üç mezhepte oruçlu olmak şarttır. İmkanı olan kadınların evde itikâfa girmesi, unutulmuş bu sünneti ihya etmesi ve sünneti ihya etme sevabına kavuşmaları çok iyi olur.

Okudunuz mu?  Adet olmayan leke gelince oruç tutulur mu

Cevap: İtikâf nedir, kadınlar nasıl yapar? Kadınlar evde itikâfa nasıl girer?

karadamlalar
"…Kadınlar camide itikâf yapmaz…"

Bir başka rivayette şöyle denir: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) her Ramazan’da itikafa girerdi. Akşam namazını kılar kılmaz itikaf mahaline gelirdi. Râvi der ki: Bir gün Hz. Aişe de itikaf için izin istedi. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) izin verdi. Mescidin içinde itikaf için bir çadır kuruldu. Bunu Hafsa validemiz (radıyAllahu anhâ) işitti, O’nun için de bir çadır kuruldu. Arkadan Zeyneb (radıyAllahu anhâ) validemiz için de bir çadır kuruldu. Sabah olup da Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) hücresinden çıkınca dört çadır kurulduğunu görür ve "Bunlar da ne?" diye sorar. Durum haber verilince: "Onları bu işe sevkeden şey nedir, Allah’ın rızasını kazandıracak bir amel düşüncesi mi? Hayır! Derhal kaldırın, gözüm görmesin!" emretti. Çadırlar kaldırıldı. O Ramazan Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’da itikafı terketti. Şevvâl’in son onunda itikafa girdi."

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Oruçken Unutarak Cinsel İlişkiye Girmek

Bir diğer rivayette şöyle denir: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) çadırların kaldırılmasını emretti. Derhal yıkıldılar. O yıl itikafa girmeyi Ramazan’da terketti, Şevvâl ayının ilk onunda yerine getirdi."

kadının evinde itikaf yapabileceğini sadece hanefiler söylemiştir.oysa kadınlar da mescidde çadırda itikaf yapabilirler,ve evde itikaf yapıldığına dair bir delili ben bilmiyorum.

Okudunuz mu?  Kaza orucu tutulmazsa ne olur

Cevap: İtikâf nedir, kadınlar nasıl yapar? Kadınlar evde itikâfa nasıl girer?

Kayıtsız Üye
ben dul bır bayanım ıtıkafı yamak ıstıyorum ama yemegıve bazıev ışlerını yamak zorundayım nasıl ıtıfak taabılırım


itikafa girmek ne demek

@hmet
< nasıl ıtıfak taabılırım >
itikaf olacak, itifak değil.
kadınların itikafa girmesi gerçekten zordur.

Okudunuz mu?  Oruçlu iken grip oldum burun spreyi kullanabilirmiyim?

Kayıtsız Üye
ibadetler kadınlara da erkeklere olduğu gibidir peygamberiz den varid olunmamıştır kadinlarin evde itikaf etmesi itikaf camide olur hatta iki üç saat niyetine bile olsa


itikaf nedir kadınlar nasıl yapar, kadınlar itikafa nasıl girer, kadınların itikafı nasıl olur

Bu kategoride yer alan Sahurdan sonra yatıp rüyalanmak orucu bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İtikâf nedir, kadınlar nasıl yapar? Kadınlar evde itikâfa nasıl girer? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.